Idei filmek nőktől, nőknek

Önt is idegesíti, hogy a filmekben a női karakterek többnyire egydimenziós, közhelyes sablonszemélyiségek? Esetleg csak biodíszletek a férfi főszereplők mellett? Szerencsére egyre gyakoribb, hogy a nők nemcsak sminkes, fodrász vagy kosztümtervező szerepkörben jutnak feladathoz a filmgyártásban. A Huffington Post összeállítása tíz olyan filmet sorol fel, amelyeket valódi nők írtak, valódi női karaktereket vonultatnak fel, és mind 2013-ban készültek, vagy fognak elkészülni. Vannak köztük komolyabbak, mint például a Mielőtt éjfélt üt az óra, és tinivígjátékszerűek, mint amilyen a Kamatylista, közös vonásuk azonban a női forgatókönyvírón vagy rendezőn kívül, hogy többnyire egy-egy – általában férfiak által uralt – filmes műfajt forgalmaznak meg úgy, hogy nők lettek a főhősök. Nem mondjuk, hogy mindegyik kihagyhatatlan, de egy-egy próbát azért megérhetnek.

Női szervek - Katie Dippold

Éppen most fut a mozikban a Női szervek című film, ami meglehetősen vegyes kritikákat kapott, bár azt legalább mindenhol megjegyezték, hogy akadnak benne jó poénok, ha nem is kifejezetten sok. Sandra Bullock játssza az egyik főszerepet, egy FBI ügynököt, és Melissa McCarthy a másikat, aki egy vidéki zsaru. Egy buddy-cop filmről van szó, amiben a két kezelhetetlen figura, akik kénytelenek kényszerből együtt dolgozni, valahogy mégis megtalálja a közös hangot a film végére. Arra azért fogadnánk, hogy akinek tetszettek Bullocktól a Beépített szépségek, ezt is szeretni fogja.

Frances Ha - Greta Gerwig

Ezt a filmet nem valószínű, hogy behozzák Magyarországra, de senki ne keseredjen el, az ilyen esetekre találták fel az internetet (meg természetesen a dvd forgalmazást!!). Egy huszonhét éves táncoslányról szól a film, akire ráakaszkodik a barátnője egy szakítás után. Egy idő múlva azonban a barátnő is egyedül hagyja a címszerepelőt, aki ezek után megpróbálja valahogy rendben szedni az életét. A filmet egyelőre nem láttuk, de állítólag nagyon vicces, aki pedig odavan New Yorkért, és/vagy a fekete-fehér képekért, az külön örülhet.

Mielőtt éjfélt üt az óra - Julie Delpy

A Mielőtt felkel a Nap és a Mielőtt lemegy a Nap után megérkezett a trilógia harmadik része is, amihez ismét beszállt a főszereplőnő, Juile Delpy is a forgatókönyvírásba. Miután az előző filmben a két főhős hosszan kerülgette egymást, harmadszor akkor futnak össze, mikor már mindketten egy-egy kimerülőben lévő házasságban élnek, gyerekekkel (a történet szerint a barátaik fizetnek be nekik egy tengerparti luxusnyaralást, hogy megoldják a problémáikat). Az előző két részből sejthető, hogy ez sem az akciók filmje lesz, valószínűleg megint alig történik majd valami, azonkívül persze, hogy rengeteget beszélgetnek, és hús-vér figurákként viselkednek és reagálnak az őket körülvevő világra.

Vizsga két személyre - Karen Croner

Nem valószínű, hogy ez a világ legeredetibb filmje, de ettől még könnyen lehet vicces is. Egy nagyvárosi, kényelmes élethez szokott nő elutazik egy vidéki városba, ahol persze cudar az élet, de közben összecsiszolódik az egyik távoli kollégájával, és még lehet, hogy az anyaság iránti vágy is feltámad benne. Az eddigi kritikák ennek a filmnek az esetében is meglehetősen vegyesek, de könnyű, nyári filmnek még simán elférhet. Körülbelül egy hét múlva kiderül, hogy milyenre sikerült, addig nézze meg a trailert.

Kamatylista - Maggie Carey

Oké, a Kamatylista a Vizsga két személyre című filmnél is jobban eltávolodik az úgynevezett "komoly és minőségi" szórakoztatás műfajától, de ettől még lehet nagyon vicces. Lényegében ugyanis nem más, mint az Amerikai pite női megfelelője: a főhősnő mindenképpen el szeretné veszíteni a szüzességét a környék egyik legmacsóbb pasijával, mielőtt elutazik a főiskolára, és ehhez persze rengeteg kínos helyzeten kell átesnie. Azért mégsem érdemes elmenni a film mellett, mert ha csak fele olyan jó lesz, mint az Amerikai pite, akkor is megérte: az ugyanis mostanra generációs filmmé érett.

+1 Saving Mr. Banks - Kelly Marcel

Azért az összes közül a legérdekesebbnek a Disney filmje tűnik. Egyrészt a szereplők miatt: Tom Hankset vagy Emma Thompsont nehéz elképzelni valóban rossz filmben, a mellékszereplők között pedig felbukkan Paul Giamatti is, aki az egyik legszerethetőbb színész az összes közül. Tom Hanks ráadásul magát Walt Disney-t fogja alakítani a Mary Poppins című musicalfilm (amit amúgy szintén nő szerzett) megírása köré épített filmben. A Saving Mr. Banks azért került csak plusz egyként a válogatásba, mert a tervek szerint legkorábban csak december közepén fogják bemutatni az Egyesült Államokban, szóval hozzánk valószínűleg már csak jövőre esik be, ha egyáltalán eljut.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek