Csillogó szemmel bámulni

Elkezdődött a Sziget fesztivál, amin azért idén is el lehet csípni egy-egy jobb koncertet. Eredetileg persze minden napról szerettünk volna egy-egy előadót ajánlani, ezt viszont ezúttal sajnos képtelenség nyugodt szívvel megcsinálni, úgyhogy kisebb torlódás lett szerdán és pénteken. Maradtak ki természetesen nagyobb nevek, és olyanok is, akikért korábban mindenki lelkesedett, idén viszont valahogy képtelenek megmozgatni minket, ilyen többek között Dizzee Rascal, Mika és a Franz Ferdinand is, akik ettől még biztos jó koncertet fognak adni.

Nick Cave and the Bad Seeds - szerda, Nagyszínpad

A legújabb Nick Cave and the Bad Seeds-lemez ugyan nem lett valami acélos (bár akadtak rajta persze jobb pillanatok), ettől függetlenül egyszerűen elképzelhetetlen, hogy Cavék rossz koncertet adjanak. A kicsit mélabúsabb, merengősebb számokat is felhúzzák általában koncerteken, gerjednek a gitárok, lüktet az erősen blues-alapú zene, Nick Cave maga pedig valószínűleg még mindig képes megbabonázni mindenkit - a nőkkel elhitetni, hogy csodálatosak, a férfiakkal pedig, hogy a leganyaszomorítóbb bajkeverők a prérin.

Bat for Lashes - szerda, A38 Színpad

A három albumon túllévő Natasha Khan folyamatosan építgette a mesebirodalmát, amit egy csomó hangszerrel, elektronikával, borongós, ábrándos, de azért húzós számmal keltett életre - gyakran hasonlítják például Kate Bush-hoz. Ha valakinek hirtelen elege lenne az állandó rohanásból, a dübörgésből, a látszólag őrült káoszból, akkor a Bat for Lashes-koncerten nyugodtan megpihenhet, és együtt barangolhat Khan kedves-szellemes világában. A Blurhöz hasonlóan egyébként először érkezik Magyarországra, nagyon érdemes megnézni.

Little Boots- péntek, A38 Színpad

Az angol Victoria Christina Hesketh-t a 2009-es bemutatkozó lemezekor az egyik legérdekesebb előadónak tartották, azóta viszont mintha lassan a be nem váltott ígéret kategóriába csorogna visszafelé - a második, idei albuma egyelőre nem sok visszhangot váltott ki, pedig akadnak rajta bőven vállalható számok. Ettől függetlenül a koncertje még kiváló lehet, hiszen állítólag nagyon kedves személyiség élőben. Annyit érdemes még tudni róla, hogy nagyon szeret kütyüzni, úgyhogy csomó érdekes hanggal, illetve hangszerrel is találkozhatunk a koncertjén.

Blur - péntek, Nagyszínpad

A helyzet az, hogy soha az életben nem találkoztunk igazi magyar Blur-rajongóval, a legtöbben (legalább is a szűk ismeretségünkben, ami persze nem sokat jelent) azért mennek koncertre, mert Történelmi Jelentőségű dologról van szó. Ettől függetlenül persze kizártnak tartjuk, hogy az első magyar Blur-koncert rosszul sikerüljön. A slágereik egytől egyig király számok, és a korábbi koncertjeik setlistjét elnézegetve azokat is játsszák. Emellett pedig elég valószínűnek tartjuk, hogy mindenki hallott már tőlük több számot is, csak nem tudta, hogy ők játsszák.

Tame Impala - vasárnap, A38 Színpad

Az ausztrál zenekar az utóbbi idők legmenőbb gitáregyüttesének számít, emellett pedig az egyik legjobb koncertzenekarnak is tartják. Az idei Sziget talán legnagyobb dobása a Blur mellett - azzal a legkevésbé sem elhanyagolható különbséggel, hogy a Tame Impala tényleg most van a csúcson. Az együttes egyébként egyetlen ember, Kevin Parker projektje, viszont azt a zenét, amit eddig összeállított, nagyon nehéz élőben elrontani. Míg a legtöbb számra csillogó szemmel lehet bámulni a színpadot, a Mind Mischiefre például kiválóan lehet befröccsözve támolyogni is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra