Ezekre a filmekre vegyen jegyet 2014-ben!

Tudom, mit nézek idén a mozikban – ugyanis nálam afféle rituálé, hogy minden év elején alaposan átböngészem azokat a filmeket, amelyeken Hollywoodban már az utómunkálatokat végzik. Így – amíg a világ Oscar lázban ég – én már a 2014-es moziszezon legizgalmasabb alkotásaira készülök lélekben. Idén különösen színes lesz a felhozatal: láthatjuk Tilda Swintont kéjsóvár öregasszonyként, Cameron Diaz szexvideóban mutatja be kedvenc pózait, Angelina Jolie szarvakat növeszt, Meryl Streep pedig bebizonyítja, hogy akármennyire imádjuk, igenis lehet őt utálni.

Wes Anderson és a hungarikum: The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson neve számomra már önmagában elég ahhoz, hogy egy évre előre megvegyem a mozijegyemet. A fantasztikus Róka úr és A Tenenbaum, a háziátok rendezője egyenesen tévedhetetlen: filmjei egyszerre szórakoztatóak, elgondolkodtatóak, melankolikusak és úgy művésziek, hogy közben nem művészkednek.

The Grand Budapest Hotel
The Grand Budapest Hotel

Kecsegtető az is, hogy minden filmjéhez olyan szereplőgárdát ránt össze, hogy ihaj-csuhaj. Nincs ez másként most sem: szokásos kedvencei, Bill Mirray, Owen Wilson, Adrien Brody és Edward Norton és a mindig csodálatos Tilda Swinton parádéznak a vásznon, mellettük pedig Anderson vadiúj arcokkalis színesíti a mozit – a legizgalmasabbak köztük Ralph Fiennes, és Jude Law.

A történet egy portás, bizonyos Gustave H. történetét meséli el, aki aki a Grand Budapest Hotel egyik alkalmazottjaként élvezi a (hölgy)vendégek szeretetét. Amikor egyik szeretője megmurdál, Gustave-ra hagy egy festményt, ám úgy tűnik, a titokzatos műtárgyra többeknek is fáj a foga. Az idén tavasszal bemutatásra kerülő film klasszikus “ki a gyilkos?” krimi-komédiának ígérkezik, koránt sem klasszikus végkifejlettel...

Lincoln és Wonder Woman egy filmben: The LEGO Movie

Néha eszembe jut, hogy milyen lehet eltölteni egy estét egy-egy filmkészítővel, és meggyőződésem, hogy Phil Lord és Chris Miller két olyan ember, akikkel elképesztően szórakoztató lenne eltölteni egy estét. A Kerge város és a Született szinglik megálmodói akkor lopták be magukat a szívembe, amikor összehozták a Derült égből fasírt című rajzfilmet. Ezért aztán külön öröm számomra, hogy az ő kezükbe került a várva várt, nagy legófilm, a Lego Movie is.

The LEGO Movie
The LEGO Movie

Azt hiszem, a “legózás” mindannyiunknak megvan, nemre és korra való tekintet nélkül (bár bevallom, én nem annyira voltam rákattanva a klasszik verzióra, a Fabuland nevű, szentimentálisabb, gyerekeknek gyártott változatra viszont annál inkább). A legózás hatása azonban az élet legkülönfélébb területeire is beszivárgott, gondoljunk például arra, hogy egyes szavak és szófordulatok – mint például a “legófrizura”, vagy "összelegózni" részinformációkból valami egészet –felnőttként is megmaradtak a köztudatban. Nem csoda hát, hogy mindenkit felvillanyozhat az is, ha most egy filmben a kampókezű, sárga fejű kisemberek életre kelnek.

A sztoriról egyelőre keveset tudunk, de ami bizonyos, hogy a világtörténelem nagy alakjai mesehősökkel és képregénykarakterekkel karöltve mókáznak majd a vásznon. Csak néhányan a nevek közül: Abraham Lincoln, a Tini Nindzsa Teknőcök, Batman, Superman, és Wonder Woman. Egyetlen fájdalmam, hogy úgy kell majd végignéznem egy Channing Tatum mozit, hogy nem láthatom (a hasizmait) egyetlen pillanatra sem... hiszen ezúttal csak a hangjával játszik a filmben. Kárpótlásul viszont már jövő hónapban megérkezik!

Cameron Diaz megmutatja: Sex Tape

Az elmúlt másfél évtized során oly sok celebritás került kínos helyzetbe egy-egy szaftos házipornó kiszivárgása kapcsán, hogy Hollywood legénysége épp elérkezettnek látta az időt, hogy a témából moziflmet faragjanak.

Cameron Diazról tudvalevő, hogy nem riad vissza a böfögős-pukizós vígjátékoktól – a Keresd a nőt “hajzselé” jelenete tulajdonképpen önmagában elég volt ahhoz, hogy megnyissa az utat az “altesti poénokkal” operáló vígjátékoknak. Pályája kezdetén, ismeretlen modellként ráadásul ő maga is szerepelt olyan filmben, amit 15 évvel később, karrierje csúcsán már nem szívesen vállalt volna, és ami persze mégis felbukkant, mert ilyenek ezek a szexvideók. Teljesen megalapozott hát a választás, aminek következtében ő lett a főhőse a Sex Tape című komédiának, Jason Segel és Jack Black oldalán.

A film egy elveszett szexvideó körüli hacacárét mesél el, amelyben Diaz és Segel kufircolnak: egy görbe éjsza során jó ötletnek tűnt kamerára venni az aktust, ám reggelre nyomavész a felvételnek. A páros felhajtja a várost és végiglátogatja az összes ismerős és barát házát, hogy ráakadjanak a kincset érő alkotásra, ám úgy fest, a házivideó önálló letre kelt. A 18 éven felülieknek szóló komédia várhatóan az idei nyár kötelező vígjátéka lesz.

Csipkerózsika újratöltve: Maleficent

Azt mondják, minden éremnek két oldala van – így van ez a mesékkel is, amelyeknek klasszikus verzióiban van egy jóságos hercegnő, és egy gonosz boszorkány. Ám mi van akkor, ha évszázadok óta félreértett történeteket mesélünk a gyerekeknek, és a főgonoszok valójában éppen olyan ártatlanok, mint a főhősök... vagy legalábbis komoly morális okuk van arra, hogy keresztbetegyenek szeretett hercegnőinknek?

Maleficent
Maleficent

Az Egyszer volt, hol nem volt című sorozatnak köszönhetően már mind tudjuk: Hófehérke mostohája éppen olyan kiszolgáltatott, önmagával és a világgal küzdő lélek, mint Jézus Krisztus utolsó megkísértése című filmben, most pedig itt az ideje, hogy a Csipkerózsikát százéves álomra átkozó gonosz tündér is kitálaljon.

A félelmetes szarvakkal és suhanó, fekete köpennyel felszerelt Maleficentet Angelina Jolie kelti életre – akit én személyesen sosem bírtan különösebben, de azt hiszem, ezt a szerepet szó szerint neki találták ki. A Disney Stúdió nem csilli-villi mesefilmet ígér, hanem akciódús fantáziafilmet, amelyben senki sem az, akinek látszik. Nem tudom, hogy bírjuk ki májusig...

Johny Depp dalra fakad: Into the Woods

A nyolcvanas évek egyik legnagyobb Broadway-sikere Stephen Sondheim és James Lapine mese-musicalje volt, amely a Grimm testvérek klasszikus meséinek főhőseit egyszerre küldi be egy erdő mélyére, hogy ott végre rendbetegyék zavaros viszonyaikat. A történet főhőse Piroska, Babszem Jankó, Aranyhaj és Hamupipőke, de mellékszerepekben szinte az összes kedves (és egyáltalán nem kedves) mesehős felbukkan.

A színdarab sikertörténete ezzel nem ért véget: Tony-díjat nyert, és teltházzal játszották szerte a világban, most pedig elérkezett az idő, hogy végre a mozi szerelmesei is megismerkedjenek vele. A rendező Rob Marshall – aki a Chicagoval már bebizonyította, milyen remekül ért musicalek megfilmesítéséhez, a Karib tenger kalózaiban pedig azt is megmutatta, hogy Johnny Depp a kezei között még a szokásosnál is dögösebb. Erre ismét alkalma nyílik, legújabb filmjének főszerepére ugyanis ismét őt választotta. Ám ami még ennélis izgalmasabb, a Világ Hivatalosan is Legjobb Színésznője, Meryl Streep alakítja majd az erdő rettegett boszorkáját - minderre azonban még várnunk kell jövő karácsonyig.

Ön melyik filmet várja legjobban?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek