Lemmy Kilmister 70 évig kísérletezett a halhatatlansággal

"Elegem van a kibaszott sorozatos 'Meg fogsz halni?' kérdésekből. Tényleg unalmas ez, mármint ez a kérdés. Jól vagyok. Megyek és kihozom magamból a maximumot. Vannak jó és rossz napjaim, de többnyire rendben vagyok. Az utolsó amerikai turné nagyon jól sikerült" - mondta a tegnap hajnalban végül mégiscsak elhunyt Motörhead-frontember, Lemmy Kilmister a Classic Rocknak, amikor a visszavonulásáról faggatták. Az élő rockandrollnak egészen hetven éves koráig sikerült pofán röhögnie a halált, ami nem kis teljesítmény, ha azt vesszük, hogy nemcsak a színpadon tolta a rock 'n' roll életérzést: híres volt ipari mennyiségű whiskey és mindenféle egyéb tudatmódosítószer fogyasztásáról és követhetetlen nőügyeiről egyaránt. De ezen kívül azért voltak más érdekességei is a zenésznek.

1. Mindenkinek vannak félelmei, még egy olyan kemény pasasnak is mint Lemmy, aki sosem titkolta, hogy retteg a fogorvosoktól. És ez teljességgel érthető is, tekintve, hogy négy éves korában tíz fogától szabadították meg érzéstelenítés  nélkül. ,,Mintha csak tegnap lett volna" - idézte fel a kellemesnek egyáltalán nem nevezhető élményt a Classic Rock magazinnak. Saját bevallása szerint csak ötvenévesen merészkedett el újra fogorvoshoz, de úgy tűnik ez nem akadályozta meg abban, hogy a kedvére csajozzon. Állítása szerint kb. 1000 nővel volt dolga.

Egy kis Motörhead történelem

- 1975-ben Lemmy alapította, a zenekar nevét az angol szlengben használt kifejezésről kapta, ami amfetamin-használót jelent. 

- Lemmy eredetileg Bastards néven alapította a bandát, majd az alapítás évében csatlakozott hozzájuk Phil "Philthy Animal" Taylor dobos, és az együttes ugyanezen évben változtatta nevét Motörheadre. Taylor egyébként alig egy hónappal előzte meg Lemmyt, idén novemberben hunyt el.

- Az igazi áttörést 1980-ban az Ace of Spades albumuk jelentette. Ennek köszönhetően a következő évben kiadott No Sleep ’til Hammersmith koncertalbum már az eladási listák csúcsán landolt. Sikerük azóta is töretlen, és a mai napig őket tartják a rock 'n' roll életérzés egyik legmeghatározóbb, legnyersebb és leghitelesebb képviselőjének.

- Fennállásuk alatt több mint húsz albumot adtak ki. Lemezeikből 30 millió példány kelt el.

2. Eredeti neve Ian Fraser Kilmister. A Lemmy becenév onnan jött, hogy gyakran kéregetett másoktól pénzt ,,Lemme borrow a fiver!” felszólítással.

3. Hirtelen halála miatt soha nem vált valóra az elképzelése, hogy visszavonulása után lovakkal  tölti majd a nyugdíjas éveit. A szép tervben az sem zavarta, hogy beismerten nem is tudott lovagolni.

4. Fiatal éveitől kezdve különböző bandákban zenélt, majd 1972-ben a Motörhead előtti zenekarának, a Hawkwindnek úgy lett a basszusgitárosa, hogy életében nem volt ilyen hangszer a kezében, hiszen előtte szólógitárosként tevékenykedett itt-ott.

5. Bár sokat köszönhetett neki a Hawkwind, három évvel később mégis zokszó nélkül megváltak tőle, amikor a kanadai határőrök elkapták egy adag narkóval. Az eset valahol szerencsésnek is mondható, hiszen ez a kirúgás adta meg Lemmynek a lökést, hogy megalapítsa a Motörheadet, ami aztán az egyik legmeghatározóbb rockzenekarrá nőtte ki magát.

6. Annyira nem lehet csodálkozni, hogy hetvenévesen romokban volt az egészsége, az igazi csoda az volt, hogy eddig húzta: tizenegy éves korától kezdve volt láncdohányos, világéletében utálta a zöldségeket, nem vetette meg a speedet (meg más drogokat sem), és minden nap lecsúszott egy üveg Jack Daniel's is. Utóbbit nem is olyan rég leváltotta vodka-narancs kombinációra. Bevallása szerint egészségügyi okokból.

7. Lemmy nemcsak zenészként brillírozott, színésznek is jó volt. Az elmúlt évtizedek alatt a neve összesen 21 film stáblistáján szerepelt, láthattuk a híres tévésorozatban is, a Dilis detektívekben (Psych), de egy videójátékhoz, a Brütal Legendhoz is köze van, a saját karakteréhez ő adta a szinkront is.

8. A rocklegendának elég szép gyűjteménye van történelmi relikviákból, főleg a második világháború eseményei érdekelték, amit azzal magyarázott, hogy 1945-ben született, közvetlenül a háború vége után. Sok bírálat érte amiatt, hogy szerette gyűjteni a náci birodalom különféle fegyvereit. A támadásokra azt válaszolta, hogyha Izrael  hadserege készítette volna a legjobb kardokat, akkor most abból lenne neki. ,,De nem így történt" - zárta rövidre a kérdezősködést.

Amit érdemes megnézni Lemmyről

lemmy poster finalthreecountforprint 20101130 122925

2010-ben jelent meg Lemmy címmel egy dokumentumfilm Lemmy Kilmister életéről és zenészi karrierjéről. A filmben olyan rock-legendák nyilatkoznak mint Alice Cooper, James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich, Ozzy Osbourne, vagy Slash. A film hatalmas sikert aratott, tényleg érdemes legalább egyszer megnézni.

Lemmynek önéletrajzi regénye is megjelent, néhány éve pedig magyarra is lefordították Fehércsíkláz címmel.

9. Szeptemberben még elpusztíthatatlannak vallotta magát és azon morgott, hogy mérsékelnie kellene önpusztító életmódját. „Nagyon elegem van belőle, hogy vissza kell venni a dohányzásból és az alkoholfogyasztásból, vagy bármi másból. Biztos vagyok benne, hogy így vagy úgy, de valahogy meghalok majd. Senkinek nem ajánlom, hogy megöregedjen, ennél rosszabb nem történhet az emberrel” – nyilatkozta  a Kerrang magazinnak, miután légzési nehézségei miatt csak négy dalt sikerült eljátszania a Salt Lake Cityben tartott koncertjükön,.

10. Tizenévesen kirúgták a suliból, amiért óra helyett az alagsorban gitározott. Ezt követően dolgozott gyárban is, de onnan meg azért menesztették, mert hosszú volt haja.

11. Bár angliai születésű, végül Los Angelesben kötött ki, az elmúlt évtizedeket itt töltötte. És imádták is, de ez fordítva is így volt. Kedvenc bárjához, a Rainbow-hoz nagyon ragaszkodott. A legendás kocsmát nemcsak ő csípte, hanem a rockerek és a rockzenét kedvelő hírességek is. A Guns 'n' Roses - November Rain című számában fel is tűnik a RainbowBar & Grill cégtáblája és belső tere is. És amikor pár nappal 70. születésnapi bulija után kiderült a betegség híre, innen vitték át Lemmy lakására azt a bizonyos kedvenc játékgépet is, amivel a halálát megelőző két napját töltötte.

Oszd meg másokkal is!
Mustra