A banán a világ legnépszerűbb gyümölcsei közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen tápanyagtartamának köszönhetően jót tesz a szervezetünknek. Különösen gazdag káliumban, de van benne B6- és C-vitamin, magnézium, réz, mangán, rost, valamint a szervezet számára rendkívül hasznos antioxidánsok. Mindennek ellenére jobb, ha az alábbi esetekben mellőzzük ezt a gyümölcsöt.
Óvatosan a cukorral
A banán kalóriatartalma igen magas más gyümölcsökhöz képest. Egy közepes banán több mint száz kalóriát is tartalmaz, ennek ellenére nem érezzük sokáig jóllakottnak magunkat tőle, hiszen a cukortartalmához képest aránylag csekély a rosttartalma. Éppen ezért nem javasolt a fogyasztása fogyókúra esetén. De a viszonylag magas glikémiás indexe miatt jobb, ha a cukorbetegek is kerülik.
Jó tudni, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen banánt fogyasztunk. A zöld vagy éretlen banán keményítőben gazdag, ami egy rosthoz hasonlóan működő, nehezen emészthető szénhidrát. Minél zöldebb a banán, annál nagyobb a keményítőtartalma. Amikor a banán túlérik, az enzimek elkezdik lebontani a benne lévő pektint, ettől a gyümölcs puha és pépes lesz, illetve magasabb lesz a cukortartalma.
Aki a sajtra érzékeny, a banánra is az lehet
Kevésbé közismert, hogy a banánhéjnak igen magas a tiramintartalma. Éppen ezért, ha valaki allergiás az érlelt sajtokra, például a kéksajtra vagy a parmezánra, a szervezete nehezebben fogja tolerálni a banánhéjban lévő tiramint is. A tiramin egy olyan aminosav, amely negatív kölcsönhatásba léphet például a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerekkel, ezért előfordulhat, hogy a tiramin migrént válthat ki.
A túl sok kálium sem jó
Bár gyakran a banán pozitívumaként említik a gyümölcs magas káliumtartalmát, ez az ásványi anyag akár kockázati tényező is lehet egyes betegségek esetén. A banán mértékkel fogyasztva jót tesz a szívnek, de ha túlzásba visszük, akkor hiperkalémiát is okozhat, ami akkor alakulhat ki, ha a vérünkben a normálisnál magasabb a káliumszint. A hiperkalémia szabálytalan szívveréshez, izomgyengeséghez és átmeneti bénuláshoz, de szélsőségesen súlyos esetben akár halálhoz is vezethet.
Káliumtartalma miatt a banánt a vesebetegségben szenvedőknek is kerülniük kell. Továbbá a banán a káliumtartalom okán kölcsönhatásba léphet például a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel is.
Ha növekszik a vér káliumszintje, szívritmuszavart vagy erős szívdobogást okozhat.
Fokozza a köhögést
Magas szénhidrát- és kalóriatartalma miatt célszerű a banánt reggelire fogyasztani, de ne csodálkozzunk akkor, ha ezután álmosnak érezzük magunkat. A banánban lévő triptofán ugyanis lelassítja a mentális folyamatokat és a reakcióidőt, hiszen hozzájárul az alvásért felelős melatonin termeléséhez. Éppen ezért álmatlanság ellen akár vacsorára is fogyaszthatjuk, hiszen a gyümölcsben lévő magnézium segít az izmokat ellazítani, ezáltal hozzájárul a pihentető alváshoz. Fontos azonban, hogy megfázás esetén semmiképpen ne fogyasszuk este, hiszen a banán fokozza a huruttermelést, ez pedig súlyosbíthatja a köhögést.
A fogakat is károsíthatja
Bár a banán kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt hozzájárul a fogak egészségéhez, és erősíti a csontokat és a zománcot, de ha a banán elfogyasztása után elhanyagoljuk a fogmosást, a gyümölcsben lévő keményítő és a cukrok tönkreteszik a fogainkat. A banán ugyanis átmenetileg megváltoztathatja a száj pH-értékét, és ez erodálhatja a zománcot.
Hasfájást okozhat
Ha valaki azt tapasztalja, hogy a banán elfogyasztása után megfájdul a hasa, annak több oka is lehet. Miután az éretlen banánnak magas a keményítőtartalma, szervezetünknek keményen meg kell dolgoznia azért, hogy megemészthesse. Ám ha az érett banán után tapasztalunk hasfájást, az allergiára utalhat. Az érett banán ugyanis olyan oligofruktánnak nevezett szénhidrátot tartalmaz, amit az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedők nem minden esetben tolerálnak.
A gyümölcs akár fel is erősítheti az IBS-re jellemző tüneteket, a hasi fájdalmat, a görcsöket, a puffadást, illetve egyéb gyomor-bél rendszeri problémákat.
De a fruktózintoleranciában szenvedőknek is okozhat gyomorpanaszokat a banán, ugyanis a benne lévő szorbit, amely egy természetesen előforduló cukor, hashajtóként működik, és szintén gázképződést, puffadást és hasmenést okozhat.
Számos mítosz kering a gyümölcsfogyasztásról. Ha kíváncsi vagy ezekre, olvasd el a tévhitek eloszlatásáról szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés