Ha az orchidea gondozása olyan egyszerű, akkor miért halnak meg mégis olyan könnyen?

Hazaviszed virágjában, kicsit még elvan, aztán annyi? Onnantól csak vegetál? Vagy egyszerűen fogja magát, és megdöglik? 

"Jaj, hát semmi, csak néha meglocsolom, és magától virágzik" - legszívesebben megtépnéd, aki ezzel jön? 

A mostani lakásunkat nagyon szeretik
A mostani lakásunkat nagyon szeretikFotó: Koncz Andrea

Ne bántsd, nem ő hazudik! 

Így gondozd az orchideádat

Az egyszerű lepkeorchideák (ez az, amit minden boltban, bútoráruházban és virágosnál árulnak) gondozása tényleg nem egy nagy ördöngősség. Kivéve, ha olyan lakásban laksz, amit nem szeretnek, mert akkor a fejeden pöröghetsz, és mondhatsz nekik kedves hangon minden nap egy csodálatos mesét, akkor sem lesz velük sikered. (Erről bővebben mindjárt).

Mielőtt nagyon kétségbe esnél, azért először próbáld meg a következő menetrendet. De ha jól esik, ezután mondd nyugodtan mindenkinek azt, hogy a te lakásodat utálják az orchideák, és ezért hal meg mind. 

Öntözés

A legfontosabb szabály: az orchideákat sokkal jobb ritkán, mint sűrűn öntözni.

Hetente-kéthetente egyszer öntözz, folyékony orchideatápos vízzel, amit előírás szerinti töménységben készítesz el. Az öntözés mennyisége ne legyen túl sok, én úgy szoktam, hogy az (átlátszó) cserép aljába kb egy-másfél centinyi víz csorogjon le, az szépen elpárolog majd a következő napokban. Hat tő orchideára egy liter tápoldatos vizet csinálok, ebből néha marad egy-két deci, azt ráöntöm valamelyik másik virágra.

Viszonylag ritkán kapnak vizet
Viszonylag ritkán kapnak vizet

Kipróbálhatod azt is, hogy az orchideákat hetente-kéthetente beleállítod húsz percre a folyékony orchideatápos vízbe - például egy nagy lavórban -, aztán kiveszed, hagyod, hogy kicsorogjon a víz nagyja, és úgy teszed őket vissza a kaspóba.

Biztos gyilkosság, ha a gyökereik gyakran és sokáig vízben állnak, ezt ne tedd velük.

Egyéb gondozás:

Ha elvirágzott, de a virágzó szár még zöld, akkor ne csinálj vele semmit, öntözd és tápoldatozd tovább, gyakran innen is hoz újabb virágokat.

A (korábban) virágzó szárat csak akkor vágd le, ha egészen csörgős szárazra, barnára száradt, ilyenkor a növény tövéhez közel vágd el egy éles ollóval. 

Ha megoldható, az orchideát ne pakolgasd a lakásban ide-oda. Ha van jó helye, hadd legyen ott. Ha nincs, akkor persze még mindig jobb próbálkozni, hátha máshol jobban érzi majd magát. 

Egyáltalán nem szükséges az átlátszó cserepet átlátszó kaspóba is rakni, egy kerámiakaspó pont úgy megteszi, és sokkal szebb. Legalábbis nálam ezen soha semmi nem múlt még.

Az orchidea a lakásodat szereti! Vagy utálja.

Ha mindig megdöglenek nálad az orchideák, lehet, hogy a lakásod tehet róla. Öt lakásban laktam az elmúlt 15 évben, ebből kettőt imádtak, kettőben mind meghalt, egyben nem haltak meg, de nem is virágoztak. 

Megfigyeléseim szerint van pár dolog, amit nem bírnak elviselni:

  • ha rossz a hőszigetelés, és emiatt huzat van, vagy hideget kap a cserepük az ablakpárkányon
  • ha fűtőtest sugározza rájuk alulról a hőt
  • ha nagyon kevés a fény
  • VAGY ha nagyon sok/erős direkt napsütést éri a helyüket
  • ha nagyon száraz a levegő

Ha olyan a lakásod, hogy nem tudod az orchideát világos ÉS huzatmentes ÉS nem fűtőtest fölött lévő helyre tenni, akkor nagyon nehéz dolgod lesz.

Jó viszont például egy nem déli ablakpárkány, ha jól szigetel az ablak, és ami alatt nincs fűtőtest. Ha ilyen nincs, akkor egy világos ablak közelében lévő világos pultszakasz, szekrény, asztal is jó. A lényeg az lenne, hogy kapjon fényt, de ne égesse meg a nap, és ne legyen huzatos a helye. 

Még előnytelen lakásban is lehet ám nyerni, csak macerásabb!

Ismerek olyat, aki nem jó feltételek között is sikeres orchideatartó, ő az ablakpárkányaira vékony átlátszó műanyag lapokból kvázi kis üvegházakat fabrikált, amik megóvják a virágokat a fűtőtest melegétől, és segítenek megőrizni a párát.

Hogy ez mennyire kompromisszumos megoldás, azt mindenki döntse el maga. Neki nagyon szép virágai vannak, nem is csak a legegyszerűbben gondozható fajtákból, és boldoggá teszi, hogy folyton virágzanak. Másnak meg nem ér ennyit az egész.

Nálad szeretnek lakni az orchideák?

Mustra