Ettől a színtől függ, hamar elalszol-e este

GettyImages-115617948
Olvasási idő kb. 4 perc

Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos színek segíthetnek abban, hogy könnyebben elaludjunk. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színűre festjük a szobánk falát, ahol álomra hajtjuk a fejünket. Sőt az is számít, hogy a felkapcsolva hagyott lámpa milyen színű fénnyel világít.

Vannak, akiket kifejezetten zavar az éjszakai alvásban a lámpafény, ám egyes tanulmányok szerint a fény bizonyos színei is segíthetik az elalvást. A színek ugyanis befolyásolhatják a hangulatunkat és az alvás minőségét is, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő színnel vegyük körül magunkat, főleg azokban a helyiségekben, amelyek a kikapcsolódásunkat is szolgálják. De vajon mely tónusokhoz ragaszkodjunk annak érdekében, hogy minden éjszaka a lehető legpihentetőbb legyen?

Színek, amelyek segíthetnek az elalvásban

Természetesen az esztétikum is nagyon fontos szerepet játszik abban, amikor eldöntjük, hogy milyen színek uralkodjanak a lakásunkban, de az árnyalatok kiválasztásakor érdemes mérlegelni azt is, hogy a színeknek pszichológiája van, vagyis befolyásolhatják a lelkiállapotunkat, beleértve az alvásminőségünket is. Egyes színek ellazulást idézhetnek elő, míg mások stimulálhatják az elménket, és éberebbé tesznek.

A színek nemcsak a lelkiállapotunkat, hanem az alvás minőségét is befolyásolják
A színek nemcsak a lelkiállapotunkat, hanem az alvás minőségét is befolyásoljákpraetorianphoto / Getty Images Hungary

A kutatások azt igazolták, hogy a telítetlen, kevésbé erős és harsány zöld, sárga és kék színárnyalatok a legelőnyösebbek a hálószobába.

A zöld azért, mert a természetre emlékeztet, aminek pihentető hangulata van. A sárga szín elsősorban másodlagos, boldogságra, vidámságra utaló jelentése miatt lehet jó választás, hiszen segítheti az ébredést.
Akárcsak a kék és a zöld esetében, válasszunk a sárgából is világosabb árnyalatot.

A kék talán a legjobb választás a hálószobába, miután a kék tónusok vannak az agyunkra igazán nyugtató hatással. Ezt egy nemrég elvégzett kutatás is bebizonyította.

A kék minden árnyalata nyugodt légkört idézhet elő, de a legjobb hatás érdekében a hálószobában ragaszkodjunk a világosabb árnyalatokhoz.

Fénnyel stimulálták az embereket

A szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a kék fény negatív hatással van a cirkadián ritmusunkra, hiszen megzavarja a melatonintermelést, élénkítő hatásával pedig nehezíti az elalvást. Azonban a legfrissebb tudományos bizonyítások szerint a kék fény mégsem késlelteti annyira az elalvást, mint ahogy eddig gondoltuk. 

A kék fény akár segítheti is az elalvást
A kék fény akár segítheti is az elalvástcourtneyk / Getty Images Hungary

A színek hatásait vizsgáló kutatás során arra keresték a választ, hogy a vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék, sötétkék és lila színeffektusok hogyan befolyásolják az elalvást. A színes fénystimulációkat véletlenszerűen mutatták be az alanyoknak, és ezen színek alapján a pszichés működés élettani hátterét vizsgáló készüléken, az EEG-n keresztül vizsgálták az elalvás változásait. Az orvosok kíváncsiak voltak arra is, hogy az egyes színes fénystimulációk milyen fiziológiai változások okoznak, ezt EKG-n keresztül vizsgálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fénystimuláció befolyásolta az elalvás időtartamát, tehát a szín, ami a pihenés megkezdésekor körülvesz bennünket, szorosan összefügg az alvás indukciójával.

Miután a kék szín a szürkületet idézi, sokkal inkább azt az érzést kelti bennünk, hogy itt az ideje aludni, míg a hasonló erősségű melegebb színű sárgás színárnyalatok a nappal illúzióját keltik az agyban, ami nem segíti az elalvást. A kutatók ezért javasolják, hogy az esti elalváshoz használjunk inkább hidegebb fényeket.

A kék szín az egészségi állapotunkra is hatással lehet

A kék szín nem csupán az alvás és az ébrenlét ritmusát befolyásolhatja, hatással lehet a hangulatunkra, és ezáltal a közérzetünkre is. A nappalt idéző világos fény hatására fokozódik a szervezetben a boldogsághormonként is ismert szerotonintermelés, valamint a stresszhormonok közé tartozó kortizol termelése, amely éberré, élénkké tesz bennünket. Sötétben pedig, és így a kék fény hatására is az elalvást segítő melatonin hormon termelődik.
A kék fény alvásunkra gyakorolt hatása miatt közvetve az immunrendszerünk működését is befolyásolja. Ha jobban alszunk, a vírusokkal szembeni ellenálló képességünk is sokkal jobb lesz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek