A guggolás 10 alapváltozata a szép lábakért és a kerek fenékért

Sosem késő elkezdened ezeket a gyakorlatokat, ha izmosabb, formás lábakat, csinos, kerek feneket szeretnél. És amúgy is: az izmokat mindig érdemes tornáztatni.

Azt a kutatók már megmondták, hogy konkrét régióról fogyni nemigen tudunk, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy edzéssel formálni sem tudjuk az adott területet, mert dehogynem. Ehhez szuper gyakorlatsor például az a tíz guggolástípus, amit a Women's Health szedett össze a fenék csinosítására, na meg a combok, a lábszárak, a fenék, illetve fenék izmainak edzésére. A gyakorlatokhoz az alábbiakra lesz szükséged:

  • Edzőruha és cipő
  • Mini erősítő gumikötél
  • Egy pár kézi súlyzó

1. Klasszikus guggolás

Vállszélességben tedd terpeszbe a lábaid, majd fokozatosan ereszkedj guggolásba úgy, hogy közben hátratolod a csípőd és hajlítod a térded. Felállás közben szorítsd össze a farizmokat. Figyelem: a feladat közben a sarkadnak mindvégig a padlón kell maradnia, itt megnézheted, mi a tökéletes gyakorlat titka!

Klasszikus guggolás
Klasszikus guggolásFotó: Shutterstock

2. Guggolás erősítő gumikötéllel

Állj vállszélességű terpeszbe és húzd fel a vádlidra a gumikötelet, majd a klasszikus guggolást követve ereszkedj folyamatosan egyre mélyebbre. Pici szünet után felállás a kezdő pozícióba.

3. Szumóguggolás súlyzóval

Fogj a kezedben, a mellkasod előtt egy kézi súlyzót, majd állj kétszeres vállszélességű terpeszbe, lábfejeid enyhén nézzenek kifelé, oldalra. Csípő hátra, térd hajlít, szünet és vissza.

Guggolás súlyzóval
Guggolás súlyzóvalFotó: Shutterstock

4. Fej fölé nyomás guggolással

Végy egy pár kézi súlyzót, tartsd őket a vállaid mellett, majd ereszkedj guggolásba, hogy a combjaid párhuzamosak legyenek a padlóval. Ezután emelkedj fel, és ahogy felálltál, egyenes karral nyomd ki a fejed fölé a súlyokat.

5. Guggolás széles terpeszbe ugrással

Ez a gyakorlat csípőszélességű terpesszel indul. Kezeidet tartsd a mellkasod előtt összefonva. Ereszkedj guggolásba, a térdedet hajlítsd szinte kilencven fokig, ezután ugorj szélesebb terpeszbe, majd azonnal vissza.

6. Guggolás előre emeléssel

Helyezkedj el vállszélességű terpeszben, karjaidat engedd le, mindkét kezeddel fogd meg a súlyzó egy-egy tárcsáját. Ereszkedj le, ameddig csak bírsz, közben pedig emeld vállmagasságba a súlyzót. Miközben visszatérsz az eredeti pozícióba, a súlyzót ereszd le.

7. Guggolás szökkenéssel

Vállszélességű terpeszben kezdünk, karjaidat engedd le az oldalad mellé. Guggolj le annyira, hogy combjaid párhuzamosak legyenek a padlóval, és közben a kezedet is nyújtsd előre hasonlóan. Állj meg, aztán ugorj olyan magasra, amilyenre csak tudsz úgy, hogy kezeidet közben hátralendíted. 

8. Guggolás melltől nyomással

Egy-egy kezeddel a tárcsákkal ráfogva tartsd a mellkasod előtt a kézi súlyzót, miközben könyökeidet szorosan az oldaladhoz nyomod, és állj vállszélességű terpeszbe. Guggolj olyan mélyre, amennyire csak tudsz, majd amikor a leglentebb vagy, nyomd ki előre a súlyt, majd vissza, szünet, és állj fel.

9. Kitörés

Itt az alapállásnál lábaid egymáshoz képest eltolva, a jobb lábad körülbelül két láb (kb. hatvan centi) távolságban legyen előrébb, mint a bal, és miközben azt a padlón tartod, addig a balnál csak a cipő orra érinti a talajt. Kezeid a csípődön. Ereszkedj le a testeddel, amíg csak bírsz (törzs egyenes!), aztán szünet, majd állj fel. Lábcserével ismételd meg a gyakorlatot.

Kitörés
KitörésFotó: Shutterstock

10. Kitörés oldalemeléssel

Alapállás hasonló, mint az előbb, azonban ezúttal végy súlyokat a kezedbe, engedd le őket oldalra, tenyereid egymás felé nézzenek. Egyenes törzzsel ereszkedj le, amíg csak tudsz, majd szünet, és ahogyan felállsz, emeld fel a súlyzókat vállmagasságba oldalra.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.