Mikor kell inni a fehérjeturmixot, hogy a legjobb hatást érjük el?

Kutatások szerint az éjszakai alvás egyedülálló étkezési ablakot biztosít az izomreakció fokozására, mindezt anélkül, hogy növelné a testzsír mennyiségét.

A fehérjeshake fogyasztása nemcsak az izomtömeget növeli, de erősebbé is válunk tőle. Eddig azonban egyetlen kutatás sem foglalkozott azzal, mennyire számít-e a hatékonyságában, hogy mely napszakban fogyasztjuk az italt. A Science Daily járt utána, mi történik, ha közvetlenül lefekvés előtt döntjük le a napi adagot.

Sokan, sokszor vizsgálták már

„Számos éjszakai vizsgálat kimutatta már, hogy az alvást megelőző fehérjebevitel növeli az izom éjszakai fehérjeszintézisét” – mondja dr. Tim Snijders, a Maastrichti Egyetem oktatója. Ezek az eredmények alátámasztják, hogy rendszeres edzés mellett, az elalvás előtt fogyasztott fehérjétől nemcsak izmosabbak, de erősebbek is leszünk.

Az eddigi legmegbízhatóbb kutatási eredményeket Snijders érte el 2015-ben. Csapata 44 egészséges fiatal férfit vizsgált 12 héten keresztül. A résztvevők fele lefekvés előtt fehérjeshake-et fogyasztott, ami nagyjából 30 gramm kazeint és 15 gramm szénhidrátot tartalmaz, a csoport másik fele energiamentes italt kapott.

Az edzések mindenképp hatékonynak bizonyultak, ugyanis a résztvevők mindegyike nagyobb izmokkal zárta a kutatást, mint ahogy elkezdte. Azoknál azonban, akik lefekvés előtt fogyasztották a fehérjét, nagyobb mértékű növekedés volt megfigyelhető.

Tehát a fehérje segít. De fontos, hogy mikor iszom?

Snijders kutatásából egyértelműen kiderül, hogy a fehérje fokozza az izmok növekedését, de vajon mennyire függ a növekedés mértéke attól, hogy mikor fogyasztjuk a shake-et?

A kérdés megválaszolásával csak egyetlen kutatás próbálkozott – sikertelenül. Egyrészt nagyon kevesen, mindössze 26-an vettek részt a kísérletben, másrészt pedig nem születtek szignifikánsan eltérő eredmények annak tekintetében, hogy mennyivel hatékonyabb az izomgyarapodás a különböző napszakban fogyasztott fehérje hatására.

„Saját eredményeink alapján kiszámoltuk, hogy rengeteg résztvevőre lenne szükség annak bizonyításához, hogy különbséget lehet-e tenni az alvás előtt, és a más napszakban fogyasztott fehérje hatása között” – magyarázza a kutató.

Ennek ellenére, számos olyan közvetett mutató létezik, amely alapján következtethetünk arra, hogy a közvetlenül alvás előtt fogyasztott fehérje pozitív hatást gyakorol az egészséges fiatalok szervezetére.

Ágyban, párnák közt?
Ágyban, párnák közt?PredragImages / Getty Images Hungary

Az alvás szuper lehetőség az izmok regenerálására és növekedésére

Snijders szerint az alvás előtt elfogyasztott fehérje javítja a fehérjebevitel arányos eloszlását a nap folyamán. Ahhoz, hogy az izmok megfelelően regenerálódjanak és fejlődjenek, elengedhetetlen, hogy a szükséges tápanyagok (a fehérjékből származó aminosavak) a szervezetbe kerüljenek. A glükózzal ellentétben azonban a szervezet nem tárolja az aminosavakat.

Egy több mint 500 sportoló részvételével végzett kutatásban testsúlykilogrammonként több mint 1,2 gramm fehérjét fogyasztottak a három fő étkezés alkalmával, de lefekvés előtt mindössze 7 grammot. Így éjszaka kevesebb aminosav segítette az izmok növekedését és regenerálását. De ha a lefekvés előtt fogyasztott fehérjéből több aminosavat használ el éjszaka a szervezet, akkor napközben kevesebbet fog? A szakember szerint nyilvánvalóan nem.

Egy tanulmány bebizonyította, hogy a lefekvés előtti bőséges mennyiségű fehérje fogyasztása nem változtatta az izomfehérje – a következő reggel, a magas fehérjetartalmú reggelire gyakorolt – szintetikus reakcióját. „Mi több, más eredmények szerint az este elfogyasztott fehérjeturmix nem befolyásolja a másnap reggeli étvágyunkat – így nem valószínű, hogy változna tőle a bevitt kalória mennyisége” – jegyzi meg Snijders.

Nem alakul zsírrá
Nem alakul zsírráCasarsaGuru / Getty Images Hungary

Nincsenek rossz hatások

Míg a lefekvés előtti fehérjefogyasztás pozitív hatásait vizsgálták, egyértelművé vált, hogy negatív következményei nincsenek. Nem fog zsírrá alakulni a szervezetünkben a fehérjeturmix, és az alvásunk ritmusát sem zavarja meg. „A 8 héten át tartó reggeli és esti fehérje fogyasztása nem okozott testzsírnövekedést, annak ellenére, hogy a testmozgás mértéke nem változott” – mondja Snijders. „De ezeket az eredményeket is óvatosan kell kezelni, tekintve, hogy kevesen vettek részt a kísérletben.”

„Egy másik, 11 fiatalt vizsgáló kutatás eredményei szerint az elalvás előtt fogyasztott kazeinshake másnap megnöveli a zsírégetés sebességét. Ennek oka valószínűleg az, hogy a kazein csökkenti az inzulinreakciót a következő étkezéskor, így a test több zsírt használ fel” – magyarázza Snijders. Tehát úgy tűnik, hogy a lefekvés előtt fogyasztott kazein nemhogy nem hizlal, de elősegíti a zsírok anyagcseréjét. Azt pedig a legtöbb kísérlet alátámasztja, hogy a fehérje nincs rossz hatással az alvásra.

Összefoglalva tehát egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy hatékonyabb lenne lefekvés előtt bedobni a fehérjeturmixot, de negatív következményei valószínűleg nem lesznek, ha mégis elalvás előtt döntjük le a napi adag shake-et. A további kutatások eredményéig pedig figyeljük a testünk reakcióit, és hagyatkozzunk azokra.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek