A 8 legjobb eszköz otthoni edzéshez

Nem szeretnél kimozdulni otthonról? Nem kedveled az edzőtermeket? Nincs időd vagy kedves utazgatni ahhoz, hogy mozoghass? Otthon is remek konditermet vagy sarkot alakíthatsz ki magadnak!

Ahhoz, hogy lakásod kényelmében hatékony edzést végezz, mindössze annyi a dolgod, hogy beszerezz néhány praktikus sportszert. A jól megválasztott eszközökkel sokkal hatékonyabbá teheted az otthoni testmozgást: ráadásul, ha ezek a sportszerek mindig szem előtt vannak, még a motivációd is nagyobb lesz a gyakoribb mozgáshoz. Mi kell hozzá? Egy jó edzésprogram és néhány eszköz! Íme az alapfelszerelés:

Kézi súlyzók

Kézi súlyzókkal rengeteg feladatot elvégezhetünk, és igazán kevés helyet foglalnak. Szuper, komplex felhasználhatóságú eszköz: szinte minden emelő, toló, húzó mozdulat kivitelezhető vele. A súlyzós edzés elengedhetetlen a fogyáshoz és az izomnöveléshez, a test tónusosabbá tételéhez. 

Két kis kézi súlyzó bármikor jól jön.
Két kis kézi súlyzó bármikor jól jön.Shutterstock

Mini band

A fitneszszalagokkal kímélő módon, mégis eredményesen tudjuk formálni izmainkat. A bicepszezéstől kezdve a hátizom erősítésig rengeteg gyakorlathoz használhatjuk. Ráadásul a fenékformálás nagymestere is! Kattints a korábbi cikkünkre, néhány szuper gyakorlatért: 

Oké, ő nem otthon edz, de akár lehetne ott is.
Oké, ő nem otthon edz, de akár lehetne ott is.Shutterstock

Kettlebell

A „füles golyó” hasonló a kézi súlyzóhoz, ám attól eltérő súlypontja miatt azoknál a gyakorlatoknál nagyon hatékony, ahol fontos, hogy az erőt igénylő mozdulatsort gyorsan végezzük. Hatékonyabbá tehető vele például a guggolás is, sőt teljes testet átmozgató gyakorlatokat is végezhetünk vele! Olvass róla többet korábbi cikkünkben!

shutterstock 296585549
Shutterstock

Fitneszlabda

A megfelelő méretű fitneszlabdán végzett gyakorlatokkal remekül formálhatjuk testünket. A nehezített pálya ugyanis hatékonyabb: a gyakorlatokat végezve ugyanis egyensúlyoznunk is kell, így tényleg nagyon hatékonyan dolgozhatunk. Arról nem is szólva, hogy szék helyett használva csodát tesz a gerincoszloppal.

shutterstock 499280839
Shutterstock

TRX

A hordozható, felfüggeszthető szalagokkal olyan izmokat tudunk megmozgatni, amelyeket súlyzós edzéssel nem. Ráadásul a TRX-el végzett gyakorlatok közben szinte az egész testünk dolgozik: az alsó- és a felsőtestünket egyaránt edzi. 

A TRX használata csodákra képes. Tényleg.
A TRX használata csodákra képes. Tényleg.Shutterstock

Ugrálókötél

Az otthoni zsírégetés elengedhetetlen kelléke. Szintén hasznos a mozgáskoordináció és ritmusérzék fejlesztéséhez is. Ráadásul alig foglal helyet! 

shutterstock 550571104
Shutterstock

Szivacshenger

A szivacshengerrel vagy SMR hengerrel a hagyományos edzéstípusokhoz képest jóval kíméletesebben és könnyebben mozgathatjuk át az izmainkat. A hab a tortán, hogy egy kiadós edzés után akár át is masszírozhatjuk vele magunkat. 

A henger kemény cucc. Pedig olyan cukinak tűnik.
A henger kemény cucc. Pedig olyan cukinak tűnik.Shutterstock

Jógamatrac

A talajgyakorlatok elengedhetetlen eszköze a jó minőségű matrac. Azon végezve a mozdulatsorokat sem a kezünk, sem pedig a lábunk nem csúszkál a talajon, és a hátunkat sem nyomja meg a kemény padló.

A jógamatrac kis helyen is elfér, és bárhová magaddal is viheted.
A jógamatrac kis helyen is elfér, és bárhová magaddal is viheted.Shutterstock

Ha pedig eszközök nélkül edzenél, akkor ezt a cikket ne hagyd ki: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra