Ettől a színtől függ, hamar elalszol-e este

GettyImages-115617948

Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos színek segíthetnek abban, hogy könnyebben elaludjunk. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színűre festjük a szobánk falát, ahol álomra hajtjuk a fejünket. Sőt az is számít, hogy a felkapcsolva hagyott lámpa milyen színű fénnyel világít.

Vannak, akiket kifejezetten zavar az éjszakai alvásban a lámpafény, ám egyes tanulmányok szerint a fény bizonyos színei is segíthetik az elalvást. A színek ugyanis befolyásolhatják a hangulatunkat és az alvás minőségét is, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő színnel vegyük körül magunkat, főleg azokban a helyiségekben, amelyek a kikapcsolódásunkat is szolgálják. De vajon mely tónusokhoz ragaszkodjunk annak érdekében, hogy minden éjszaka a lehető legpihentetőbb legyen?

Színek, amelyek segíthetnek az elalvásban

Természetesen az esztétikum is nagyon fontos szerepet játszik abban, amikor eldöntjük, hogy milyen színek uralkodjanak a lakásunkban, de az árnyalatok kiválasztásakor érdemes mérlegelni azt is, hogy a színeknek pszichológiája van, vagyis befolyásolhatják a lelkiállapotunkat, beleértve az alvásminőségünket is. Egyes színek ellazulást idézhetnek elő, míg mások stimulálhatják az elménket, és éberebbé tesznek.

A színek nemcsak a lelkiállapotunkat, hanem az alvás minőségét is befolyásolják
A színek nemcsak a lelkiállapotunkat, hanem az alvás minőségét is befolyásoljákpraetorianphoto / Getty Images Hungary

A kutatások azt igazolták, hogy a telítetlen, kevésbé erős és harsány zöld, sárga és kék színárnyalatok a legelőnyösebbek a hálószobába.

A zöld azért, mert a természetre emlékeztet, aminek pihentető hangulata van. A sárga szín elsősorban másodlagos, boldogságra, vidámságra utaló jelentése miatt lehet jó választás, hiszen segítheti az ébredést.
Akárcsak a kék és a zöld esetében, válasszunk a sárgából is világosabb árnyalatot.

A kék talán a legjobb választás a hálószobába, miután a kék tónusok vannak az agyunkra igazán nyugtató hatással. Ezt egy nemrég elvégzett kutatás is bebizonyította.

A kék minden árnyalata nyugodt légkört idézhet elő, de a legjobb hatás érdekében a hálószobában ragaszkodjunk a világosabb árnyalatokhoz.

Fénnyel stimulálták az embereket

A szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a kék fény negatív hatással van a cirkadián ritmusunkra, hiszen megzavarja a melatonintermelést, élénkítő hatásával pedig nehezíti az elalvást. Azonban a legfrissebb tudományos bizonyítások szerint a kék fény mégsem késlelteti annyira az elalvást, mint ahogy eddig gondoltuk. 

A kék fény akár segítheti is az elalvást
A kék fény akár segítheti is az elalvástcourtneyk / Getty Images Hungary

A színek hatásait vizsgáló kutatás során arra keresték a választ, hogy a vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék, sötétkék és lila színeffektusok hogyan befolyásolják az elalvást. A színes fénystimulációkat véletlenszerűen mutatták be az alanyoknak, és ezen színek alapján a pszichés működés élettani hátterét vizsgáló készüléken, az EEG-n keresztül vizsgálták az elalvás változásait. Az orvosok kíváncsiak voltak arra is, hogy az egyes színes fénystimulációk milyen fiziológiai változások okoznak, ezt EKG-n keresztül vizsgálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fénystimuláció befolyásolta az elalvás időtartamát, tehát a szín, ami a pihenés megkezdésekor körülvesz bennünket, szorosan összefügg az alvás indukciójával.

Miután a kék szín a szürkületet idézi, sokkal inkább azt az érzést kelti bennünk, hogy itt az ideje aludni, míg a hasonló erősségű melegebb színű sárgás színárnyalatok a nappal illúzióját keltik az agyban, ami nem segíti az elalvást. A kutatók ezért javasolják, hogy az esti elalváshoz használjunk inkább hidegebb fényeket.

A kék szín az egészségi állapotunkra is hatással lehet

A kék szín nem csupán az alvás és az ébrenlét ritmusát befolyásolhatja, hatással lehet a hangulatunkra, és ezáltal a közérzetünkre is. A nappalt idéző világos fény hatására fokozódik a szervezetben a boldogsághormonként is ismert szerotonintermelés, valamint a stresszhormonok közé tartozó kortizol termelése, amely éberré, élénkké tesz bennünket. Sötétben pedig, és így a kék fény hatására is az elalvást segítő melatonin hormon termelődik.
A kék fény alvásunkra gyakorolt hatása miatt közvetve az immunrendszerünk működését is befolyásolja. Ha jobban alszunk, a vírusokkal szembeni ellenálló képességünk is sokkal jobb lesz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra