8 tipp a reggeli edzések hatékonyságáért

Szakértők mondják el, hogyan tudod jól csinálni, és egyáltalán rávenni magad, hogy testmozgással induljon a napod.

Bagoly kronotípusúaknak ugyan nem feltétlenül ajánlott, de a reggeli edzés általánosságban segít a zsírégetésben, csökkenti a vérnyomást, nem utolsósorban hozzásegít a jobb minőségű, pihentetőbb alváshoz a nap végén. A hajnali testmozgásra azonban egy vérbeli pacsirta sem biztos, hogy könnyen veszi rá magát. Bárkivel könnyen előfordulhat, hogy sokkal több kedve van a szundigombig elkúszni az ágyon, mintsem hogy levonszolja magát a konditerembe vagy a futópályára. Az uszodáról nem is beszélve, ahol meg aztán még a víz is hideg. Hát, más se hiányzik!

A küldetés még hosszabb távon sem lehetetlen, ehhez azonban arra van szükség, hogy sikeresen kiiktasd a felkelés és az edzés utáni levezetés között felbukkanó akadályokat. A Huffington Postnak nyilatkozó szakértők a nyolc legjellemzőbb buktatóra kínálnak megoldást.

#1 - Készítsd ki a ruhád!

A szakértő szerint még jobb, ha abban is alszol, és akkor végképp semmi dolgod reggel (a legnehezebbet, az elindulást leszámítva). Persze abszolút érthető, ha ehhez nem sok kedved van. Ha viszont este összekészítesz mindent, amire másnap szükséged lehet, sokkal könnyebb lesz majd a reggel!

#2 - Szundi

A szundiból nem lesz edzés, csak még egy szundi és/vagy reggeli kapkodás. Ha nehezedre esik a reggeli felkelés, tedd a telefont (vagy az ébresztőórát) a szoba egy távolabbi részébe! Így, ha reggel meghallod a számot, amit egészen addig szerettél, amíg az lett az ébresztőd, kénytelen vagy kimászni az ágyból, hogy elhallgasson. Akkor pedig a nehezén már túl vagy.

Készítsd ki a futócuccod, vagy aludj abban
Készítsd ki a futócuccod, vagy aludj abbanShutterstock

#3 - Vacsorázz korábban, keveset!

Az emésztés folyamata 6-8 órát biztosan igénybe vesz, az esti túlevés így nemcsak gyomorégést és más, hasonló panaszokat okozhat, de biztos módszer arra is, hogy tele hassal ébredj reggel – figyelmeztet David Greuner szívsebész. A reggeli telítettségérzet azután rányomja a bélyegét a reggeli hangulatodra, a reggeli hangulatod a reggeli motivációdra, anélkül pedig nemigen fogsz edzeni menni...

#4 - Tedd fel tölteni!

Az edzés közbeni zenehallgatás plusz erőt adhat, számos holtponton átsegíthet – ideértve az elindulást is. A másik oldalról azonban egy lemerült lejátszó, vezeték nélküli füles vagy tracker kifogásnak sem utolsó: ez esetben az ember kénytelen visszafeküdni. A reggeli edzések sikeréhez érdemes inkább a pozitív végén megragadni a dolgot!

#5 - Aludj jól!

Valószínűleg nem fog meglepetésként érni, hogy a kipihent ébredés alapja a szakértők szerint is a jó alvás. Ha gondjaid vannak az alvásod minőségével vagy mennyiségével, itt, itt és itt bővebben is olvashatsz arról, mit tehetsz a pozitív változásért.

#6 - Csinálj reggelit!

Ha szükséged van rá, hogy bekapj pár falatot edzés előtt, készítsd elő még este a hozzávalókat! Reggel így kevesebb gondot okoz majd a főzőcskézés, és – nem mellesleg – később kelhetsz fel.

#7 - Iratkozz be!

Jól működhet az is, ha belső motivációdat kiegészíted némi kötelezettségvállalással is. Iratkozz be például egy csoportos órára előző nap (ha lehet, fizesd is be előre), így azután nem is lesz kérdés reggel, hogy elindulj-e!

#8 - Menjetek együtt!

Hasonló a helyzet az edzőpartnerekkel is: könnyebb felkelni, ha megígérted valakinek, könnyebb nekiállni, ha együtt csináljátok, könnyebb kitalálni, ha közösen ötleteltek azon, hova menjetek vagy mit sportoljatok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek