Filmértő ovisokat a mozikba!

Ha ön filmszerető ember, akkor bizonyára gondban van, ha a gyerekével nem csak az épp aktuális Disneyket szeretné megnézni a moziban. De mivel érdemes kezdeni a filmművészet megszerettetését, ami a gyereke életkorának megfelelő? És még ha volna is pár tippje igényes gyerekfilmre, a mozik ezeket már nem biztos, hogy játsszák, és az sem biztos, hogy mind elérhető DVD-n. A kisebbekre ráadásul feliratos filmekkel se ronthat rá, hisz olvasástudás híján (esetleg épp az elején járva) nem valószínű, hogy még élvezni is tudnák, amit látnak. Persze mindez nem azt jelenti, hogy rögtön Tarr Bélával kellene kezdeni az általános iskolás éveket, de igen nehéz dolga van a szülőnek vagy a pedagógusnak, ha megfelelő filmet szeretne választani mondjuk egy kisiskolásnak vagy egy kiskamasznak. Ezért örültünk meg nagyon, amikor belefutottunk a Budapest Film Suli-Mozi kezdeményezésébe, ami óriási segítség lehet a szülőknek és a diákoknak egyaránt. 

Ki ne emlékezne az iskolás mozivetítésekre, mikor nem csak az osztály, de akár az egész iskola kivonult egy moziba, néhányan pótszéken ültek, néhányan a földön és voltak a késős osztályok, akik pedig legelől, ahol csak a nyaka tört ki a filmművészet élvezete helyett. Persze nem az aktuális sikerfilmek mentek ilyenkor, arról nem is bszélve, hogy egy alsós gyereknek és egy felsős diáknak mások az elvárásai a filmek terén is, íg lehet hogy 6 évesen életem legszörnyűbb élményének tartottam a Rákóczi Hadnagya című filmet, míg a felsősök szerint egész kibírható volt. Most viszont, a plázás mozik és letöltött filmek világában még nehezebb a gyerekeket értő filmszeretővé nevelni - ehhez a Suli-Mozi program egy sikeres kezdeményezés lehet. 

suli-mozi katalogus Page 01

A kezdetek

Erdős Emese, a Suli-Mozi program vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a program 2011-ben indult. Korábban is jöttek iskolai csoportok, de leginkább a műsorrendi kínálatból válogattak, illetve néhány ünnephez (főleg október 23, március 15) köthető különvetítésre érkeztek. A kezdeményezés célja az volt, hogy az art mozi hálózatot (Puskin, Művész, Tabán, Toldi) üzemeltető Budapest Film Zrt a fiatalokat megismertesse a hagyományos mozik különleges atmoszférájával, hogy filmértő közönséget neveljenek, hogy megtanítsák őket arra is, hogy a filmnézés közösségi élmény, hogy az értékes alkotásokkal a megfelelő helyszínen találkozzanak. "Mivel többségük a plázamozikat ismeri, és többnyire letöltött filmeket néz, igazán nagy sikerélmény számunkra, ha többször is visszatérnek hozzánk, esetleg már nem is az osztállyal, hanem barátokkal" - mondta Erdős a programról, amiben mára már 380 alkotás szerepel kedvezményes áron és a 2013-/14-es tanévben már 58 fővárosi iskola vált partnerükké, egyre nagyobb rendszerességgel.

2013 januárban elindították az OFOE filmklubjukat is, ahol a tanároknak, szülőknek ajánlják a legfrisebb európai alkotásokat, hogy először ők ismerjék meg az alkotásokat. 

Programok ovis kortól

A Suli-Mozi program már óvodás kortól kezdődik. A Puskin Kuckóban működik a Legkisebbek Mozija sorozat, ez tulajdonképpen a filmes „beavatásnak” is tekinthető, főként klasszikus rajzfilmek szerepelnek a kínálatban. Ide már 3 éves kortól várják a gyermekeket, a moziban játszósarok is van, valamint a társművészeteket is megismertetik: tartanak gyermekkoncerteket, bábszínházat, egyes ünnepekre pedig külön meglepetésekkel készülnek. Sőt, ha a barátokat is moziba szeretnék szoktatni, akkor arra a legjobb alkalom, hogy már szülinapozni is lehet a moziban, külön vetítéssel. 

A Suli-mozi katalógus 6-18 éves korig, vagyis az általános képzés teljes időszakára kínál alkotásokat és programokat. A kisebbek általában a szünetek előtt érkeznek, míg a középsikolások a tanév során. 

Fotó: Farkaschristianphotography / Budapest Film
Fotó: Farkaschristianphotography / Budapest FilmFarkaschristianphotography / Budapest Film

Sikerfilmek

Középiskolásoknál a Tabu témákkal foglalkozó filmek a legnépszerűbbek, ennek a szervezők is nagyon örülnek, hiszen ők is ezt tartják a legfontosabbnak. "Ebben a programban szereplő filmek olyan témákat boncolgatnak, melyek róluk szólnak, őket foglalkoztatják. Nagyon fontos, hogy a vetítés után lehetőséget adunk a látottak megbeszéléséhez, feldolgozásához. Pedagógiai segédanyagot tudunk adni, ha az iskolába visszatérve szeretnék mindezt megtenni, de a helyszínen is van erre lehetőség, igény esetén a téma szakértőjével is megtehetik mindezt. Olyan film is van, amikor jobb nem rögtön a vetítés befejezése után beszélgetni, kell egy kis idő a feldolgozáshoz" - mesélt Erdős a Tabu sorozat vetítéseiről. A Kino moziban már kis csoportokat is tudnak fogadni, így ez az intimebb környezet segíthet a fiataloknak abban, hogy kényes témákról oldottan tudjanak beszélgetni, sőt magyar filmek esetében az alkotókkal is lehet találkozni.  A tavalyi évben és idén slágerfilmek voltak a Holdfény királyság, a Submarine, a Ben X és az Hasta la Vista!, Az osztály és a Messzi dél vadjai, magyar filmek közül Az erdő kapitánya és A Pál utcai fiúk. 

A visszajelzések

A program szervezői folyamatosan tartják a kapcsolatot a pedagógusokkal és a szülőkkel és szerencsére a visszajelzések pozitívak. A legfontosabb számukra azonban az, hogy a diákok között is többen vannak, akik visszalátogatnak barátokkal más filmeket is megnézni. A program egyelőre csak Budapesten elérhető, de vidékről is több csoport érkezik. Aki pedig otthon szeretne akár saját magának válogatni, vagy akár azt felmérni, hová tud járni a gyerekkel jövő héttől, itt megnézheti, milyen filmek szerepelnek a programban

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra