Ezt teszi a testeddel egy 2 napos böjt

Mi történik veled, ha két napig koplalsz? Egy vállalkozó szellemű blogger kipróbálta, és beszámolt a hatásokról.

A böjtölésnek számos formája ismert. Van, aki vallási szokások miatt tartózkodik az evéstől hosszabb időn keresztül, mások fogyókúrás módszerként alkalmazzák az önkéntes táplálékmegvonást. Anthony Cozzi, a Medium szerzője a 16/8-as időszakos böjtölés híve, egy hirtelen elhatározással azonban úgy döntött, kipróbálja, milyen 48 órán keresztül koplalni, és megosztja az olvasókkal a tapasztalatait.

A böjtölés az öregedés ellen is segít

A manapság igen népszerű időszakos böjtdiéták egyik legismertebb fajtája a 16/8-as módszer, melynek lényege, hogy 8 órán keresztül (általában késő délelőttől késő délutánig) bármit ehetsz, majd 16 órán keresztül (melybe az éjszakai alvás is beletartozik) koplalsz. Az időszakos böjtölés remek megoldás a pluszkilóktól való megszabadulásra, Cozzi viszont az autofágia, vagyis a sejtek önemésztése miatt választotta ezt a diétát. Az autofágia az a folyamat, amelyben a sejtek megújulnak: az öreg, elhasználódott részeket a sejt megemészti, majd újrahasznosítja a felépülésben. Tudományosan bizonyított, hogy a koplalás gyorsítja az autofágiás folyamatokat, vagyis serkenti a sejtek megújulását, ezzel lassítja az öregedést.

Cozzi korábban sohasem koplalt még egy napnál huzamosabb ideig, a 16/8-as diéta viszont hasznára vált, amikor belevágott a kétnapos böjtbe. Legfontosabb tanácsa, hogy mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt hasonló dologra szánnád el magad, és csak akkor böjtölj, ha annak nincs előrelátható káros hatása az egészségedre. Másodszor: érdemes hétvégén vagy olyankor koplalni, amikor nincsenek különösebb teendőid és lazítani tudsz. Egy leterhelt, rohanó napon nagyon nehéz kibírni evés nélkül, és nem is ajánlott.

A koplalás fokozza az autofágiás folyamatokat, vagyis serkenti a sejtek megújulását
A koplalás fokozza az autofágiás folyamatokat, vagyis serkenti a sejtek megújulásátPraewBlackWhile / Getty Images Hungary

Fontos a folyadék pótlása

A szerző csütörtök estétől (a péntekje szabad volt) szombat estig vonta meg magától az ételt. Csütörtök este 7-kor megvacsorázott, ekkor vett magához utoljára táplálékot. A vacsora és a lefekvés közötti időszakkal nem volt probléma, miként a másnap reggellel sem. Cozzi a 16/8-as diéta miatt megszokta, hogy kihagyja a reggelit, ezért ez most sem esett nehezére. Reggeli helyett bőségesen ivott vizet, sőt és egy csésze kávét is, feketén. Egyes vélemények szerint tejeskávéval nem vétünk a böjt ellen, de Cozzi szigorúan kizárt minden kalóriát, ezért kihagyta a tejet is.

Dél körül már kezdett megéhezni, de sikerült elkerülnie az ebédre csalogató démonokat. Az egyik legnagyobb segítség – magyarázza – a fokozott vízivás volt. A szilárd táplálékból ugyanis nagy mennyiségű víz kerül a szervezetbe, amit pótolni kell, ha huzamosabb ideig megvonod magadtól az ételt. Cozzi desztillált vizet ivott, hogy a szervezete mindenféle méreganyagtól megtisztulhasson.

Nagyjából tizenhat órás koplalás után indul be a ketózis folyamata, vagyis miután a szervezet szénhidrátraktárai kiürültek, elkezdi a zsírokat felhasználni energiaszükséglete fedezésére. Beindul a fokozott zsírégetés, és elkezdenek távozni a pluszkilók. Nem véletlen, hogy manapság szintén nagyon népszerű fogyókúrának számít az ún. ketogén diéta.

Az alvást is nehezíti

Késő délutánra Cozzi a tűrhető éhség állapotából eljutott a fájdalmas éhségig. Még a meditáció sem segített – meséli –, semmi másra nem tudott gondolni, csak arra, hogy éhes. Este a kanapén feküdt, és filmet nézett, néha már azt érezte, mintha kezdené eszméletét veszíteni. Megpróbált néhány fekvőtámaszt csinálni, de a teste ellenkezett. Végül az éhségtől kopogó szemmel lefeküdt aludni.

A koplalás egyik mellékhatása az álmatlanság, és ezt a szerző is megtapasztalta. Habár sikerült elaludnia, korántsem volt olyan mély és nyugodt az álma, mint máskor. Négy-öt órát aludt, majd egy-két órán keresztül álmatlanul forgolódott az ágyban. Szerencsére éjszaka nem érezte magát annyira éhesnek, mint korábban. Továbbra is kísértette őt az éhség, de nem olyan intenzíven és mindent legyűrően.

Végül Cozzi reggel 6-kor ébredt, majd pár órát még az ágyban töltött olvasással. Felkeléskor kevésbé érezte magát energikusnak, mint általában, de a reggeli zuhany, a kávé és a szokásos víz nagyjából helyrerázta. Ekkor már több mint 36 órája koplalt – a kutatások szerint az autofágia a 24 és 48 órás böjtölés közötti szakaszban indul be igazán, egyesek viszont azt állítják, csak 48 órát követően járatódik a csúcsra a folyamat. És sok minden függ attól, mit ettél és mit csináltál a böjtölést megelőzően.

A nap során egyre jobban sikerült feltöltődnie energiával, de még így is sokkal kevésbé érezte magát lendületesnek, mint általában. Továbbra is éhes volt, de egyáltalán nem gyötörte annyira az ételhiány, mint előző este. Talán a szervezete feladta a harcot, beletörődött, hogy hiába követeli az ételt. Ezúttal már képes volt rendesen tornázni, és nem érezte úgy, hogy beszippantaná őt a kanapé. Este 7-kor végre lejárt a 48 óra. Egy kósza ötletként megfogalmazódott benne, mi lenne, ha még tizenkét óráig kihúzná evés nélkül, de végül győzött a józan ész. Majd legközelebb.

Először csak kis adagot egyél

Kétnapos koplalás után Cozzi nagy örömmel vetette rá magát a vacsorára. Az ízek fantasztikusak voltak – meséli –, különösen a sós hatott mindennél istenibbnek. A szerző azt tanácsolja, hogy kiadósabb koplalás után először kis adagot egyél csak, majd néhány órával később állj neki az igazi evésnek – ő is így tett. Miután megvacsorázott, egy óráig enyhe fejfájás gyötörte – úgy sejti, ennek is köze van a böjtölést követő lakmározáshoz.

A böjt végén először csak keveset egyél
A böjt végén először csak keveset egyélLIgorko / Getty Images Hungary

A szerző végkövetkeztetése: nem könnyű 48 órán át kibírni evés nélkül, de egyáltalán nem lehetetlen. Mint Cozzi mondja, sokat segített neki, hogy két olyan napon koplalt, amikor semmi dolga nem volt, és végig otthon tudott maradni. A legrosszabb a 20-28 óra közötti időszak, utána viszont enyhülnek a tünetek. A második napot jóval könnyebbnek érezte, mint az elsőt.

A koplalást követő reggelen a vércukorszintje enyhén alacsonyabb értéket mutatott, mint máskor szokott felkelés után. Másfél kilót fogyott a két nap alatt, ez azonban egy átlagos magasságú és testsúlyú felnőtt férfi számára bőven az átlagos súlyingadozáson belül van, könnyen vissza is jön pár nap alatt. Kicsit energikusabbnak érezte magát, mint általában, de egyébként semmilyen különösebb változást nem vett észre magán. Most a 72 órás böjtölés gondolatával kacérkodik – ez a következő cél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra