Elolvasná Marilyn Monroe verseskötetét?

Azt mondják, az igazi tehetség nem ismer műfaji határokat, és ezt számos művész bizonyítja. A Brainpickings.org összeszedett néhány olyan kreatív embert, akik nem csak azon a területen alkottak maradandót, amely kapcsán megismerte őket a világ.

Monroe költészete

Ha létezik még ember, aki tragikus sorsú szexszimbólumot buta szőkének tartja, ideje lenne már feladni. A színésznő ugyanis nem csak fotókon pózolt előszeretettel könyvekkel, de rengeteget olvasott. Otthoni könyvtára 400 darabból állt, Dosztojevszkijtől Miltonig, Hemingwaytől Kerouacig. Amikor épp nem forgatott, a UCLA esti képzésén hallgatott irodalmat és történelmet, és hát lássuk be, jól is jön egy ilyen tudásanyag, ha az ember lányát épp a kor egyik legismertebb írója, Norman Mailer veszi feleségül.

Ám mindez még közel sem minden, ugyanis a sztár költeményei – versszerű írástöredékek, amelyeket jegyzetfüzetekbe, vagy kitépett fecnikre körmölt, és később először a Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters című gyűjteményben jelentek meg – egy bonyolult és érzékeny lélek lenyomatai, aki nem csak saját lelkének mélységeire, de a világra is intenzíven reflektált. Írásai felfedik azt a szakadékot, ami az ünnepelt sztár és a roppant sebezhető személyiség között létezett, és azt, hogy Monroe mennyire szerette volna, ha meglátják igazi arcát.

Marilyn nem csak imitálta az olvasást
Marilyn nem csak imitálta az olvasástGetty Images

Nobel-díjas skiccek

A Nobel-díjas fizikus, Richard Feynman — a tudományos világ ünnepelt sztárja – nem mellesleg igen tehetséges grafikus is volt. A tudós 1944-ben, híres Feynman-diagramjai kapcsán kezdett rajzolni, majd egy művészbarátjától, Jirayr “Jerry” Zorthiantől rendszeresen vett órákat is, és élete végéig folytatta a kreatív alkotást. Főleg portrékat és aktokat készített, műveit halála után lánya szerkesztette egy kötetbe, ami a The Art of Richard P. Feynman: Images by a Curious Character címen jelent meg.

Richard Feynman
Richard FeynmanJoe Munroe / Europress / Getty

Szürrealista lemezborítók

A legendás belga szürrealista művészről, René Magritte-ről kevesen tudják, hogy tulajdonképpen a lemezborítók feltalálása előtt már készített valami hasonló dolgot. A fiatal Magritte egy plakátkészítő cég műszaki rajzolójaként próbált megélni, és az 1920-as években még múlandónak számító rajzai között volt nagyjából negyven kottafüzet-borító, látványában mintegy húsz évvel megelőzve a később Alex Steinweiss által feltalált lemezborítókat.

René Magritte és felesége 1937 körül.
René Magritte és felesége 1937 körül.Apic / Europress / Getty

Warhol gyermekrajzai

Bár Andy Warhol egyike azoknak a művészeknek, akiknek egyetlen alkotásáért 100 millió dollárt is fizettek már, mégis bárki hozzájuthat eredeti Warholokhoz, nagyjából öt dollárért. Persze csak akkor, ha egy antikváriumban véletlenül rábukkan egy olyan gyerekkönyvre, amit az 50-es években illusztrált. Ekkoriban ugyanis a később ünnepelt művész a Doubleday kiadó szabadúszójaként könyvborítók tervezéséből és üzleti irományok illusztrálásából élt. Mielőtt végleg a művészet világát választotta volna, még elkészítette egy hat kötetből álló klasszikus gyermekkönyv sorozat illusztrációit, mint például a The Little Red Hen vagy a Card Games Are Fun.

Az Elvis sorozat kicsit jobb áron kelt el, mint a gyermekkönyvek
Az Elvis sorozat kicsit jobb áron kelt el, mint a gyermekkönyvekGetty Images

Világháborús propaganda gyerekek helyett felnőtteknek

Dr. Seuss neve leginkább egyedi stílusú, pimasz verses gyermekkönyvei miatt ismert, ám az író igencsak termékeny volt felforgató, és korhatáros alkotások terén is. Második világháborús propagandája még a kicsiknek szánt könyveibe is beszivárgott kicsit, ám egy New York-i napilap, a PM politikai karikaturistájaként igazán kibontakozhattak a háborúval kapcsolatos érzései. A Dr. Seuss Goes to War: The World War II Editorial Cartoons of Theodor Seuss Geisel kötetben 200 fekete-fehér illusztrációját gyűjtötték össze, amelyeknek legalább a fele ekkor jelent meg először nyilvánosan.

Dr Seuss munka közben 1959-ben.
Dr Seuss munka közben 1959-ben.John Bryson / Europress / Getty

Az énekesnő szerelmesversei

Patty Smith eklektikus ragyogása elvitathatatlan, így nem csoda hogy a zene mellett szinte minden téren igyekezett utat engedni tehetségének. Prózai költeményeinek nagy részében élete szerelmének és lelki társának, a fotóművész Robert Mapplethorpe-nak az elvesztését igyekszik feldolgozni. A The Coral Sea gyűjteményben található, Mapplethorpe-hoz írt verseit „a gyász időszakaként” jellemzi.

Patti Smith, Robert Mapplethorpe egyik emlékkiállításán
Patti Smith, Robert Mapplethorpe egyik emlékkiállításánGetty Images

A grafikus építész

Egyes vélekedések szerint Frank Lloyd Wright a modern kor legnagyobb hatású építésze, kreatív alkotásainak építészeten kívül eső része - poszterei, brosúrái, tipográfiái, falfestményei, könyv- és magazinborítói - mégis viszonylag ismeretlen a világ előtt. A Frank Lloyd Wright: Graphic Artist című könyv összegzi Wright zseniális és igen nagyívű grafikai munkásságát, köztük a Liberty magazinnak készített borítóit (ezek közül néhány annyira radikálisra sikerült, hogy vissza is dobták), a Midway Gardennek készített falfestményeit, fotós kísérleteit, kézzel rajzolt tipografikus tanulmányait és saját írásaihoz készült borítóterveit.

Frank Lloyd Wright egy skicce 1889-ből.
Frank Lloyd Wright egy skicce 1889-ből.Frank Lloyd Wright Preservation / Europress / Getty

Sylvia Plath rajzai

A tragikus sorsú költőzseni sem tudta kreativitását mindössze verbális képességeire korlátozni, elképesztően tevékeny grafikusművész is volt. Tollal és tintával készített rajzait az Eye Rhymes: Sylvia Plath's Art of the Visual kötetben gyűjtötték össze, amely, a könyv szerkesztői szerint tökéletesen megragadja ez az irodalmi ikon „legmélyebb inspirációforrását”, vagyis a művészetet. Kivételesen részletgazdag rajzaiban megjelenik Plath változatos, ám közben befelé forduló világszemlélete, és a természettől az építészetig, az intimitástól a nyilvánosságig terjedő kíváncsisága.

Sylvia Plath
Sylvia PlathPhoto Researchers / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek