dress-code-leadMég a magyar divattervezők sem értenek egyet abban, hogy bizonyos dress code-okhoz milyen öltözéket kell rendelni – ha már elterjedt idehaza, hogy meghívókban a nemzetközi öltözködési kódex címeit használják, mindegyikre kitérünk a White Tie-tól az After Five-on át a szórakozóhelyek protokolljáig.

cikk-tipus-altalanos

White Tie vagy Ultra Formal

Ezt a kifejezést a legelegánsabb események meghívóján szokták szerepeltetni. Az, hogy ezt az öltözködési protokollt a magyar viszonylatokban pontosan hol várják el, nem teljesen világos, a legelegánsabb hazai események közt számon tartott Operabálon is a Black Tie a dress code. Az Ultra Formal mindenesetre a férfiak esetében frakkot, fekete nadrágot, fehér inget, fehér selyemmellényt, fehér csokornyakkendőt jelent, a nők esetében kizárólag nagyestélyit, amit ajánlott  könyékig érő kesztyűvel kiegészíteni. A hosszú hajat nem illik leengedve viselni, és nem illik felvenni nyitott orrú szandált. 
 

Black Tie, Evening Wear

A második legelegánsabb báli és alkalmi dress code, amelyik a férfiak esetében a fekete csokornyakkendővel viselt fekete szmokingot jelenti hagyományosan, főleg, ha a Tuxedo Required is szerepel a meghívóban. A nők esetében a nagyestélyit jelenti ez a dress code. Náray Tamás divattervező szerint ez az öltözködési protokoll a földig érő, hosszú ruhát és magassarkú cipőt jelenti a nők számára, ettől eltérni nem illik.

Márton Rózsa és Végső Gizella tervezőpáros szintén többnyire alkalmi ruhákat készít. Ők azonban úgy látják, ez a dress code többféle variációt enged a nők számára. Egy interjúban elmondták, egyre inkább divatba jönnek a mini nagyalkalmik, valamint a nadrágos estélyik, ezek is ugyanolyan elegánsak, mint az ujjatlan, hosszú estélyik. Makány Márta is öltöztette már miniruhába kuncsaftjait ezzel a dress code-dal ellátott eseményre.

A Black Tie egyébként bizonyos esetekben a koktélruhát és a nyitott szandált is megengedi, ahol lazábbak az öltözködési szokások. A koktélruha nem helyettesíthető viszont szimpla spagettipántos, térdig érő nyári ruhával, mert alkalmi anyagból készül, például selyemből, szaténból, organzából, muszlinból.
 

Black Tie Invited, Black Tie Optional, vagy Formal

Ez a protokoll nagyjából ugyanazt jelenti, mint a Black Tie, annyi különbséggel, hogy a férfiaknak lehetőségük van arra, hogy a szmokingot sötét öltönyre cseréljék. A nők nagyesélyit vagy koktélruhát viselhetnek, ha ez írják elő nekik.

Ennek az öltözködési protokollnak több vadhajtása is létezik. A Texas Black Tie például a  cowboy identitást engedi megnyilvánulni olyan formában, hogy westerncsizmát lehet húzni az öltönyhöz, és fonott bőrszíjból készült, medállal, vagy kapocsdísszel ellátott bolotie vagy texasi nyakkendőt lehet kötni, de ennek ízlésfaktora nem túl erős. További tanulmányozásra a blacktiegiude.com az ajánlott irodalom, ahol a fényesre suvickolt, hegyesorrú cipők és ergonomikus csokornyakkendők egész arzenálját mutatják be, és arra is kitérnek, milyennek kell lenni egy tisztességes alkalmi zokninak és mandzsettagombnak.
 

Semi-Formal, After five, vagy Coctail Attire

dress-code2

Ez esetben sem a jelmezkölcsönzőt, sem a hazai divattervezők szalonját nem fontos felkeresni demoestélyiért, mivel ez a dress code engedi az öltönyt, a nők esetében a koktélruha és a kosztüm is elfogadott. A legjobb azonban a Petit Noir, a klasszikus kis fekete.
 

Festive Attire vagy Informal

A férfiaknak öltönyt, nőknek kosztümöt célszerű venniük, ha azt, az itthon meglehetősen ritkán előforduló dress code-ot olvassák a meghívójukban. Ez lényegében a színházi viselet, vagy ünneplő megfelelője, amennyiben nem kíséreti színházba megyünk.
 

Business Formal vagy Daytime

dress-code1


A Business szó finom utalás arra, hogy a nő legyen elegáns, de kerülje a kivágott fazont, mély dekoltázst. Remek példa erre az évtizedek óta állandó fazonú British Airways nyári női formaruha, amelyik a nyakig gombolt blúzos, lábszárközépig érő rakott szoknyás összeállításával az aszexuális egyenruhák prototípusa lehetne. A Business Formal szakdolgozat szintű tanulmányozásához ajánlott olvasmány a michelleobamawatch.com oldal, ahol külön menüpontban foglalkoznak az amerikai First Lady öltözködési kultúrájával. Aki a hazai viseleteknél maradna, annak pedig Görög Ibolya protokollszakértő könyvei lehetnek hasznosak.

Álláskereséskor egyébként, amennyiben hivatalban, középvezetőként szeretnénk elhelyezkedni, ezt a dress code-ot tanácsos követni, néhány hónappal ezelőtt ugyanis a Carrier Builder amerikai álláskereső oldal egy felmérést tett közzé, amelyik szerint a kihívó öltözködés negatívan befolyásolja a vezető és középvezető pozíciót betöltő nők megítélését. Ugyanez nem jelent hátrányt az alacsonyabb pozíciót betöltő nők esetében.
 

Smart Casual vagy Dressy Casual

dress-code3


A hétköznapi viseletnél egy fokkal elegánsabb megjelenést írja elő ez a dress code. A férfiak viselhetnek farmert is, de lehetőleg zakót vegyenek hozzá, bár a szövetnadrág a legideálisabb. A nők esetében a blúz és az elegánsabb pulóver a célszerű viselet, a kosztüm nem fontos.
 

Casual

A hétköznapi viseletet jelenti. Manapság divat, hogy a szórakozóhelyek saját dress code-ot kérjenek a vendégeiktől. Azokon a helyeken a beengedőemberek nemcsak a Face Control terén mutathatják meg evolúciós dominanciájukat, de a Dress Controlban is kiteljesedhetnek. Az egyik legkülönösebb öltözködési protokollt a Mammut Lounge szórakozóhelye kötötte ki néhány éve: Gents- Modern Elegant, Ladies – Cool and Sexy. Mindezt általában azért tartják fontosnak, mert így szeretnék garantálni, hogy aki bejutott, az része a Top Place for Top People vakcsoportnak.

Blogmustra