Mire figyelj, ha fitlabdával edzel otthon?

A fitlabda könnyen beszerezhető és sokoldalú eszköz, melynek létjogosultsága van minden otthoni edzőteremben. Hogyan válaszd ki a megfelelőt, és mire figyelj, ha fitlabdával edzel? Részletesen megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.

A fitlabda izgalmas kiegészítő, amely nem hiányozhat az otthoni edzőteremből sem. Használata igen sokoldalú, hiszen számos jól ismert gyakorlatot igazi kihívássá tud változtatni, fejleszti a koordinációt, testtudatot, egyensúlyérzéket, és az instabilitásból adódóan szinte bármilyen gyakorlatot core-edzéssé turbóz fel. Elképzelhető továbbá olyan gyakorlat is, ahol a fitlabda a súlyzó szerepét fogja betölteni. Tekintsük hát át, mi mindent érdemes figyelembe venni, ha elkezdenénk önállóan színesíteni vele az otthoni gyakorlatsorokat. 

Hogyan válasszunk?

Bár a fitlabda nem tartozik a drága eszközök közé, a skála itt is széles, a gazdaságos olcsótól a minőségi, ám kissé drágább fajtákig. Nem érdemes rajta spórolni: inkább nézzük meg, hogy milyen a labda anyaga. Legyen olyan textúrája, amelynek révén a felület kevésbé csúszik, mindenképp hanyagoljuk a játék labdához hasonlatosan sima felületű darabokat. Mérlegeljük, szempont lehet-e az, hogy hirtelen behatásra az esetlegesen kiszakadó labda csak lassan eresszen le a kidurranás helyett (erre utal az anti-burst vagy durranásmentes felirat). Természetesen nézzük meg, hogy a kiválasztott modell mekkora testsúlyig használható biztonságosan – ezt minden leírásban feltüntetik.

Végül, de nem utolsósorban ügyeljünk a megfelelő méret kiválasztására: az ideális labda átmérője a testmagasságunktól függ. Többnyire igaz az, hogy a lábszárunk hosszánál 2 cm-rel magasabb méretet vegyünk alapul, és ennek megfelelően válasszunk az értékhez legközelebb eső 55, 65, 75 vagy 85 cm-es labdák közül. A gyakorlatban ez sem feltétlenül mérvadó sajnos, hisz a labda mérete függ attól is, hogy milyen minőségű az anyaga – lehet, hogy jobban tartja a formáját, de az is előfordulhat, hogy jelentősen belapul, ha ráülünk –, no meg persze hogy milyen testsúly terheli majd. Az egyes gyártók a csomagoláson feltüntetik javaslataikat, de igazán biztosra akkor megyünk, ha akár az üzletben, akár másutt ki tudjuk próbálni a kinézett modellt és méretet. Azért ebben is igaz, hogy jobb minőségű labdának az átmérőjét lehet egy-két centivel ide-oda korrigálni a felfújás révén anélkül, hogy a funkcionalitásán rontana, de ezt ne próbáljuk ki minden gyártmánnyal.

Fontos, hogy helyesen használjuk
Fontos, hogy helyesen használjukIvan-balvan / Getty Images Hungary

Fel lehet fújni kifejezetten gimnasztikai labdákhoz kapható pumpával, otthoni kézi vagy kompresszoros pumpával (ha megfelelő a csatlakozó vége), vagy elmehetünk a legközelebbi benzinkúthoz is. 

Mint minden gyakorlatnál, a fitlabdával végzett feladatoknál is kiemelten fontos, hogy az alaphelyzet megfelelő legyen. Az alábbiakban segítünk, melyek a legfontosabb ismérvek az egyes gyakorlattípusoknál.

Ülő helyzet

Ha a labdánk mérete megfelelő, akkor ülésben enyhén billentjük a medencét, bekapcsoljuk a core- izmokat, ekkor a combunk vízszintes, a lábszárunk pedig függőleges, a térdünk a bokánk síkjában helyezkedik el. Ez utóbbin minimálisan lehet igazítani azzal, hogy mekkora terpeszben tartjuk a lábunkat: a lényeg, hogy a térd ne emelkedjen a csípővonal fölé sem – ekkor a labda túl alacsony –, se ne emelkedjünk ki túl magasra, derékszög helyett tompaszöggel a térd hajlításában – ekkor a labda túl nagy számunkra. Ezt videóban is bemutattuk korábban, itt:

Számos gerincmobilizáló gyakorlatot tudunk végezni labdán ülve, illetve különböző hátizom-erősítő gyakorlatok is extrán nehezíthetők, ha stabil állás helyett labdán ülünk közben. 

Fekvő helyzet

Hanyatt fekvésben a hasizomgyakorlatok kiegészítője lehet a fitlabda. Még könnyítésre is használható, ha a lábunkat megemeljük, a combunk függőleges, a lábszárunk vízszintes, és a lábszár alá kerül az eszköz, szorosan a fenekünknél. Ebben az esetben a labda tartja a lábunk súlyát, azaz könnyítünk a hasizom munkáján, illetve sokkal könnyebb lent tartani a gerinc ágyéki szakaszát, azaz kezdőknek hasznos lehet a gyakorlatok megértésében és biztonságos kivitelezésében a hasprés típusú feladatok során. 

Plankhelyzet

Kartámaszos gyakorlatoknál, vagyis plank alaphelyzetből kiindulva az egyik verzió az, hogy a labda a lábunk alatt található. Ekkor a plank tipikus hibáit mindenképp érdemes kiküszöbölni, melyeket itt átismételhetünk. Mindenképpen az első és legfontosabb, hogy a core-t, azaz az izomfűzőt végig tartsuk aktívan bekapcsolva, hiszen a lábunk alatt a labda már jelentős instabilitást visz a gyakorlatokba. A támasztó karok és a labda távolsága alapvetően meghatározza a gyakorlat nehézségét: minél messzebb van a labda a vállunk vonalától, annál nagyobb kihívás a stabilizáló izmainknak. Ezt részletesen, videóval is bemutattuk itt:

Labda a kéz alatt vagy kézben

Akár plankhelyzetet választunk úgy, hogy a lábunk a talajon, a kezünk a labdán van, akár kézben tartjuk a labdát bizonyos gyakorlatokhoz, ügyeljünk arra, hogy a csuklót igyekezzünk nem megtörni, azaz a kézfejünk és az alkarunk egy vonalban legyen. Ezt általában úgy érjük el, hogy nem túl szűken helyezzük a kezet a labdára, hanem szélesebben fogjuk meg, akár a legnagyobb átmérő közelében. A könyökízületet ne feszítsük ki, hanem enyhén tartsuk behajlítva, hogy a felső végtag izmai dolgozzanak. A felső háti szakaszra ügyeljünk: engedjük le a vállunkat, a lapockákat simítsuk be a gerinc mellé. 

Ha a labdát súlyzónak használjuk

Akár kézben, akár a nyújtott lábak közé befogva a fitlabda használható mintegy súlyzóként is. Ilyenkor figyeljünk az ízületek tehermentesítésére (azaz enyhén hajlított állapotára). Számoljunk azzal, hogy egy, a törzsünktől távol eltartott súly igyekszik kibillenteni bennünket az egyensúlyunkból, vagyis stabilizálásra készteti a gerincoszlopunk környéki mélyizmokat. Ezért értelemszerűen az ilyen típusú feladatoknál is a core bekapcsolt, aktív állapotán van a hangsúly. 

Azok az alaphelyzetek, melyekben a fitlabda instabilitását használjuk ki

Hála a változatos feladatoknak, ezekből rengeteg létezik: a labda a derekunk alatt megtámaszt, oldalfekvő helyzetben a csípőt támasztjuk rajta, medenceemelés közben a talp alatt van stb. Mindegyik esetben fontos a billentett medence, a megfeszített hasizom, a gerinc ágyéki szakaszának stabilan tartása. Mindemellett a bekapcsolt farizmok a medence és ezáltal a gerinc helyzetét rögzítik. Amennyiben még így is túl nagy falat számunkra az adott gyakorlat, támasszuk meg vagy a labdát, vagy a saját lábfejünket egy falfelületnél, ez viszonylagos stabilitást ad anélkül, hogy a gyakorlat  teljesen elveszítené a lényegét.

Összefoglalva:

  • Gondosan válasszuk ki a megfelelő eszközt!
  • Mindig figyeljünk a helyes kiindulóhelyzetre, valamint  a gyakorlat során a helyes tartásra és kivitelezésre!
  • Számos esetben a labda révén tudunk könnyíteni vagy nehezíteni, használjuk ki ezt a lehetőséget, akár az egyes ismétlések között is finomhangolva a teherbírásunknak megfelelően!
  • Amennyiben nem vagyunk biztosak a helyes kivitelezésben, vagy kételyeink vannak, hogy bizonyos mozgásszervi problémákkal végezhetünk-e adott gyakorlatot, kérjük ki szakember tanácsát!
Oszd meg másokkal is!
Mustra