Európai rövidfilmeké a hét!

Október 15. Csütörtök

A hetet rögtön frankó kis múzeumi sétával indíthatjuk, a Szépművészeri Múzeum+ eseménysorozatán belül. A mai programot "Ép testben ép lélek" címmel tartják, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Szilágyi Áron, olimpiai és világbajnok magyar kardvívó valamint dr. Szakonyi József belgyógyász, reuma- és fizioterápiás szakorvos igazgató főorvos tartják a fő előadásokat, de lesz itt anatómiai rajszakkör, drótszobrászat és önmasszázs praktikák! Szerintünk nem rossz program csütörtökre.

Október 16. Péntek

Kézműves Magyar Ízek Vására van a Millenárison a hétvégén, ma kezdődik, hogy aztán telezabálhassa az ember magát hurkával, kolbásszal, szalámival, és mindezt jófajta borral öblítse le, tehát amennyiben nem böjtöl, és nem is vega, érdemes esetleg lenézni. Nemcsak kolleszterinbombák lesznek azonban, hiszen termelői mézek, lekvárok, szörpök, sonkák, sajtok, pálinkák, fűszerek és tejtermékek is felvonulnak.  A vásár kétezres belépője mellé idén üdvözlőfalatot és újborkóstolót kapnak a látogatók.

Október 17. Szombat

Tegnap kezdődött a Toldiban, és egészen huszonkettedikéig tart az EUShorts Európai Rövidfilm Fesztivál. Sokat nem kell erről beszélni, hiszen ki ne szeretné a rövidfilmeket, abban egész jók vagyunk, azok legalább készülnek, ugye. Meghívták Cannes, Clermont-Ferrand, Berlin, Annecy és a Sundance kedvenceit, és az Oscar európai esélyeseit is bemutatják.

Október 18. Vasárnap

A Centrál Színháznak mániája a Broadway, pedig kezdem azt érezni, az is csak olyan, mint az Oscar-díjuk, de ez persze nem fontos. A lényeg, hogy még ma utoljára megnézhetik a színházban az Ain’t Misbehavin’ (Harlem Swing) című előadást, ami egyenesen a 44. utca környékéről esett le Budapestre. A huszas évek Harlemjének egyik jazzklubjában játszódó előadásban Fats Waller lüktető dallamaira két férfi és három nő évődik egymással, táncolnak és énekelnek egészen hajnalhasadtáig. Hát, valahogy így...

Október 19. Hétfő

Szívünk szerint a Müpában játszott Csukás István estet ajánlanánk, de arra már minden jegy elkelt, új program után kell nézzünk erre a sokaknak talán szomorkás hétfőre. Próbálkozhatunk esetleg a múlt pénteken kezdődött Sissi Őszi Tánchéttel, ők minden este más előadással emlékeznek Erzsébet Királynéra. Ezen a napon amúgy Gyergye Krisztián Danse Macrabe-ját láthatja a nagyérdemű.

Október 20. Kedd

Illik ilyet írni vagy sem, Takáts Eszter énekesnő idén lép Krisztusi korba, és ezt egy óriási bulival ünnepli az Akvárium klubban. Amennyiben ön együtt szeretne ünnepelni vele, okvetlen ott a helye, annál is inkább, hiszen új klipjét is bemutatja a bulin. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, művésztársai is fellépnek, sőt még első zenekarát, a Pavilont is lehet hallani este kilenctől.

Október 21. Szerda

Míg Bécsben már lezajlott, Budapesten csak most kezdődik az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A Toldi és az Uránia moziban vetítik a filmeket egészen pontosan november 21 és 25 között, de nem árt már most megszerezni rá a jegyeket, hátha, bár a honlappal egyelőre nem kapkodnak a szervezők, inkább a bécsi programra vannak rákattanva, de ez is változni fog állítólag.

Érdekességek