A férfiak tényleg könnyebben fogynak. De miért?

A pluszkilók elleni harc a férfiak és a nők számára is kemény küzdelem, előbbiek azonban – állítják sokan – mégis könnyebben adják le a felesleget. Mi az igazság?

Számos történet kering, melyekben elkeseredett nők számolnak be róla, mennyivel gyorsabban és könnyebben szabadultak meg pluszkilóiktól a velük párhuzamosan diétázó és edző férfiismerőseik. A sztorikban van igazság – állítja dr. Ann Albright dietetikus a Discover hasábjain.

Más testtájékra híznak a férfiak és a nők

A nemek között valóban különbség figyelhető meg a hízási és fogyási szokásokat illetően, mégpedig a férfiak javára – mondja a szakember. Az okokat elsősorban a férfiak és a nők fiziológiai jellemzői közötti eltérésekben kell keresni. A férfiak testfelépítése robusztusabb, ezért nagyobb tiszta zsírmentes izomtömeggel rendelkeznek, és az anyagcseréjük is gyorsabb, mint a nőké. Továbbá a férfiak inkább hastájékra híznak, míg a nőknél a csípő és a comb környékén rakódik le a zsír.

Amikor a férfiak elkezdik leadni a hastájéki zsírt, a folyamat beindítja az anyagcserét, és arra ösztönzi a testet, hogy még több kalóriát égessen el. A csípő-, illetve combtájéki zsír esetében nem figyelhető meg hasonló hatás. A nőknél a terhesség és a különböző hormonális változások is nehezítik a fogyást.

Nem szabad azonban általánosságban beszélni a nemekről – véli Albright. Gyakran az egyének között is hatalmas eltérések figyelhetők meg. Vannak férfiak, akik kemény munka árán sem képesek lefogyni, és nők, akik viszonylag könnyebben adják le a fölös kilókat. A fogyás mindkét nem számára ugyanolyan nagy munka – teszi hozzá a szakember –, amelyben a férfiaknak és a nőknek ugyanúgy küzdeniük kell.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek