Ez az, ami tényleg segít, ha megégetted a nyelved

GettyImages-474329578
Olvasási idő kb. 5 perc

A nyelv megégetése roppant kellemetlen tud lenni, de a legtöbb esetben házilag is hatékonyan kezelhető.

A száj belsejében lévő finom szövetek – amelyek az ízek érzékeléséért is felelősek – igen érzékenyek. Ezért is érinthet olyan rosszul, amikor egy óvatlan pillanatban megégeted a nyelved. A következőkből megtudhatod, mi az a 7 egyszerű, hétköznapi módszer, ami a szakemberek szerint enyhíthet kínjaidon, és mikor jön el az a pont, amikor elkerülhetetlen orvoshoz fordulni.

Innen tudhatod, mekkora a baj

Csakúgy, mint más testrészeknél, a nyelv égésénél is első-, másod- és harmadfokú sérüléseket különböztetünk meg. Értelemszerűen az előbbi a legenyhébb, az utóbbi pedig a legsúlyosabb. Lássuk, hogy melyik milyen tünetekről ismerhető fel:

  • Az elsőfokú égési sérülés csak a szövetek felső rétegeit érinti. Ettől a nyelved rózsaszínre vagy vörösre színeződhet, megduzzadhat, illetve enyhe fájdalom léphet fel.
  • A másodfokú égési sérülés a szövetek mélyebb rétegeit is károsítja, ezért erősebb fájdalommal és a duzzanatok mellett akár hólyagok képződésével is járhat.
  • A harmadfokú égési sérülések kiterjednek a szövetek legmélyebb rétegeire, amitől a nyelv érintett területei elfeketedhetnek vagy elfehéredhetnek. Ez számottevő zsibbadást és szinte elviselhetetlen fájdalmat vonhat maga után.
A nyelv szövetei nagyon sérülékenyek
A nyelv szövetei nagyon sérülékenyekWavebreakmedia / Getty Images Hungary

Az ízérzékelésedet is befolyásolhatja

Az ízlelőbimbóid a nyelvet borító dudorok, vagyis papillák között helyezkednek el. Amikor megégeted a szád, a papillák néha eltűnnek, a nyelved ezért szokatlanul simának tűnhet, az ízérzékelésed pedig átmenetileg csökkenhet, vagy teljesen megszűnhet.

Hogy mikor van szükség orvosi ellátásra, azt a sérülés súlyossága határozza meg. Amennyiben a panaszaid másod- vagy harmadfokú égési sérülésre utalnak, mindenképp ajánlott orvosi segítséget kérned.

Az ilyen jellegű égési sérülések súlyosnak minősülnek, és megfelelő kezelés hiányában komplikációkat okozhatnak.

Szerencsére azonban a nyelv égési sérülései többségégében elsőfokúak, ami azt jelenti, hogy otthoni körülmények között is eredményesen kezelhetők.

A legjobb házi módszerek megégett nyelvre

Íme, 7 tipp, ami csillapíthatja a fájdalmat és felgyorsíthatja a gyógyulást a nyelv elsőfokú égési sérülése esetén.

  1. Fogyassz hideg italokat és ételeket. Bár az ízüket nem feltétlenül fogod érezni, némi öröm az ürömben, hogy a nyelvégés kellemetlenségein egy fagylalt vagy hűsítő sörbet is átsegíthet.
  2. Szopogass jégkockát. Ha nincs más kéznél, egy jégkocka elszopogatása is enyhítő hatású lehet.
  3. Próbáld ki a tejet, a cukrot vagy a mézet. A tej nem csak akkor jön kapóra, ha túl csípőset eszel, alkalmas az égett nyelv kezelésére is. Remek választás lehet még a gyulladásgátló és az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező méz, de a fájdalom ellen beválhat a cukor is.
  4. Vegyél be egy fájdalomcsillapítót. Ha erős fájdalommal vagy duzzanattal küzdesz, egy acetaminofen- vagy ibuprofénalapú fájdalomcsillapító által rövidesen megkönnyebbülhetsz.
  5. Öblögess sós vízzel. A sós víz két szempontból is hasznos: segít a fájdalmon, és csökkenti a fertőzés kockázatát.
  6. Használj E-vitamint. Ha fel akarod gyorsítani a gyógyulási folyamatot, az E-vitamin remek megoldás lehet. Csupán annyit kell tenned, hogy egy 1000 NE hatóanyagú folyékony kapszula tartalmát közvetlenül felviszed a nyelvedre (figyelem, az E-vitamin bevitelére vonatkozóan 10-15 NE a napi javasolt mennyiség, ezért ezt csak saját felelősségedre próbáld ki).
  7. Figyelj oda a szájhigiéniára. Ha sérülés van a szádban, fontos ügyelned a szájhigiéniára. Ezzel ugyanis csökkentheted a fertőzésveszélyt – különösen, ha nyílt vagy hólyagos sebed van.
Az égett nyelvre a jégkocka is gyógyírt jelenthet
Az égett nyelvre a jégkocka is gyógyírt jelenthetyeah! / Getty Images Hungary

A nyelv mielőbbi regenerációjához érdemes kerülnöd a sérült szövetek irritációját is. Ennek érdekében ne fogyassz forró, fűszeres vagy savas ételeket és italokat, ne használj nyelvkaparót, és ne igyál alkoholt sem.

Ennyi ideig tart a gyógyulás

A gyógyulás időtartama a sérülés súlyosságától, illetve az esetleges szövődményektől is függ. A jó hír, hogy

a nyelv rendkívül ellenálló, és gyorsan regenerálódik.

A súlyos égési sérülések gyógyulása nyilván hosszabb időt vesz igénybe, de ahhoz, hogy a nyelved újra a régi legyen, a legtöbb esetben nem kell 1-2 hétnél több. Egy legfeljebb kéthetes időszak alatt regenerálódniuk kell az ízlelőbimbóidnak is.

Ha ez mégsem történik meg, és rosszabbodnak a tüneteid – vagyis fokozódik a duzzanat, a fájdalom –, netán zsibbadást, bőrpírt, váladékozást vagy lázat tapasztalsz, az fertőzésre utalhat, ezért feltétlenül fordulj orvoshoz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek