18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

50 körül a szex: így lehet olyan (vagy jobb), mint 30 körül volt

Bár tudjuk, hogy az ötven az új 40, sőt lassan az új 30, kár lenne tagadni, hogy a nők legnagyobb része már más fizikai/lelki és mentális állapotban van klimax után, mint huszonévesen. Hogy ezeknek a változásoknak csak a pozitív hatásait élvezd, olvasd el gyorstalpalónkat szexuális életed felpezsdítésének lehetőségeiről.

A szex tök izgi. A szex ötven felett, amikor a legtöbb nő már átesett a klimaxon, vagy épp a menopauza kellős közepén jár, szintén izgi, csak kicsit máskép… A belső hőmérőd kilengéseivel párhuzamosan a szex is kiszámíthatatlanná, sőt sokszor kifejezetten terhessé válhat, de ennek nem kell így maradnia. Bár van néhány olyan tünet (hőhullámok, hangulatváltozás, súlygyarapodás, hüvelyszárazság), amik tényleg a libidó ellen dolgoznak, hidd el:  a menopauza akár még jobbá is teheti a szexuális életed. A Prevention.com tippjei alapján mutatjuk, hogyan. 

Hüvelyszárazság?

Nem jól lett kitalálva, de ez van: napközben váratlanul elönt a forróság, éjjel csatakosra izzadod a párnád, de ha a hüvelyedről és a szexről van szó: se forróság, se nedvesség. A klimax egyik klasszikus tünete a hüvelyi szárazság, ami a szervezet csökkentő ösztrogéntermelése miatt következik be, és tényleg eléggé megnehezíti, hogy zökkenőmentesen menjenek a dolgok. És míg a hőhullámok és a fokozott izzadás elmúlik, a hüvelyszárazság még fokozódhat is az életkor előrehaladtával. De nyugi, Alyssa Dweck nőgyógyász szerint van rá megoldás.

A jó hír az, hogy például a szex is segít, hogy kevésbé rozsdásodjanak be odalent a dolgok. "Szeretkezés közben az altest vérellátása felpezsdül, ez segíti a nedvesedést, sőt, sejtmegújító hatása is van" - mondja Mary Jane Minkin professzor. Neked pedig épp erre van szükséged. Több szexet még az orvosod sem fog receptre felírni, de érdemes észben tartanod, hogy a testi és lelki egészségednek is jót teszel, ha minél több örömben részesíted magad, ráadásul tovább maradhatsz szexuálisan is fiatal. Ha szeretnél kicsit segíteni a testednek, rengeteg síkosító közül választhatsz, ezek használatát pedig akár az előjátékba is beépíthetitek partnereddel. Emellett ma már hüvelyi hidratálók is rendelkezésre állnak: ezeket a szereket heti 2-3 alkalommal kell használni, hogy hosszabb távú hidratáltságot tartsunk fenn odalent.

Ha pedig orvosodat is felkeresed, lehet, hogy hormontartalmú krémet javasol majd a helyzet kezelésére. A hüvelyszárazság jelentkezése tehát jó apropó lehet arra, hogy többet törődj nőiségeddel, s ez könnyen lehet, hogy a szexuális életed fellendülésével is jár majd.

Megváltozó libidó

Képzeld, egyáltalán nem biztos, hogy negatív irányú ez a változás. A nők egy része éppenséggel sokkal nagyobb vágyat érez negyvenes és ötvenes éveiben, mint korábban. A menopauzát megelőző, azt előkészítő, és akár tíz évre is elnyúló időszakban megnő a szervezet tesztoszteronszintje, ez pedig megnövekedett szexuális étvágyhoz vezethet. Nem is olyan rossz, igaz?

Persze az is tök oké, ha te pont másképp érzed. A fentebb említett hüvelyszárazság is lehet az oka, hogy semmihez sincs kedved az ágyban. A jó hír az, hogy ha kezeled a szárazságot, esélyes, hogy a libidód is egy-kettőre visszatér. 

Akármelyik tábort is erősíted, a hormonrendszered változása és ingadozása biztosan hatást gyakorol a libidódra. Ha úgy érzed, nem vagy ura a testednek, ha a hormonjaidnak kiszolgáltatva érzed magad, fontolóra veheted a hormonális kezelést is, de erről természetesen csakis szakorvossal egyeztetve  tudsz dönteni. A lényeg, hogy ne félj kérdezni, mert az információhiány és bizonytalanság szintén nem serkentik a szexuális vágyat. Ja, és persze vannak egyszerűbb és természetesebb módjai is a szexuális vágy fokozásának. Lazulj el kicsit, és próbálj ne problémaként tekinteni az esetleges libidócsökkenésre, hanem keresd tudatosan a vágyat felszító lehetőségeket! Próbálj ki új pózokat, szerepjátékokat, akár játékszereket, bármit, amitől izgalmas lesz még csak a szexre gondolni is!

Jól fog esni!
Jól fog esni!Shutterstock

Nem ismersz magadra?

Na igen, a test változik. Egyes nők szexibbnek és vonzóbbnak érzik magukat ötvenes éveikben, mint valaha, de sokukat épp ez az időszak (megspékelve a menopauzához kapcsolódó nőiség-gyásszal) szembesít azzal, hogy valami elmúlt. Bár társadalmunk sokszor azt üzeni, a fiatalság mindenek felett való érték, sőt a szépség szinonimája, neked nem kell így érezned. Ebben az életkorban is vonzó és kívánatos tud maradni egy nő, te is nyugodtan érezheted magad szexinek, és nem kell lemondanod a jó szexről sem.

Jó eséllyel a partnered sem fiatalodik, és az is lehet (ezt sem szégyen bevallanod magadnak), hogy nem úgy nézel rá, mint év(tized)ekkel ezelőtt. Ha ez amiatt van, mert elhanyagolta magát, és nem fordít már olyan figyelmet a külsejére, mint régen: ezen lehet segíteni. Kommunikáljatok!

Csináljatok olyan dolgokat, amihez kicsit meg kell jelenni, menjetek színházba, vacsorázni, hogy legyen alkalom kicsit törődni a külsőtökkel. Olyasmivel foglalkozzatok, amitől jól érzitek magatokat a bőrötökben! A test karbantartása nem csak esztétikailag fontos. Ha lumbágód miatt hangosabban nyöszörögsz az ágyból való kibújáskor, mint szex közben, könnyen lelohadhat mindkettőtök vágya. Sportoljatok, ügyeljetek az étrendetekre! Egy tanulmány szerint azok az 57 és 85 éves kor közötti emberek, akik rendszeresen sportoltak és fizikailag jó karban voltak, kétszer nagyobb eséllyel voltak szexuálisan aktívak, mint azok, akik hagyták magukat megöregedni.

Kevesebb görcs

A menopauza elég sok macerát kiiktat egy nő életéből. Nincs teherbeesés-para, nincsenek görcsök, PMS, nem kell a menstruációhoz igazítani a nyaralást, és egyáltalán: nem kell ezen agyalni. Ez már önmagában elég felszabadító érzés. 

Ötven felett ráadásul jó eséllyel nagyok már a gyerekek, így nem igényel bonyolult logisztikát, hogy megszervezzétek az együttléteiteket. Sőt, ha már esetleg ki is repültek a srácok, eleve sokkal több időtök lesz egymásra (akár különböző programokra, akár „csak" a szexre) és visszatérhettek a teljesen felszabadult, improvizatív együttlétekhez is: megint birtokba lehet venni a nappalit, a fürdőt és a konyhát is, nem lesz, aki egy nagyjelenet közepén sétáljon be.

Újra egymásra lehet találni.
Újra egymásra lehet találni.Shutterstock

Kísérletező kedv

Oké, lehet, hogy unalmas 20-30 évig ugyanazzal a partnerrel együtt lenni. (Igazad van, attól, hogy ötven körül jársz, nem biztos - hosszú idő óta monogám vagy, járhatsz például a címszereplő Cattrall cipőjében is.) De a másik alapos ismeretéből nagyon is tudsz előnyt kovácsolni. 

Ha jó a kapcsolatotok és megvan köztetek a bizalom, bátran beszélhetsz partnereddel a szexuális életetekkel kapcsolatos reformjavaslataidról, és ő is bevallhatja, hogy mindig is utált alul lenni. Nem baj, ha kiderül, hogy voltak rossz rutinok, itt az ideje mindent új alapokra helyezni. Lassan már jobban tudod, mi esik jól a párodnak, mint ő maga, és ez azért nagy fegyvertény, ha az örömteli szexualitás a cél.

Plusz törődhetsz külön a saját szexusoddal is. Ha már tervben volt, megfelelő lehet ez az időszak egy vibrátor vásárlására. Ez akár orvosilag is indokolt lehet, a párban folytatott szexhez hasonlóan az önkielégítés is segíthet fitten tartani a hüvelyedet. És ki tudja, lehet, hogy partnered is inspirálódhat abból, ahogyan használod. Ha kellemetlennek érzed, hogy mondjuk egy szexshopban vásárolj, online  is rendelhetsz, sőt a drogériákban nagyon jópofa és szintén nagyon diszkrét termékekre bukkanhatsz!

Oszd meg másokkal is!
Mustra