A rák ellen is hatásos lehet ez a gyulladáscsökkentő hatású gomba

GettyImages-1178041234

A chaga, avagy a hamvaskéreggomba egy kevésbé ismert gombafaj, amelynek lenyűgöző gyógyhatásokat tulajdonítanak.

A chaga egy olyan adaptogén gomba, amely hideg éghajlaton a nyírfákon nő, ahol azok kérge megsérült. Kinézetre olyan, mintha a kéreg megégett volna, innen kapta a nevét is. Ha sikerül hozzájutnod, ettől a különleges gombafajtól széles körű egészségügyi előnyöket remélhetsz, amelyek a rák és a gyulladások ellen is hatásosak lehetnek.

Mitől olyan különleges a chaga gomba?

Úgy gondolják, hogy adaptogén gombaként a chaga helyreállítja a szervezet egyensúlyát azáltal, hogy segít alkalmazkodni a stresszorokhoz. Emiatt gyakran alkalmazzák gyógyteákban, a kávé alternatíváiban, tinktúrákban és porokban.

A meglehetősen ritka chaga gombát a természetben alig lehet felismerni
A meglehetősen ritka chaga gombát a természetben alig lehet felismerniKsenia Shestakova / Getty Images Hungary

A chaga gomba gyógyászati haszna nem új keletű. A történészek egészen a 12. századig vezették vissza használatát, ami Oroszországtól Szibérián és Lengyelországon át Ázsiáig számos helyen visszaköszönt.

A chaga gyógyászati tulajdonságait évszázadok óta hasznosították emésztési rendellenességek, daganatok, valamint szív- és májbetegségek kezelésére.

Az elmúlt években a chaga gombák – és általában az adaptogén funkcionális gombák – népszerűsége robbanásszerűen megnőtt. Ennek, illetve a gomba nagyon hosszú és lassú növekedési ciklusának köszönhetően a chaga mára komoly veszélybe került. A kutatók attól tartanak, hogy végleg kihalhat a vadonból. Ezért is fontos, hogy ha kedvet kapsz a kipróbálásához, fenntartható forrásból szerezd be.

Milyen egészségügyi előnyei vannak?

A gyógygombákkal, köztük a chagával kapcsolatos kutatások még mindig folyamatban vannak, de ezt a gombafajt nem ok nélkül használják gyógyításra szerte a világon. Íme, amit eddig a chaga gombák egészségügyi előnyeiről tudunk.

1. Tele van gyulladáscsökkentő hatású vegyületekkel

Egy kisebb gyulladástól nem kell megijedni. Valójában ez a szervezet természetes immunválasza a sérülésekre, fertőzésekre és egyéb káros ingerekre. Enélkül nem tudnánk meggyógyulni a zúzódásokból vagy csonttörésekből, és nem tudnánk leküzdeni a megfázást sem. A krónikus gyulladás azonban gondot jelenthet, mivel olyan károkat okoz, amelyek az asztmától a szív- és érrendszeri betegségekig súlyos egészségügyi problémák forrásai lehetnek.

Itt jön képbe a chaga, amely a Molecules című folyóiratban 2022-ben publikált tanulmány szerint jól dokumentált gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a víz és alkohol felhasználásával készülő chagakivonatok képesek megvédeni a sejteket a gyulladástól.

Más kutatások szintén arra utalnak, hogy fenolos vegyületeinek is hála a chaga lenyűgöző gyulladásgátló tulajdonságokkal bír.

2. Értékes antioxidáns-forrás

Az antioxidánsok fontos részét képzik az egészséges táplálkozásnak, mert leküzdik az instabil szabadgyök-molekulákat, amelyek pusztítást végeznek a sejtek között, és hozzájárulnak a betegségek kialakulásához.

Tele van gyulladáscsökkentő hatású vegyületekkel és antioxidánsokkal
Tele van gyulladáscsökkentő hatású vegyületekkel és antioxidánsokkalCavan Images / Getty Images Hungary

„A chaga állítólag magasabb szintű antioxidánsokat tartalmaz, mint más gombafajok. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a chagával előkezelt sejtekben körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb lehet a szabad gyökök okozta oxidatív károsodás. Egyes kutatók valójában úgy vélik, hogy

a chaga gomba az egyik legerősebb antioxidáns-forrás a világon.

3. Ígéretes immunerősítő

A Journal of Traditional and Complementary Medicine 2021-es kutatása szerint állatkísérletek és in vitro vizsgálatok alapján a chaga képes elősegíteni az immunműködést, ami elsősorban abból adódik, hogy megnöveli a fehérvérsejtek számát. Korábbi kutatások szerint a gombafaj növeli a citokinek arányát is. Ezek a jelzőfehérjék arról ismertek, hogy csökkentik a gyulladást, kommunikálnak a fehérvérsejtekkel, és segítik az immunválasz szabályozását.

4. Javítja a bél egészségét

Mivel a chagát történelmileg emésztési betegségek kezelésére használták, nem meglepő, hogy szerepet játszhat az egészséges bélrendszer támogatásában.

A chagában lévő polifenolok antioxidánsok és prebiotikumok, ami azt jelenti, hogy elősegítik az egészséges, jótékony baktériumok növekedését a mikrobiomban.

Egy 2017-es, egereken végzett tanulmány azt is kimutatta, hogy a chaga gombákban található poliszacharidok (vagyis szénhidrát-molekulák) olyan prebiotikus tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek javítják az egészséges baktériumok egyensúlyát a bélben. A kutatók emellett megállapították, hogy a chaga hozzájárul a bélmikrobiom diverzitásához.

Por és tea formájában is fogyasztható
Por és tea formájában is fogyaszthatótbralnina / Getty Images Hungary

5. Csökkenti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint növelheti a szívbetegség kockázatát. A chaga gomba azonban csökkentheti a „rossz”, illetve növelheti a „jó” koleszterinszintet, ezáltal is védve a szívet.

Pontos mechanizmusa nem ismert, de ez a hatás valószínűleg gyulladáscsökkentő tulajdonságaira vezethető vissza.

6. Rákellenes hatású

Bár az eredmény megerősítéséhez további humánvizsgálatokra van szükség, a Journal of Ethnopharmacology által 2021-ben publikált tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a chaga gomba remek kiegészítő megoldás lehet a mellrákos betegek számára, mivel elnyomhatja a rákos sejtek növekedését.

A chaga rák- és daganatellenes potenciálját a vastagbélrák és a tüdőrák szempontjából is vizsgálták. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a chaga gomba 60 százalékkal csökkentette a daganatok számát a tüdőrák egyik fajtájában szenvedő egereknél. Egy 2019-es tanulmány pedig figyelemre méltó bizonyítékot talált a chagakivonat azon képességére, hogy gátolja a tüdőráksejtek proliferációját.

Hogyan lehet biztonságosan használni?

A chaga igen ritka, és keserű ízvilágú, ezért nem szokás nagyobb mennyiségben fogyasztani. Ez ellen szól az is, hogy túlzott bevitele esetén kölcsönhatásba léphet egyes vérhígító gyógyszerekkel, és mivel magas oxaláttartalmú, akár veseköveket vagy vesekárosodást is okozhat.

Ezt a fantasztikus gombát gyakran porítják, majd kapszulaként, tablettaként, teaként vagy tinktúra formájában adják tovább, illetve turmixokhoz, teakeverékekhez használják fel. A szakértők általában azt javasolják, hogy legfeljebb 2000 mg chagaport (2 evőkanál) fogyassz naponta.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra