Te is hallgatsz zenét edzés közben? Nem biztos, hogy kéne!

Szoktál olvasni, miközben tekered a kilométereket a szobabiciklin? Esetleg a lábtológépen futod végig az e-mailjeidet? Ezzel nemcsak az edzés hatékonyságát csökkentheted, de a sérülések kockázata is nőhet.

Vannak élethelyzetek, amikor nehéz megtalálni az egyensúlyt. Ilyenkor szuper ötletnek tűnik, ha húsz percet lecsípsz a munkaidő végéből, hogy hamarabb odaérj a konditerembe, és amit lehet, azt inkább bemelegítés közben, a futópadon gyalogolva, telefonról intézed el. A Medium járt utána, hogyan hat a szervezetünkre, ha a konditeremben nem csak az edzésre figyelünk.

Befolyásolja az edzést

Több esetben bebizonyosodott már, hogy az ember képes többfelé figyelni, ha megkövetelik a körülmények. De jót tesz-e a testnek és az agynak, ha futás közben hallgatjuk meg a podcastot, amire napok óta nincs időnk? Nézzük, milyen előnyei és hátrányai vannak, ha a kedvenc sorozatunk legújabb részét az evezőpadról nézzük meg.

Brian Babka amerikai orvos szerint a szórakozás egyes formái, mint például a zenehallgatás, a filmnézés vagy a csoportos edzés általában segítenek az edzésben, de hozzáteszi, hogy a felmérések eredményei szerint az e-mailezés, olvasás, csetelés általában ront a sportteljesítményen. És ez független attól, hogy mit mutat a pulzusmérőnk – aminek a használata egyébként szintén nem biztos, hogy jó ötlet az edzés hatékonysága szempontjából, hiszen felváltva figyelünk arra, hogy milyen számot mutat a karunkon az óránk, és arra, hogy helyesen végezzük a gyakorlatot. Bár természetesen ha valakinek ezekre az eszközökre van szüksége ahhoz, hogy egyáltalán felálljon a fotelből, akkor neki nagy segítség lehet egy okosóra, ami nemcsak a teljesítményt méri, de segít elterelni az ember figyelmét az edzés nehézségeiről.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor az ember negyedórát tervez a szobabiciklin tölteni, de közben a kedvenc sorozatának legújabb részét nézi, ami viszont annyira leköti, hogy a 15 perc elteltével is kitartóan teker tovább, az epizód végéig. Ilyen esetekben akár kétszer annyi időt is tölthetünk edzéssel, mint amennyit terveztünk, ez pedig a hasznunkra válik.

Van azonban néhány eset, amikor kifejezetten káros lehet, ha megoszlik a figyelmünk. „Csökkenhet az edzés hatékonysága, ha közben valami mással vagyunk elfoglalva. Ilyenkor ugyanis gyakran beáll a testünk egy állandó teljesítményre, ugyanazzal az intenzitással végezzük a feladatokat, nem fejlődünk, ellenben a sérülés kockázata nő” – hívja fel a figyelmet Brian Babka.

Mindig van egy utolsó üzenet, amit elküldünk a következő kilométer előtt
Mindig van egy utolsó üzenet, amit elküldünk a következő kilométer előttfreemixer / Getty Images Hungary

Nem minden esetben ajánlott

Bonnie Marks sportpszichológus szerint különösen fontos, hogy hivatásos sportolók a testükre és a teljesítményükre tudjanak koncentrálni. Mint kiemeli: „Vannak esetek, amikor természetes, ha az ember fájdalmat érez. Ilyen például egy maratoni futóverseny. A sérülések elkerülése érdekében azonban elengedhetetlen, hogy a fájdalom helyett a testére koncentráljon az ember”.

Babka azt is említi, hogy a különböző szórakoztató eszközöknek sokszor fontos szerepük van akkor is, ha a sportoló figyelme emiatt többfelé irányul. Egy négyórás edzőtermi kerékpározás monotonitását fontos lehet oldani valamivel, ilyenkor szuper megoldást jelenthet a zenehallgatás vagy egy-egy film megnézése. A zene hatására dopamin és szerotonin szabadul fel az agyban, amitől kellemesebbnek érezzük az edzést, de a ritmusváltásokban - vagy ellenkezőleg: a ritmus megtartásában - is segíthet: ha elég pörgős a szám, segíthet elérni a megfelelő tempót, a lassabb zenére viszont hajlamosak vagyunk mi is lazítani.

Nem mindig jó zenét hallgatni edzés közben
Nem mindig jó zenét hallgatni edzés közbenKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Vannak azonban olyan tevékenységek, amelyek az ember teljes figyelmét igénylik – például a nagy intenzitású edzések, a küzdősportok, vagy azok a szabadtéri gyakorlatok, amikor fontos, hogy halljuk, mi történik körülöttünk. Éppen ezért kerékpározás vagy síelés közben kifejezetten veszélyes zenét hallgatni.

Döntsük el, nekünk hogy a legjobb

Összességében tehát a szórakozás különböző formái néha segítenek, vannak azonban esetek, amikor az edzés intenzitását vagy a biztonságunkat illetően is jobb, ha semmi sem tereli el a figyelmünket. Babka szerint vannak tanulmányok, amelyek arról számolnak be, hogy növeli a kognitív képességeinket, ha többfelé figyelünk, azonban olyan kutatások is születtek, amelyek ennek az ellenkezőjét állapították meg.

Mindenesetre az biztos, hogy jó lenne, ha több lehetőségünk lenne olyan helyzetek megteremtésére, amikor semmi nem zavarja a körülöttünk lévő csendet és nyugalmat. Edzés közben ez főleg azok számára fontos, akik profi szinten űzik az adott sportot. Ha viszont próbáljuk megtalálni az életben az egyensúlyt, és máshol nincs lehetőségünk az általunk kedvelt író legújabb könyvét elolvasni, nyugodtan vegyük elő szobabiciklizés közben, nem fog ártani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek