Így használd edzéshez a háztartásban megtalálható eszközöket

Nem jutott eszedbe időben beszerezni eszközöket az otthoni edzéseidhez? Jó pár tippünk van, mi mindent találsz otthon a háztartásban, amit bevethetsz a gyakorlatok színesítésére!

A járványhelyzetnek köszönhetően hirtelen, egyik napról a másikra lett vége az otthonról szabadon eljárós életnek. Talán az első napok, hetek káoszában nem is igazán alakult ki a rend; és mire sínre állt az otthoni program, és sokan rájöttek, hogy most kellene rendszeresen és otthon edzeni a testi-lelki egészség érdekében, már elkéstek a kis otthoni edzőstúdió felszerelésével. Semmi gond, segítünk, hogy a háztartás alapdarabjaival is színesíteni tudjuk az edzéseket!

Súlyzók

A vízzel megtöltött flakonok és ballonok jelentik a legkézenfekvőbb megoldást. Egy pár kézi súlyzónak érdemes jó fogású, áramvonalas flakonokat vagy kulacsokat választani. A nagyobb kapacitású, merev falú, stabil fogantyúval bíró ballonok (desztillált víz, ablakmosó folyadék) a kettlebellszerű súlyzókat helyettesíthetik. 

Partvisnyél

A partvis- vagy felmosónyél remek alternatíva a különböző fitneszrudak helyettesítésére, vagy a gömbös végű tornabot helyett. Segítségével remekül át tudjuk mozgatni a felső háti szakasz izomzatát, mobilizálhatjuk a vállat. A botot két kézzel fogva rá vagyunk kényszerítve, hogy sokkal pontosabb testtartással dogozzunk, vállízületeink mozgástere és izomszimmetriánk javul.

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén, valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Ha súlyzót szeretnénk varázsolni belőle, első körben ráköthetünk egy-egy sportcipőt vagy túracipőt a saját cipőfűzőjével, vagy megkísérelhetünk mindkét végére stabilan rögzíteni egyet-egyet a fent említett vizes flakonokból vagy ballonokból. 

Csúszókorong helyett

Többször írtunk erről az ötletes, stabilizációs gyakorlatokhoz használható eszközről, és akkor is említettük már, hogy pazarul helyettesíthető két kis törölközővel vagy háztartási törlőkendővel, papírtányérral, sőt ha van egy pár egyébként kellemetlenül csúszós műszálas zoknink, akkor még azzal is. Mindössze egyméternyi parketta- vagy járólapfelület kell ahhoz, hogy a csúszkáinkat az edzésünk szolgálatába tudjuk állítani. Legyen szó akár core-tréningről, akár az alsó végtag sokoldalú erősítéséről, a csúszás mindig kemény kihívásokat tartogat.

Fal

A falat igen sokoldalúan használhatjuk, voltaképp valamennyi plankgyakorlat adaptálható rá. Mi magunk is ajánlgattuk már plank vagy fekvőtámasz gyakorlásához – amivel a törzsünk, vállövünk és karunk izomzatát fejleszthetjük –, vagy épp a guggolás kihívást jelentő változataként, melynek során az alsó végtag erősítéséről gondoskodhatunk. 

Szék, kanapé

Egy megfelelő ülésmagasságú szék vagy kanapé kiválthatja a fitlabda támasztó funkcióját. Persze az instabil eszköz izgalmait nem pótolhatja teljes mértékben, de azért a plankek, fekvőtámaszok, lebegőülések megtámasztására alkalmas lehet így is. 

Kanapé párnája

Az egyensúlypárna elviekben helyettesíthető bármilyen keményebbre tömött párnával, de a legközelebb akkor járunk az eredeti élményhez, ha van olyan kanapénk, amelynek ülőfelülete vagy háttámasza kivehető. Ezek általában elég merevítéssel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságosan használhassuk őket, annyira viszont instabilak, hogy az eredeti egyensúlypárna-gyakorlatok kihívásait felidézhessük rajtuk.

Lépcső

A lépcsőzés biomechanikájáról is írtunk már, ötletet adva mind kardioedzéshez, mind az alsó végtag izmainak erősítéséhez. Ezenfelül a falhoz vagy székhez hasonlatosan változó magasságú kartámaszhoz is megfelelő alapul szolgálhat. 

Csak óvatosan

Mint látjuk, némi ötletességgel sokoldalúan használható eszközparkot vethetünk be a gyakorlataink színesítésére. Azért mindemellett nem árt az óvatosság: ezek a háztartási eszközök nem otthoni edzésekre lettek kitalálva, kialakításuk, tartósságuk nem feltétlenül vethető össze a hivatalos, bevizsgált termékekkel. A balesetveszély elkerülése érdekében inkább óvatosan fogjunk hozzá használatukhoz, és mindig mérlegeljük, alkalmasak-e arra a gyakorlatra, amit szeretnénk elvégezni. Sokszor a saját testsúlyos gyakorlatok önmagunkban is elég kihívást jelentenek, ilyenkor elég az ismétlésszámmal vagy a nehezített-könnyített verziókkal változatosabbá tenni egy-egy edzést. Ne feledjük, ha mozgásszervi problémákkal küzdünk, vagy bármi kételyünk vagy kérdésünk van az edzéseinkkel kapcsolatosan, konzultáljunk inkább szakemberrel az egészségünk megóvása érdekében!

Oszd meg másokkal is!
Mustra