Harcom a kajamollyal

Évek óta harcban állunk a molyokkal, és sokáig úgy tűnt, ők állnak nyerésre. De most talán végre fordult a kocka.

Az élelmiszermoly pár éve költözött be hozzánk, még az előző lakásban. Eleinte csak az tűnt fel, hogy repked pár lepke a konyhában. Ez nem kellemetlen. Csak aztán beette magát mindenbe, és idővel molynyomokkal volt tele az összes étel. A liszt, a rizs, a gyerekek gabonapelyhe. A búzadara, a csoki, a dió, a mák, a tészta, a zabpehely, a szálas tea.

Ennek legalább három éve, és azóta több fordulóban harcolunk a molyokkal. Eleinte azt hittem, hogy kisebb áldozatokkal megúszható a dolog, a molyos ezt-azt kidobjuk, aztán jó lesz.

shutterstock 189314744
Fotó: Shutterstock

Nem lett jó. Bár átmenetileg néha úgy tűnt nyertem, de pár hét, hónap után újra visszatértek. És minden óvatosság dacára költöztek velünk az új lakásba is.

A moly-ciklus

1. A nőstény moly lerakja petéit, közvetlenül az élelmiszerre vagy annak közelébe, néhány napos élete során fajtától függően 100-200 darabot is.

2. A petékből - szintén fajtától függően - 1-2 hét alatt lárva/hernyó lesz. Ez azonnal megkezdi a zabálást, és közben a kajában kis pókhálószerű szövedéket képez, nem finnyás, ebben rágcsál, ide szarik. Fejlődik, fejlődik.

3. A hernyó - fajtától függően -  6-11 hét alatt lesz teljesen készen, ekkkor elhagyja a szövedékes fészket, és keres egy félreeső helyet, például falak, mennyezet, fabútor repedései, stb, gubót készít, és abban bábbá alakul.

4. A bábból 1-2 hét alatt lesz molylepke. És az egész kezdődik előlről. A teljes ciklus fajtától függően 6-11 hét.

Az évek során sokkal többet megtudtam a kamrában lakó molyokról, mint amit valaha is tudni szerettem volna, például azt, hogy létezik aszalványmoly, lisztmoly, készletmoly és kamramoly, indiai, mediterrán és még temérdek fajta. Nekem mondjuk mind elég egyformán néz ki a fotók alapján, de a gyerekek állítják, hogy nálunk is kétfélét szoktak látni. 

Nem mintha számítana, bár némelyik kevésbé válogatós, végül is mind beletelepszik a kajákba, és aztán rohadt nehéz kiirtani. 

Végül elegem lett abból, hogy minden az övék a kamrában, mindenfélét elolvastam a témáról, és tudományos alapossággal álltam neki a harcnak. A mintegy másfél négyzetméternyi kamra molymentesítése körülbelül 8 órányi munka volt.

Ezek a lépések:

1. Kiürítés

Először is üresre pakoltam az egészet. Mindent kiszedtem, az utolsó konzervig, lekvárig, üveg borig. 

2. Takarítás, fertőtlenítés

Végigporszívóztam az összes polcot alul-felül, a padlót, falakat és a mennyezetet. Utána fertőtlenítőszeres vízzel lemostam a polcokat alul-felül-elöl-hátul, a padlót, és ahol bármiféle gyanús nyomot láttam, ott a falakat és a plafont is.

3. Készletek átnézése

Egy külön új szemeteszsákba elkezdtem kidobni mindent, ami molyos. Búzadara, dió, mák, és így tovább. Helló, ezresek. Egy külön zacskóba gyűjtöttem az olyan dolgokat, amik szemre nem tűntek molyosnak, de potenciálisan azok lehetnek: bontatlan zacskó zsemlemorzsa, egy csomó csoki, csomag tészták, és így tovább - ezeket kidobás helyett olyan helyre tettem, ahonnan a közeli hajléktalanok elviszik. Aminek volt hely, azt a mélyhűtőbe menekítettem, de ez sajnos nem volt sok. A korábbi évek sok kudarcos fordulója után most nem akartam kockáztatni, mindent kidobtam a kamrából, ami egyáltalán szóba kerülhet, mint molytáplálék.

4. Megtartandók fertőtlenítése

A kamrába visszahurcolandó dolgokat egyesével lemostam folyó vízzel, majd fertőtlenítőssel is. Az összes konzervet, az összes lekvárt, az összes bort, az összes fűszeres üvegcsét, kakaós dobozt, stb. egyenként. Erre azért van szükség, mert a szakirodalom szerint bármire rápetéznek a rohadékok, akár a konzervdoboz pereméhez, vagy a lekváros kupak alsó széle alá, és más ilyen helyekre. Szintén fertőtlenítős fürdőt vettek a kamrában tárolásra használt különféle műanyag dobozok és fonott kosarak. 

5. Molyforrások azonnali kivitele a házból

A molyos, a potenciálisan molyos kamratartalmakat és a porszívó porzsákját azonnal kivittem a lakásból, nehogy azokból jöjjenek vissza a rohadékok.

6. Karanténidőszak

Akármilyen üres is most a kamra, nem kezdtem el visszatölteni, a molymentesítő források legalább 2-3 hetes megfigyelési időszakot javasolnak, amikor ellenőrizhetjük, visszatérnek-e a dögök. Ha három hét után sincs molyaktivitás, állítólag lehet újra búzadarát, zabpelyhet és más hasonló léhaságokat venni. (Mondjuk ez egy elég optimista hozzáállás tekintve, hogy a petétől a kész molyig akár három hónap is lehet a teljes ciklus.)

Az eredmény 1, 2, 3 és 4 hét után

Egy hétnél tartok. A kamrában nincsen semmi ehető. És ma találtam egy molyt. Megöltem.

Második hét: Pár nap eltéréssel, egyesével felbukkant a konyhában/kamrában még 3 moly. Azokat is rögtön megöltem. A kamrába beraktam egy kajamoly-csapdát, az állítólag jelzi a fertőzöttséget.

Harmadik hét: a héten még nem láttunk molyt. Egyelőre a csapda is tiszta. 

Negyedik hét: a héten még nem láttunk molyt, a csapda is tiszta. Vettem zabpelyhet! 

Örülni és további készleteket vásárolni még nem merek.

Blogmustra