Fontos változás az egészségügyben: kötelezővé teszik ezeket a vizsgálatokat

GettyImages-1204686242
Olvasási idő kb. 2 perc

Életmentő szűrővizsgálatok válnak kötelezővé az egészségbiztosítási változások értelmében. A jogszabálymódosítás célja, hogy a súlyos betegségeket időben felismerhessék.

Vastag- és végbélszűréssel egészül ki 2024. június 13-tól az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok köre, amelyet 50 és 70 év közötti életkorban, kétévenként, népegészségügyi céllal kell elvégezni. 

Ezek a vizsgálatok válnak kötelezővé

Mint azt az Economx is megírta, az előbbin kívül több célzott szűrővizsgálat is kötelezővé válik, így a 25 és 65 év között népegészségügyi céllal egyszeri negatív eredményű szűrővizsgálatot követően a háromévenként méhnyakszűrés is, különös figyelemmel a citológiára, vagyis a méhnyakelváltozások sejtvizsgálatára. Emellett kétévenként kötelező

a 45 és 65 év közöttiek emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés, a mammográfia is.

Több szűrővizsgálat is kötelezővé válik
Több szűrővizsgálat is kötelezővé válikvm / Getty Images Hungary

A gyógyulási esélyek növekedését remélik a módosítástól

A jogszabályi módosítás része annak a kormány által bevezetett salátatörvénycsomagnak, amely több egészségügyi változtatást is bevezet. A szűrővizsgálatok kötelezővé tételétől azt várják, hogy időben felismerhetőek legyenek a súlyos betegségek, hiszen

a korai diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit és nem mellesleg csökkenti a kezelés költségeit. 

Az új szabály 2025. január 1-jén lép hatályba. Ha valaki – legyen az a kötelezett vagy a törvényes képviselő – nem tesz eleget a kötelezettségének, az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal elrendeli, amely azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek