Csokit diéta alatt? IGEN! Szuper desszertrecept fogyáshoz, szakértőtől!

Ha meghallod, hogy diéta, vagy egészséges táplálkozás, neked is az jut legelőször az eszedbe, hogy búcsút kell intened az édességnek? Akkor van egy jó hírünk: nem kell!

"A kakaó és a csokoládé gyerekkorunk mumusa, hiszen tönkreteszi a fogakat, lassítja az emésztést, hizlal, függőséget okoz, és így tovább. Ki ne ismerné ezeket a sztereotípiákat?" - kezdte Ilkó Péter, táplálkozási és életmódtanácsadó, amikor arról faggattuk, hogy vajon a csokit valóban el kell hagynunk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, vagy esetleg léteznek kiskapuk. Örömmel hallottuk, hogy bizony van megoldás, csupán arra kell odafigyelni, hogy mit fogyasztunk!

A cukrozott, pörkölt, hevített, feldolgozott kakaóporra, és az abból készült csokoládéra, édességekre valóban illik a fenti leírás - nem beszélve a hozzáadott tartósítószerekről, stabilizálókról és más kémiai adalékanyagokról. 

Azonban ha a kakaófa termését leszedik, meghámozzák, a kakaóbabot a napon szárítják (nem éri 50°C-nál magasabb hőhatás), majd feldarabolva vagy porrá zúzva fogyasztják (tehát nem keverik, nem dolgozzák fel, azaz nem történik kémiai reakció), éppen ellenkező hatást vált ki az emberi szervezetben. Tudtad, hogy feloldva az inkák szent italként fogyasztották?

Nem csupán megengedett, kötelező!

Nézzük tehát, miért is lenne Ilkó Péter szerint hasznos vagy kötelező valamennyiünk számára a nyers biokakaópor, és a belőle készült ételek, édességek, italok fogyasztása:

  • Elősegíti az endorfinok felszabadulását.
  • A dopaminnak köszönhetően pozitív hatással van a libidóra.
  • Emeli a szerotoninszintet - ezért szeretik a nők, főként a „pirosbetűs” napokon.
  • 50-szer több antioxidánst tartalmaz, mint a kék áfonya, ezáltal erősíti az immunrendszert.
  • Élénkítő hatású, serkenti az agyműködést és növeli a koncentrációt.
  • A magas magnézium- és vastartalomnak köszönhetően energiát ad, feldob.
  • Gyorsítja az anyagcserét, ezáltal elősegíti a fogyást.
  • Táplálja a fogínyt, erősíti a fogfelszínt.
  • Kéntartalmának köszönhetően táplálja a hajat és a bőrt.
  •  Csökkenti a vérnyomást.
  • Csökkenti a csontritkulás esélyét.

Recept: Glutén- és laktózmentes csodacsoki 

Miután jól kiörvendtünk magunkat, hogy az édesség nemhogy része lehet, része is kell, hogy legyen a mindennapjainknak, nem maradhattunk recept nélkül sem. Péter pedig egy gyors, valóban percek alatt elkészíthető csokibonbon  osztotta meg velünk: 

Diéta alatt sem kell lemondanod a csokoládéról!
Diéta alatt sem kell lemondanod a csokoládéról!Fotó: makeeathappen.com

Hozzávalók:

  • 4 dl szűz kókuszolaj (ha van, bio)
  • 150 g bio, nyers kakaópor (akkor látod, hogy elég sűrű-e, amikor összekevered)
  • kevés goji bogyó, mandula, török mogyoró, dió, darabos kakaóbab, darabos kávébab (ezek nagy része díszítésre)
  • 5 dkg darabolt mandula 
  • bio agávészirup vagy méz édesítéshez

Elkészítés:

  1. Egy pohárban - villával vagy botmixerrel - keverd össze a kókuszolajat a kakaóporral úgy, hogy sűrű masszát kapj, de maradjon ragadós.
  2. Ha szereted, add hozzá a darabolt mandulát vagy török mogyorót, és keverd el jól.
  3. Öntsd ki műanyag vagy szilikon jégkockatartókba és díszítsd tetszés szerint.
  4. Ezután mehet a hűtőbe (nem mélyhűtőbe!) 10 percre és kész is.

Ugye, hogy egy jól átgondolt fogyókúra is lehet élvezetes?

Mustra