Ezek a legjobb karácsonyi ajándékok otthoni sportoláshoz

Szeretteidet támogatnád az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában? Legyenek kezdők vagy profik, olyan ötleteket adunk, amelyeknek garantáltan sikere lesz!

Tetszik vagy sem, de az egyértelmű, hogy 2020 az otthoni és egyéni edzés éve volt. Karantén, találkozási és kijárási korlátozások, önkéntes vagy kényszerű edzőterem-elhagyás: aki fenn akarta tartani aktív életmódját, kénytelen volt újszerű eszközökhöz folyamodni. Aki pedig fizikai és mentális egészsége megőrzése érdekében fedezte fel magának az edzések világát, idén minden elképzelést felülmúló mértékű online kínálattal találkozhatott. 

Egyéni vagy otthoni edzéseink megfelelő környezetét kialakítani és hozzávalóit beszerezni nem egyszerű feladat, és még idén karácsonykor sem vagyunk elkésve, hogy szeretteink arzenálját bővítsük, vagy az év során mutatott fejlődést lekövessük színvonalasabb vagy okosabb felszereléssel. Adunk néhány praktikus ötletet, mit tehetünk a fa alá, aminek a megajándékozott jó eséllyel örülni fog. 

Jó minőségű csúszásmentes matrac

Sokaknak talán a nappali szőnyege vagy egy polifoam is megteszi, de ha igazán biztonságos gyakorlatkivitelezésre törekszünk, akkor egy jó textúrájú, nem nedvesedő felületű matrac elengedhetetlen az edzéshez. Aki a matracot csupán a választott sportját követő nyújtásokra vagy masszírozásra használja, az is jobban jár, ha ezeket a kényes mozdulatokat megfelelő felületen végzi, csökkentve a véletlen balesetek kockázatát. 

Masszázshenger, SMR-henger, -golyó

Nyugodtan kijelenthető, hogy gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek ne lenne szüksége a szövetek lazítását elősegítő hengerre vagy golyóra. Aki sportol, annak azért; aki pedig egész nap ül, és izomzata a teljes mozdulatlanságban szenved, annak azért. A bemerevedett, túl feszes tónusú izmok a láncolatoknak köszönhetően teljes mozgatórendszerünkön belül kigyűrűző problémákat okozhatnak, valamint a velük összeköttetésben álló ízületek működését is akadályozzák, esetleg rontják. Az önmasszírozás gyors és hatékony módja a görcsök és triggerpontok oldásának.

Aktivitásmérő (fitness tracker), okosóra

A rendelkezésre álló fitneszkütyük tárháza óriási: mind tudásban, mind árkategóriában igen széles palettán válogathatunk. Az aktivitásmérők gyakorlatilag inkább az egészséges életmód támogatói, alapinformációkat követnek le és értékelnek ki. Általában kisebb kijelzővel, diszkrétebb megjelenéssel rendelkeznek (például karkötő formában), és – változó mértékű pontossággal – a lépésszámlálás, pulzuskövetés, kalóriafelhasználás, alvásciklusok figyelése áll a fókuszban. Tehát akár már egy életmód-változtatáshoz is hasznos lehet, illetve megfelelő motivációt tud nyújtani azoknak, akik hajlamosak belustulni, de a számok bűvkörében ösztönözhetők.

A csúszásmentes matrac otthoni sportoláshoz elengedhetetlen
A csúszásmentes matrac otthoni sportoláshoz elengedhetetlenKatsiaryna Voitsik / Getty Images Hungary

Az okosórák ennél jóval pontosabb méréseket és szélesebb körű funkciókat képesek szolgáltatni (többek között például GPS-szel is felszereltek). Akár egy aktívabb életmód monitorozásához is alkalmasak, esetleg aki egy-egy sportágban specifikusabb teljesítménykövetésre vágyik, az a célnak pontosabban megfelelő modellt is hasznosítani tud.  

Zenehallgatáshoz

Kinti edzések kedvelőinek a vezeték nélküli fülhallgatók kényelmesen szolgáltathatják a megfelelő ritmust, miközben ergonomikusan és diszkréten megbújnak a fülben, és a karunk mozgása vagy a ruhánk súrlódása sem kapja le a vékony kábellel együtt a dugót is a fülből. 

Akik jobban szeretik egy helyben eltölteni az időt, ám szeretnek ide-oda költözni a lakáson belül a matraccal (esetleg jobb időben a teraszra vagy a kertbe kimozdulni), egy vezeték nélküli bluetooth-os hangszóróval mindig magukkal vihetik kedvenc zenéiket is. Megfelelő távolságon belül manapság már ezek is remek hangminőséget biztosítanak, élvezhetővé téve az edzéseket a hangulat szempontjából is. 

Azoknak, akiknek fontos a zeneválaszték és a lejátszási listák szerelmesei, kiváló ajándék lehet a Spotify prémium előfizetés: nagyban megkönnyíti az edzésekhez megfelelő zenék kiválasztását, mentését, frissítését, így a telefonunkon kívül más lejátszót nem is kell magunknál tartanunk. 

Teljes testet edző eszköz: TRX

Erősítéshez, saját testsúlyos edzéshez, nyújtáshoz és keresztedzésekhez is az egyik legjobb választás a felfüggesztéses eszköz. Ezekből ma a hazánkban kapható legszínvonalasabb darab a TRX, de a rászánt büdzsé függvényében számos más gyártmányú szuszpenziós tréner is kapható. Itt írtunk részletesen a működési mechanizmusáról: emiatt egészen kezdőknek és szuperhaladóknak is bátran ajánlható. 

Kulacs

A hidratálás az egyik legfontosabb tényező szervezetünk működésében, bármely mozgásformáról is legyen szó. Ezért a kulacs mindig jó ötlet, ezen belül pedig a választék igazán impozáns. Környezetbarát megközelítésből nézve az üveg, acél vagy BPA-mentes műanyag is játszhat, sőt még bambuszborítással is találunk különleges modelleket. Egészségünket szem előtt tartva választhatunk vízszűrőset vagy antibakteriálisat. Kényelmi szempontokat figyelembe véve termoszfunkciót vagy infúzióst, esetleg shakert. Számos sportághoz találunk technikai kialakításút és kellőképp praktikusat, attól függően, hogy magunkkal cipeljük, futtában használjuk, vagy valahol az edzőteremben letesszük. 

Kesztyű

A jó minőségű kesztyű olyan ajándék, amely a legtöbb mozgásformához jól jöhet. A fitness- vagy edzőkesztyűk az edzőtermi súlyzók, rudak használatához praktikusak. Body&mind típusú órák szerelmeseinek a csúszásgátlós jógakesztyű hasznos lehet, outdoor sportolóknak a futó- vagy kerékpáros kesztyűk, nem is beszélve a téli sportok elengedhetetlen sí- és snowboardkesztyűiről. Manapság pedig nem csupán a biztonságos eszközhasználat, de a higiénia is szempont lehet egy kesztyű használatánál. 

Fitneszbérlet, utalvány

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy soha ennyi online óra és tanfolyam nem volt elérhető, mint manapság, amikor a 2020-as év valamennyi szolgáltatót a virtuális térbe kényszerítette. Legyen szó csoportos órákról, alapozó tanfolyamokról, tematikus workshopokról: az interneten mindenre találunk megfelelő szakmai anyagot és valamilyen formában történő egyénikontakt-lehetőséget is. Akár egy életmódváltást szeretnénk elősegíteni, egy adott mozgásforma iránti érdeklődést kielégíteni vagy színesebb otthoni edzéseket biztosítani: választhatunk a megajándékozott kedvére valót. Ezzel pedig nem utolsósorban a hazai – fizikai működésükben gyakran ellehetetlenített – vállalkozásokat is támogatjuk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A sor természetesen tovább folytatható még a végtelenségig, a ruházati kiegészítőktől a törölközőn át a konkrét sporteszközökig - egy biztos: ha edzéssel kapcsolatos ajándékot választunk, szeretteink testi-lelki egészségének és egyensúlyának megtartásához járulunk hozzá, melyre ezekben a kihívást jelentő időkben talán nagyobb szükségünk van, mint valaha. Ha a 2020-as év pozitív hozadékait nézzük, az talán mindenképp megemlítendő, hogy ez a rendkívüli helyzet jobban rávilágított az egyéni egészség és védekezőképesség fontosságára, mint bármi az elmúlt évtizedekben. Nagyon sokan ráébredtek arra, hogy a rohanó világban is időt, energiát kell szánni egészségünk megőrzésére, ha pedig lehetőségeink szűkülnek is a szabadidős tevékenységek szempontjából, a mozgás, mint az emberi test természetes állapota, mindig jó választás számunkra. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek