Megcsinálta a lehetetlent a méhész anyuka

Egy kétgyermekes gyulai anyuka, Mikóné Hirth Beáta édesköményes mézét választották az ország legjobbjának a 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon. Beáta példája jól mutatja, hogy ha valaki nagyon akar valamit, bármit elérhet. A díjat ugyanis úgy nyerte el, hogy a méhészkedéssel csak néhány éve ismerkedett meg, és külföldön dolgozó férje távollétében rengeteg feladat szakadt a nyakába.

Beáta ráadásul nem csak „Az év kiváló magyar méze 2017” elismerést gyűjtötte be. Különleges, édesköményes méze egyúttal a legjobb egyéb fajtaméz is lett, napraforgómézével pedig a kategória második helyezését hozta el.

Megcsinálta a lehetetlent

Az anyuka az ünnepélyes díjátadó után egy facebookos bejegyzésben ecsetelte, hogy mennyire rögös vezetett sikeréig. Ebben a következőket írta: 

„Nem tudom, ilyenkor mit lehet írni! Örömkönnyeket hullattam, amikor a 353 induló közül az enyém lett az év kiváló méze díj 2017-ben! A győzelem, azt gondolom, akkor ér igazán sokat, ha sok küzdelem és lemondás társul hozzá! Én most tiszta szívemmel megéltem ezt a győzelmet, hiszen rengeteget vett el a családommal töltött időből, és sokszor éreztem azt a szezon alatt, hogy egyedül, nőként nem bírom ezt tovább csinálni! De a lelkesedésem, kitartásom mindig átlendített a nehéz napokon! Kiváló önismeret is volt ez az év számomra, gyakorlatilag megcsináltam a lehetetlent (akik ismernek tudják, miért írom ezt), és saját magamnak bebizonyítottam, hogy igenis erős vagyok és képes vagyok rá, meg lehet csinálni! A munkám elismerése számomra ez a díj, nagyon hálás vagyok a férjemnek és az anyukámnak is, akik mellettem állnak.”

A viszontagságos győzelemről szóló poszt egyből kíváncsivá tett, ezért elhatároztam, hogy alaposabban is kifaggatom Beátát, aki bokros teendői ellenére készséggel állt rendelkezésemre. 

A zord időjárás sem tartja vissza
A zord időjárás sem tartja visszaFotó: Mikóné Hirth Beáta

Négy éve kezdett méhészkedni

A családanya elmondta, a méheszet még csak nem is az eredeti szakmája, sőt főállása igazából elég távol áll ettől a területtől: az egészségügyi pályán dolgozik közalkalmazottként. A mézek világába férjének köszönhetően csöppent bele. János a nagyapja nyomdokaiba lépve tanulta ki ezt a szép mesterséget, hogy továbbvigye a családi hagyományt, és szenvedélyével feleségét is sikerült "megfertőznie".

Szerelem volt első látásra, egyből felkeltette az érdeklődésemet. Idővel már nem értem be azzal a tudással, ami rám ragadt a családból. A második kisfiam megszületése után ezért beiratkoztam egy méhész tanfolyamra, majd egy mezőgazdasági technikusi képzést is elvégeztem.

Legalább olyan szorgos, mint a méhei
Legalább olyan szorgos, mint a méheiFotó: Mikóné Hirth Beáta

Egyedül is boldogult

A GYES-en lévő anyukának nem volt túl egyszerű dolga. Főleg azután, hogy férje két éve külföldön kezdett dolgozni. János nyolc hetes periódusokat tölt Londonban és csak 1-2 hétre tud hazajönni. Távollétében Beátának nem sok ideje jut a világ folyásán elmélkedni. Azon túl, hogy főállásában dolgozik, egy személyben vezeti a háztartást, neveli a gyermeket és gondozza a méheket, gondoskodva róla, hogy a családi gazdaságból finomabb finomabb mézek kerüljenek ki. 

A méhész szezonban hajnali 4-kor keltem, 7-ig megcsináltam, amit lehetett a méhekkel, utána megreggeliztettem a gyerekeket és útnak indítottam őket, majd nyolctól négyig a munkahelyemen dolgoztam, hogy aztán este 8 órától ismét belevessem magam a mézzel kapcsolatos teendőkbe.

Ha azt hiszed, hogy ez nem nagy kunszt, próbáld csak meg utána csinálni. A kaptárak festegetése és a méhek szaporítása még hagyján – legalábbis fizikai szempontból –, de a 30 kilós méztéri fiókok emelgetésével vajon hogy boldogulnál?

A folyékony arany
A folyékony aranyFotó: Mikóné Hirth Beáta

Így készült a díjnyertes méz

Beáta és férje folyamatosan kutakodik olyan területek után, ahol minden adott a különleges mézek készítéséhez. Így találták rá arra a helyre is, ahol több hektáron terem az édeskömény. A méheket ezután egy platós autóval fuvarozták el a helyszínre. Fáradozásaik nem voltak hiábavalóak, a kemény munkából egy igazán egyedi, karakteres és fűszeres ízű méz született.

Nagyon megosztó méznek számít. Aki egyszer megkóstolja, soha nem fogja elfelejteni az ízét.

Az év legjobb méze
Az év legjobb mézeFotó: Mikóné Hirth Beáta

Beáta bízott benne, hogy a versenyen jó helyezést érhet el vele, de amikor kimondták az eredményt, alig akart hinni a fülének, hiszen ekkora elismerést a több évtizede méhészkedő férfiak sem szoktak kapni a megyében. Nők meg pláne nem.

Hatalmas meglepetés volt a számomra. Nem is az ajándékoknak örültem, hanem annak, hogy a szakma nőként elismert. Mindenben igyekszem maximálisan odatenni magam. Úgy tűnik, a sok munka és a kitartásom most meghozta a gyümölcsét. 

Férje rendkívül büszke rá
Férje rendkívül büszke ráFotó: Mikóné Hirth Beáta

Londonban is imádják a mézüket

A családnak összesen hétféle méze van, melyeknek nem csupán Gyulán van egyre tekintélyesebb rajongótábora. János lonodoni munkájának hozadékaként előbb a kint magyarok, majd az angolok is rákaptak portékáikra. 

Annak ellenére, hogy a szakma csúcsára ért, Beátának esze ágában sincs leállni. Egyfolytában kísérletezik és tele van hosszú távú tervekkel. Már arra is van ötlete, hogy mi lehetne a következő méz, amivel újra megbolygathatná az állóvizet, de erről egyelőre nem szeretne beszélni.

Hétféle mézük van
Hétféle mézük vanFotó: Mikóné Hirth Beáta

140 méhészet csapott össze

Haász Ferenc, a főszervező Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke az MTI kérdésére elmondta:

„Idén 140 méhészetből összesen 352 mintát küldtek be a versenyre, ami rekordnak számít a verseny nyolcéves története során. Az ország 110 településéről 35 különböző fajtájú mézből érkeztek minták. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást.”

A mézeket első körben Gyulán zsűrizték, ahol 86 mintát választották ki, melyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá. Itt egyebek mellett a mézek fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték. Ezután jött a második körös zsűrizés, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének részvételével.

Ami a többi nyertest illeti, az egyes kategóriákban az alábbi eredmények születtek:
  • A legjobb akácméz: Remete Roland (Kecskemét), Hammer Ferenc (Bonyhád).
  • A legjobb vegyes virágméz: Gulyás Zoltánné (Kecskemét).
  • A legjobb napraforgóméz: Ábrám Méhészet (Miskolc)
  • A legjobb repceméz: Ujfalusi Csaba (Körösladány)
  • A legjobb fajtaméz: Tojzán Zoltán hársméze (Pécsvárad)
  • A legjobb különleges méz: Horváth Károly citromos repcekrémje (Csorna)

A győztesek 2018-ban egy matricával láthatják el mézüket, ami igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

Mustra