Sportolás hosszú hajjal: így vigyázz a tincseidre!

Összefogjuk vagy ne fogjuk? Hogyan viseljük hajunkat a konditeremben? Mit kezdjünk edzés után a nedves fürtökkel?

Vajon nem tesz rosszat a hajnak, ha folyton copfba gumizva izzadunk? Milyen megoldások léteznek, ha nem akarunk törött végű, fakó „hajkoronát”, de azt sem bírjuk, ha az arcunkba lóg felüléskor az üstökünk? Adore Enikő bemutató és oktató fodrász segít a megoldásban.

Összefogjuk vagy ne, avagy a nagy edzőtermi hajcihő

Általában a hajgumi használata nem ajánlott, mivel törést képez a hajban. Azoknál, akiknek erősen igénybe vett, azaz festett, szőkített fürtjei vannak, még inkább kerülendő. Edzés közben viszont nyilván nem praktikus, ha az ember haja az arcába lóg, és nem is biztonságos a különféle gépek használata közben. Ha már a gumi mellett döntünk, mindenképpen vastag hajgumit válasszunk a tincsek összefogásához, az kevésbé viseli meg hajunkat.

De sokkal jobban járunk, ha a hajcsatot választjuk, természetesen ez nem opció, ha éppen hasazós napunk van, ezért sokat kell a talajon feküdni. A másik kiváló alternatíva, ha befonjuk a hajunkat: egy fonat ráadásul nemcsak praktikus, de nagyon szép is! Ha nem az edzőteremben vagyunk, akkor törekedjünk arra, hogy minél természetesebben, azaz kiengedve viseljük a frizuránkat: a mindennapi copf vagy épp fonat viselésével, a fejbőr hőtermelése miatt könnyebben és gyorsabban zsírosodhat fejbőrünk.

Edzés után mosás és/vagy szárítás?

Még a szakembereket is megosztja, hogy hetente hányszor ideális hajat mosni. Általában azt mondhatjuk, hogy heti egy vagy két hajmosás egészséges fejbőrünk számára. Azért nem érdemes ennél gyakrabban hajat mosni, mert a samponok nagy része olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek agresszívan és túlzottan távolítják el fejbőrünkről a bőrfelszíni emulziót. Márpedig ennek fontos szerepe van: ugyanis ez egy zsírréteg, úgy mondanám, olyan védelmi rendszer, amely képes megvédeni a fejbőrünket a baktériumoktól vagy egyéb káros anyagoktól. Hajmosás után a hajhagymák „észlelik”, hogy a védőréteg eltűnt, ezért elkezdenek zsírt termelni, hogy visszaépítsék mindazt, amit mi kellően lemostunk onnan. Innentől világos a képlet: minél gyakoribb a hajmosás, annál gyorsabban zsírosodik a haj.

Az, hogy edzés után érdemes-e hajat mosni, egyénfüggő. Természetesen, ha napi rendszerességgel járunk sportolni, akkor nem célszerű minden edzés után megmosni, viszont, ha heti egy-két alkalommal végzünk testmozgást, akkor nyugodtan megmoshatjuk a hajunkat. Ami nagyon-nagyon fontos, hogy izzadt, vizes hajjal, semmiképp se menjünk ki a hűvösebb levegőre, főleg ilyenkor, télen! Ha a fejbőrünk megfázik, annak igen komoly következményei lehetnek, de a minimum, hogy hajunk korpás lesz! Úgyhogy edzés után mindenképp szárítsuk meg a vizes, nedves hajat, sőt célszerű sapkát is húzni!

Megoldás a szárazsampon? 

A szárazsampon úgy működik, hogy a hajtőhöz applikálva felszívja a zsírt. Ezzel párhuzamosan pedig eltömíti a hajhagymákat, amelyek így aztán se fényt, se kellő oxigént nem kapnak, vagyis a gyakori használattól bekövetkezik minden nő (és pasi) rémálma: a hajhullás! Rendszeres használatra nem javasolt! A szárazsampon tökéletes vészmegoldás, ha például beesik egy nem várt céges találkozó, egy randi, és nincs időnk hajat mosni. Mindenesetre ilyenkor is célszerű minél előbb a fodrászunkkal megbeszélt személyre szabott samponnal átmosni a fejbőrünket és a fürtjeinket! 

 
Szeretem a testem! - Edzés, diéta, életmód
Zárt csoport · 27 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Egy közösség Neked, Érted - egy fittebb, egészségesebb, boldogabb életrét! Egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol hiteles, értékes tarta...
 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.