Edzés hidegben: ezekre figyelj, ha télen is rendszeresen mozogsz

A kültéri testmozgás a hidegebb évszakokban ugyanannyira hasznos, mint tavasszal vagy nyáron. Számos dologra kell azonban odafigyelned, ha fagypont körüli időben mész ki a szabadba mozogni.

Egy kiadós séta vagy futás a természetben mindig megmozgatja és felfrissíti a szervezetet, ez télen sincs másképp. A hideg időjárásban azonban komoly veszélyek fenyegetik a testedzőket, különösen az idősebb korosztályt. Mik ezek a kockázatok, és hogyan kerülhetjük el őket? – erről értekezik dr. Beth Frates a Harvard Medical School hasábjain.

Ezek a veszélyek leselkednek rád

Hideg hatására a vérerek beszűkülnek, ezért a vér pumpálásakor a szívre nagyobb terhelés nehezedik. Azok, akik kicsit idősebbek, és eleve érszűkülettel küzdenek, komolyabb károkat is szenvedhetnek, akár szívrohamot is kaphatnak ilyenkor. Az erek szűkülése miatt a vér nem képes olyan mennyiségben oxigént szállítani az izmokba, mint máskor, ezért az izmok veszítenek rugalmasságukból, és könnyebben lesérülhet az ember.

Kihűlés, más néven hipotermia is felléphet – nagy hidegben ugyanis a test gyorsabban adja le a hőt, mint amilyen tempóban termelni képes, és ettől a szervezet hőmérséklete hirtelen veszélyesen lecsökkenhet. Ez szívrohammal, vese- és májkárosodással, legrosszabb esetben pedig akár halállal is járhat.

Így sportolj a hidegben
Így sportolj a hidegbenStanislaw Pytel / Getty Images Hungary

A hidegben a bőrön is megjelenhetnek fagyási sérülések. Főként a kevésbé jó vérellátású testrészek, a kezek, a lábfejek és a fülek vannak veszélyben. A bőr kipirosodik, az érintett terület érzéketlenné válik. Súlyosabb esetben fagydaganatok alakulnak ki. A fagysérülések maguktól is elmúlnak, ha visszakerülsz a melegbe, de maradandó károk is lehetnek a következményeik. A fagyos időjárásban könnyű elcsúszni a jeges talajon, aminek csonttörés vagy ficam lehet a vége.

Így védekezz a hideg ellen

Ha bármilyen súlyosabb egészségügyi problémával – szív-, tüdőbetegség stb. – diagnosztizáltak, mindig konzultálj orvossal, mielőtt kimennél télen a szabadba sportolni. Mielőtt elindulsz, nézd meg az időjárás-jelentést: nulla fok alatt érdemes meggondolnod, hogy kimerészkedj-e a szabadba. Nagyobb havazás, esőzés vagy kiadós fagy esetében jobb otthon maradni. Ha teheted, időzítsd az edzést a nap legmelegebb szakára, azaz dél körülre, amikor a nap a legmagasabbról süt az égen.

Alaposan öltözz fel, de ügyelj rá, nehogy túlizzadd magad, miközben mozogsz. Érdemes több réteg ruhában nekivágni az edzésnek, majd ahogy bemelegszel, leveheted magadról a felső réteget. Ügyelj rá, hogy a fejed, a kezed és a lábfejed kellően védve legyen – mindenképp viselj sapkát, kesztyűt és meleg zoknit. A nap a hideg ellenére is ugyanolyan erősen küldi rád a káros UV-sugarakat, ezért ha süt a nap, viselj napszemüveget, és kend be naptejjel az arcod szabadon hagyott részeit. Érdemes a fagyás ellen zsíros krémmel is bekenni az arcodat, az ajkakat pedig ajakírral védeni.

Fontos, hogy alaposan bemelegíts. A bemelegítő gyakorlatok – hideg és meleg időben is – segítenek hozzászoktatni a szívet a nagyobb terheléshez. Ne csapj bele azonnal a sűrűjébe: mielőtt elkezdenél futni, sétálj öt percet, végezz bemelegítő mozgásokat. Edzés alatt a hidegben is sok folyadékot veszítesz, ezért ne felejtsd pótolni. Mindig igyál eleget edzés előtt, közben és utána is. Ha pedig aggasztó tüneteket észlelsz magadon – dideregni kezdesz, fájdalmat érzel a mellkasodban, nem kapsz levegőt, túlságosan kifáradsz – azonnal hagyd abba az edzést, és hívj segítséget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra