Zanza!

Marc Jacobs-ot a Like a Virgin című Madonna sláger is megihlette, Alexander McQueen csak lélegzetelállítóan kreatív, míg Stella McCartney újabb miniruhákat készített, amelyekért Gwyneth Paltrow rajong – a Párizsi Divathét sztárjait a valóság érdekli a legkevésbé, inkább álmukban terveznek.

cikk-tipus-oltozo-left

 

Párizsban jó néhány tervező fittyet hány a valóságra, és inkább elkápráztatja  a közönséget. Ennek az egyik legnagyobb mestere Rei Kawakubo. Nem véletlen, hogy a Comme des Garcons az egyik legnagyobb várakozást kiváltó kollekció az egész divathéten. A japán tervező alkotásai mindig meglepőek, ruhái a hordhatóság és a művészet határán mozognak, kollekciói, amelyben kultúrák és stílusok keverednek, mindig előremozdítják a divatot. Most ősszel könnyű, a tüllből készült összeállításokat szürke férficipők kísérik, szürke zoknival. Púderszínű tüllöket használ a tervező minden mennyiségben, még kabátok és zakók is ebből készülnek, mintha egy mai mesébe írt hercegnők jelennének meg a kifutón. Aztán ezek a hercegnők különleges katonai ruhákba bújnak, deennek ellenére megőrzik finomságukat.

 

paris-alexanderMiniruhák, amelyekért Gwyneth Paltrow rajong 

Alexander McQueen zseniális, az a fajta, aki a pesszimizmusából művészetet csinál. Túlzásokkal és drámaisággal él  a kifutón.  A gótikust, a sötétet szereti, a meséket. A Haute Couture-t sokkal inkább kedveli, mint a Pret-a-portert. Szürrealista, túlzó, sokszor már abszurd módon felráz minket, kiráncigál saját világunkból és átszállít a sajátjába. A kreativitás túladagolása zajlik a kifutón, annyira, hogy már alig lehet levegőt kapni tőle. A kérdés, csak az, hogy vajon a túlzott smink, a színpadias pózok, a lehetetlen esernyőkalapok között észrevesszük-e a mesteri szabásvonalakat. Állanddó védjegyei, a sasok, amelyeket imád, a minták, rombuszok, kockák, csíkok, a tyúklábminta, ebben a kollekcióban is megjelennek.

Stella McCartney-ról sokan azt mondják, hogy csak híres apukája miatt képes fennmaradni a divatvilág felszínén. Hiába kritizálják, mégis van benne valami egyedi, ami megfogja az embert. Nem a mesteri szabásvonalak és megoldások a fő profilja, sokkal inkább a látásmódja egyedi. Most ismét a laza és a szexi között ingázik, szürke, fekete, smaragdzöld, zafírkék és cseresznye árnyalatokkal. Az XXL-es blézerek még mindig a kedvencei, ő maga is ezt hordja minden nap. Idei ajánlata a tyúklábminta.  Miniruháit barátnője, Gwyneth Palthrow biztosan kitörő lelkesedéssel fogadja. Estére rövid és hosszú változatban készült, kombinészerű ruhákba bújtatja a nőket.
 

paris-hermesSzobrok és csipkés, romlott szüzek

Hermesnek tervezett kollekciójában Jean Paul Gaultier pilótaként ábrázolja a nőt. Ennek fő eleme természetesen a pilótadzseki. Rövid és  alul szűk, de felül bővebb változatban  láthatunk a legtöbbet. Egyszerre elegáns és klasszikus, mint  maga a márka, vagyis Gaultier tökéletes összehangba hozza a szárnyaló fantáziáját a márka stílusával.  Láthatunk rövid, kötött pulóverruhákat magas csizmákkal,  és nadrágkosztümöket oxford cipőkkel, nyakkendővel, majd egy szexi félvállas ruhát, bőrnadrágot és szoknyát. A férfias és nőies jól megfér egymás mellett a kollekcióban, amelyik  minden tekintetben kifogástalan munka.

A Viktor & Rolf ház mindig különleges kollekciót hoz létre, mindig kicsit mást, mint a többiek. A mostaniban a modellek fehérre meszelt arccal, szoborszerűen jelentek meg.  A görög és római oszlopokra jellemző díszítések a ruhákon valóban egyedivé tették a bemutatót. A ruhák is kőszínűek, nyersek: feketék, törtfehérek, szürkék. Annak ellenére, hogy minden drapéria, minden hajtogatott és húzott rajtuk, mégsem növelik meg a volument. A vonalak szűkítettek, a negyvenes évek hangulatára emlékeztetnek.

A Louis Vuitton kollekcióval Marc Jacobs az optimisták táborához csatlakozott, és ahelyett, hogy a valóságot tükrözné a bemutatója, fejest ugrik az elképzelések világába. A képregények hősnőit hozza elénk: barokkos és naiv mintákat, gömbölyű vonalakat, szuperhős csizmákat, fodrokat, gyűrt hatású anyagokat, nyuszifüleket. Visszatértek a nyolcvanas évek, de valahogy egészen másképp, mint a többieknél. Igaz, hogy feltűnik Madonna és a Like a Virgin hangulata, a csipke és az átlátszó anyagok, a hatalmas vállak, a bő vonalak, no és a szűkítettek is, de mindez egyedi módon. Van kék és fekete, rezes szürke, smaragd, korall és mohazöld is, valamint piros, cseresznye, eper, pezsgő, márvány, lila, és púder. A színek párosítása látványos, ugyancsak az a kiegészítők használata.

 

cikk-tipus-linkek

Párizs idén is bemutatta, hogy álmodozásban ők a legerősebbek – Balmain tovább nyújtotta a hosszú női lábakat csőnadrágjaival, John Galliano pedig a negyvenes években járt, éjszaka. | Párizsi Divathét 1. - Extra hosszú lábakat terveztek

Anna Sui ruhái kislányosak és szexisek, Diane Von Furstenberg viszont a vad, bőrharisnyás nőkben látja a szezon divatikonjait. A BCBG a gátlások nélküli nőt öltözteti, amíg a Carolina Herrera a viktoriánus korba vágyó nőket. Bemutatjuk, hogy New York-ban milyen színes az ősz. | Bőrharisnyás nők a New York-i kifutókon

 

Blogmustra