fehernemu-fokusz-smallTitkok, vágyak izgató csodái, megannyi történés kezdete. Van aki nézi, van aki viseli, van aki viselné, ha… Száz éve pedig még a francia császárnő sem hordta.


Fehérnemű. Egyáltalán nem mindegy, hogy mi az, és milyen! Mert bár többnyire ez az intim ruhadarab kerüli a nyilvánosságot, mégis hatással van az egész megjelenésedre. A jó fehérnemű nemcsak dekoratív, de kényelmes és előnyösen formáz is. Ha kell, domborítja idomaid, de bizonyos méreteknél épp az ellenkezője fontosabb, s akár el is rejtheti, ami előnytelen. Erre szolgálnak az erősen funkcionális jellegű modellek, amik karcsúbbá teszik alakod. Egy dekoratív fehérnemű önbizalmat ad, és így viselőjét is magabiztosabbá teszi.

 

melltarto-tortenelemFontos a passzos darab!

Megfelelő méretet válassz! A melltartó méretezését egy szám és egy betű adja. A mell alatt mért körméret: 70 cm-től, öt centinként nő, a mellcsúcson mért méret különbséget betűvel különböztetik meg, a legkisebb domborulatot A – val, majd növekedve, az ABC további betűivel jelzik.

Melltartónál nem mindegy, hogyan állítod be a pántot - akkor megfelelő, ha nem kap fel, hanem vízszintben fut a mell alatt.

 

Egy kis történelem

A legelső fehérneműre utaló emlékek egyike a szicíliai Vica Casele mozaik képén látható bikinis lányok csoportja. Ez azért érdekes, mert az ókor hölgyei nem viseltek alsót, csupán egy kis subligatus elnevezésű bőrnadrágot a tunika alatt. Medichi Katalin a középkorban is csak lovagláshoz hordott bőrből varrt ún. calacon-t.

 

Amikor az tűnik fel, ha nincs

A közvélemény érdeklődésének középpontjában a fehérnemű - pontosabban annak hiánya - egy botrány kapcsán került. 1764-ben Párizsban, színházi előadáson egy előkelő személyiség kedvese elzuhanva, akaratlanul is a publikum elé tárta szoknyája titkait. Az eset nem csak a darab sikerét hozta, hanem egy rendeletet is eredményezett, mely szerint az előadásokon minden színésznőnek alsóneműt kell viselnie. Ezek gazdag fodor díszítéssel készültek. Külön érdekességük, hogy a szárakat nem varrták össze. Ennek ellenőrzésére (?) ún. pantallófelügyelőket jelöltek ki.

 

melltarto-tortenelem2Császárnő két bugyival

Csak később, a második empír korára esik az alsóneműk teljes győzelme, amit a kánkán táncosnők vívnak ki, forradalmian új táncukkal. 1807-ben már az angol iskolákban is kötelező a kisnadrág, igaz, csak tornaórákra. Az empír időszakában, a múlt század elején a francia császárnő ruhatárában, ahol többek között ötszáz ing szerepel, csupán két (!) darab, talpalóval ellátott selyemnadrágot említenek, lovagláshoz. Az 1860-as évek kezdik általánossá tenni a térd alá érő alsónadrágot, aminek története az 1910-es években ér véget. Ez idő alatt óriási lendületet vesz a fehérneműk tervezése, formai kialakítása. A pantalló és az ing összekapcsolásával létrejön a kombidressz. Díszítésében rengeteg a csipke, a hímzés, a szalag. Ezzel egyidejűleg a pantalló elkezd rövidülni, felváltja a széles szárú culotte, majd a slip.

 

Monroe és Bardot öröksége

Az 1920-as évek női ideálja a fiús alakú kislány. A kombiné-nadrág felsőrésze olykor gumírozott, hogy a kebleket lenyomja. A 30-as évek egyszerű elegáns női sziluettjét a csípőig leérő lastex fehérnemű formálja egyre nőiesebbé. A háborús évek leegyszerűsítik a luxust praktikummá. Elmúltával a férfias vonalakat Dior nevével fémjelzett „New look” - új vonalvezetés - születik. A mell-, a derék-, a csípővonal hullámzását új típusú fűzős fehérnemű, a találóan elnevezett „darázsfészek” hangsúlyozza. Anyaga szatén, pamut és tüll. Az 50-es évek közepén Amerika és Európa két filmcsillaga, Monroe és Bardot fogalommá tette a csípőszorítóval egybeépített harisnyatartót, amely különválik a melltartótól. Berobbantják a forradalmian új fürdőruhadivatot, a bikinit.

 

Sztreccs fehérneműk és a test vonala

A 60-as évek nadrágkösztüm divatja magával hozza a fehérneműk megújulását, második „bőrként". Ennek feltétele az új alapanyag megjelenése, a sztreccs bri-nylon. Ez a testhez szorosan tapadó, elasztikus anyag csodákra képes formaalakító képességével, esztétikusságával. A kombinéba épített, csésze formájú melltartó combközépig érő hosszával mindaddig hangsúlyozza a nőiességet, amíg 1966-ban újra szét nem esik melltartóra, slipre, harisnyatartóra. A divatba jövő mini alól ugyanis már nem lóghat ki az alsó. A 80-as évek lazuló divatvonalai nemcsak a fehérneműk fazonját, hanem funkcióját is megújítják. Az eddig ruha alatt viselt míderek, body-k, T-shirtök elindulnak önálló ruhadarabként divatútjukra. A már klasszikussá vált fehérneműk valóban fehér selyem és csipke kombinációkban a luxus divat kategóriájába tartoznak.

 

Napjaink melltartói | Sejtesd vagy mutasd meg - kebelfékek fókuszban »
Méretes keblek divatja

Mustra