Túl sok sót eszünk – infografikán mutatjuk a magas nátriumtartalmú élelmiszereket

Ha a nátriumra és az ételekre, étkezésekre, konyhatechnológiai szokásokra gondolunk, egyből a só, a sózás jut eszünkbe. Azonban nagyon sok élelmiszer és nyersanyag önmagában is tartalmaz nátriumot. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, melyek a magas nátriumtartalmú élelmiszerek.

A nátrium a szervezetünk számára rendkívül fontos ásványi anyag, ugyanakkor számos betegségben (szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, veseproblémák, ödémás állapotok stb.) különösen oda kell figyelni a nátrium bevitelére, sőt szigorúan korlátozni kell.

A nátrium nagyobb hányada a test víztereiben (vérplazmában, szövet közötti folyadékban) található, kisebb része kötve a csontokban, illetve a kötőszövetben. Elsődleges feladata a test só-víz háztartásának fenntartása, vagyis a felvett és leadott sók és víz mennyiségének szabályozása, azonban túlzott bevitele növeli a vérnyomást – mindkét nemben és minden életkorban –, a jelentős mennyiségű tartós sófogyasztás pedig magasvérnyomás-betegséget (hipertónia) hozhat létre.

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

A nátriumbevitel igen széles határok között mozog, a hazai lakosságnál elérheti az 5–15 grammot is. Célszerű a bevitelt 2000 mg/2 g/nap értékre leszorítani, amely 5 g nátrium-kloridnak (NaCl, konyhasó) felel meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra