Szvetlana Alekszijevics belarusz újságíró és író kapta az irodalmi Nobel-díjat

Szvetlana Alekszijevics kapta 2015-ben az irodalmi Nobel-díjat, amiért a többszólamú írásaiban a jelen kor szenvedéseinek és bátorságának állít emléket. Alekszijevics  egy könyv megszületéséhez 500-700 emberrel beszél, így a történetei valós szereplők valós gondolatairól és érzelmeiről szólnak, amelyek összességében egy egész ország történetét mutatják be. Az Elhordott Múltjaink című könyve novemberben jelenik meg magyarul.  

A könyv immár az ötödik darabja Az utópia hangjai című ciklusának: ezekben a „polifonikus regény-vallomásokban” emberek százai mesélnek arról, mit tett velük a kegyetlen huszadik századi történelem vagy épp az azóta eltelt két és fél évtized.

Magyarul két könyve jelent már meg.A háború nem asszonyi dolog című kötetben a második világháborúban a Vörös Hadseregben harcoló nők vallanak arról, hogyan próbálták egyeztetni a hagyományos női szerepeket a háborúban végzett „férfias” feladataikkal. A Fiúk cinkkoporsóban című könyvben az Afganisztánt megjárt katonákkal s az elesett fiaikat gyászoló anyákkal folytatott megrázó beszélgetéseit fűzte dokumentumregénnyé. Ez a könyv sokkoló erővel szembesítette az orosz társadalmat mindazzal, amit a szovjet hadigépezet Afganisztánban elkövetett. Szvetlana Alekszijevics könyvei harmincöt nyelven jelentek meg, számtalan díjat kapott: 1999-ben Herder-díjjal tüntették ki. 2013-ban az egyik legrangosabb német civil kulturális díjat, a német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesülésének Békedíját vehette át. 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott többszólamú írásaiért, melyekben korunk szenvedésének és bátorságának állít emléket. Alekszijevics egyébként a 14. nő, a 107 eddigi díjazottból. Alekszijevcs úgy tudni szimplán annyit mondott telefonban a hírre, hogy "Fantasztikus"

Stringer/belarus / Reuters
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek