Tejből készülnek ruhák

QMilch: ez a neve egy 28 éves hannoveri divattervező által kifejlesztett anyagnak. Ha az elnevezés beszédes, nem véletlen: ugyanis az anyagban magas koncentrációjú tejfehérje-kazein található. Ez az első ember alkotta teljesen vegyszermentes rostanyag.

"Olyan, mint a selyem" - mondta az anyag kifejlesztője, Anke Domaske. "Ugyanúgy mosható, mint bármely más ruha." Az anyag nagyon jó hatással van az emberi szervezetre, mert a benne található aminosavak antibakteriálisak, öregedést gátlók és segítenek a vérkeringés és a testhőmérséklet szabályozásában - írja a Reuters. A tervezőnő divatcége már meg is kezdte a tejrostokkal feljavított ruhaanyagok gyártását, de az a terv, hogy hamarosan olyan ruhák is készülnek, amik kizárólag ebből az új anyagból vannak.

Tejporból nyert rostokból készül

Tejből készült szövetet már régóta gyártanak, de az 1930-as évektől napjainkig csak sok vegyszer használatával lehetett előállítani. Az új találmány, a QMilch két évnyi kisérletezés után született meg és szinte kizárólag kazeinből készül.

Ezt az anyagot először kivonják a megszárított tej porából, utána más természetes összetevőkkel együtt egy bizonyos fajta húsdaráló gépben felmelegítik úgy, hogy a rost végül fonálszerűen kerüljön ki belőle. Domaske azt állítja, hogy hat liter tejből készül el egy egész ruha, ami pedig 150-200 euróba kerül.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.