Kevesen szeretik ezt a zöldséget, pedig az érrendszered is karban tartja

GettyImages-1300004469
Olvasási idő kb. 5 perc

Mi, magyarok sokáig csak a zellergumót értettük zeller szó alatt, de jó pár éve elterjedt már hazánkban a szárzeller is. Sokan idegenkednek ugyanakkor tőle, kevesen eszik szívesen a zellernek nevezett zöldségeket, pedig ez nagy hiba.

Gyermekkorom húsleveseinek egyik legkevésbé kedvelt összetevője volt a karalábé és a zeller: mindkét zöldség meglehetősen karakteres ízvilággal és illattal rendelkezik, így nem könnyű megszerettetni azokat olyan emberrel, aki nem elég nyitott a kóstolgatásra, próbálkozásra. 

Felnőttként a zellergumó aztán végül nagy kedvencemmé vált: konyhámban nemcsak levesek kedvelt összetevője, hanem még a sült krumplit is gyakran váltjuk ki köretként hasábokra vágva megsütött zellergumóval.

Az én gyerekeim persze ugyanúgy nem akarják megenni a zöldséget, ahogy annak idején én sem – reméljük, ez később változik.

Így válassz friss zöldséget

Érdekes, hogy már azelőtt örömmel ettem ugyanakkor a szárzellert, hogy a gumóval különbékét kötöttem volna. A frissen különösen illatos, hersenős állagú zöldséget nyugodtan fogyaszthatod nyersen, mártogatósokkal párosítva, de zöldségköretben lepirítva, ragus ételhez hozzáadva vagy épp salátát izgalmasabbá téve is nagyon ízletes. Ma már szinte minden szupermarketben is megtalálhatók a zellerszár-csomagok, így könnyen hozzá lehet jutni ehhez a zöldséghez – egykor valóban kevesen ismerték, de mára szerencsére ennek vége.

A zöldségről azt is kevesen tudják, hogy levelében rejtőzik a legtöbb hasznos tápanyag
A zöldségről azt is kevesen tudják, hogy levelében rejtőzik a legtöbb hasznos tápanyagAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Mielőtt az egészségügyi előnyöket felsorolnánk, íme, egy rövid útmutató ahhoz, hogyan válassz lehetőleg friss csokorral szárzellerből: ahogyan a spárga megvizsgálása is kötelező azelőtt, hogy a kasszához vinnéd, alaposan nézegesd meg a zellercsokrot is. A következőkre figyelj:

  • a friss zeller szára nem hajlik, hanem törik,
  • a szárak egyenesek,
  • a levelek zöldek: a legkülönbözőbb árnyalatban pompáznak, de nem sárgák sosem.

A boltból hazavitt zellert lehetőleg 5-7 napon belül fogyaszd el, követlenül étkezés előtt darabold csak, és lehetőleg párolással készítsd el, hogy a legtöbb értékes tápanyag a szervezetedbe juthasson. Nem kell meghagyni a leveleket sem, sőt: kevesen tudják, de a zöldség ezen részében van a legtöbb hasznos tápanyag.

Kevesen kedvelik, pedig rengeteg az előnye

Most, hogy szinte el is készítettük a zöldséget, lássuk, milyen pozitív hatásokra számíthatunk, ha fogyasztjuk!

A zellerszár – vagy, ahogyan sokan ismerik, a halványító vagy angol zeller – antioxidánsokban és fitonutriensekben gazdag, valamint C-vitamin és béta-karotin forrása is.

Ezek által csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben, a sejtekben, az erekben és a szervekben.

A gyulladáscsökkentő hatást azért is fontos kiemelni, mert a krónikus gyulladásokat számos krónikus betegség kialakulásával tudták már összefüggésbe hozni. A zellernek nem kevesebb mint 25 olyan összetevője van, amely képes ennek a testünkben zajló folyamatnak a csökkentésére.

Salátaként fogyasztani kitűnő választás
Salátaként fogyasztani kitűnő választásBurcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

Vízben és rostban is gazdag zöldség

Az ereid mellett a zellerszár a beleid barátja is. Egyrészt 95 százaléka víz, ami nagyon hasznos szervezetednek, másrészt pektin alapú poliszacharidokat is nagy mennyiségben tartalmaz, ezek pedig mintegy kibélelik a beleidet. Oldható és oldhatatlan rosttartalma tovább támogatják emésztésedet.

Már ennyi előny is jelentős, de nem értünk a lista végére – méltatlan, hogy kevesen szeretik a zellerszárat, miközben

nagyon sok vitamin forrása is, valamint alacsony glikémiás indexe révén segít szinten tartani a vércukrodat is.

Mindezen felül még magnéziumban, vasban és nátriumban is bővelkedik.

Így használd fel

Hogy mire használd fel? A zellergumóhoz hasonlóan a szárzellerből is nagyszerű krémleves készülhet, de így azért a benne levő hasznos tápanyagok egy részét elveszíted. Érdemesebb inkább feldarabolva salátába keverned, vagy egyszerűen csak különböző mártogatásokkal, krémekkel és humusszal fogyasztanod. Ha nem azon kevesek közé tartozol, akik már szeretik az angol zellert, akkor is érdemes lehet adni egy esélyt a zöldségnek.

Ha a magyarok egyik legnagyobb kedvencéről is szívesen olvasnál, ezt a cikkünket ajánljuk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek