Az izmos az új szexi!

A "karcsú, de izmos" nőket vonzóbbnak találják a fiatalok, mint a simán csak vékony társaikat.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint változófélben van az, ahogy a női szépségideálról gondolkodunk: egyre inkább a kimunkált, izmos és egészséges testek kerülnek reflektorfénybe. Az amerikai tanulmány szerint tehát eljött az őrségváltás ideje, a „vékony és karcsú” helyét pedig szép lassan a „vékony, de izmos” veszi át.

A női szépségideál megváltozásához az egyre inkább a súlyokkal edző nők, és az ezt propagáló Instagram-profilok és közösségi médiás posztok járultak hozzá az Independent szerint. A tanulmány egyik szerzője, Frances Bozsik szerint ennek megfelelően a „karcsú, de kimunkált” jelszóval lehetne legjobban összefoglalni a legújabb trendeket.

A felmérés során először 78 egyetemista lányt kértek meg arra a kutatók, nézzék meg, hogyan változott a Miss USA szépségverseny résztvevőinek testalkata. Miután egyértelművé vált, hogy valóban egyre izmosabbak lettek a szépségversenyen induló hölgyek, egy másik, jóval egyértelműbb teszttel is előálltak Bozsikék. 14 nőről mutattak képeket egyetemistáknak, a képekről azonban készítettek olyan változatokat is, amelyekről a látható izmokat digitálisan eltávolították.

Amikor egymás mellett látták a két képet a résztvevők, szinte mindig az eredeti képen szereplő, izmosabb nőket választották, ami a tanulmány szerzői szerint egyértelmű jele annak, hogy az izmok látványa egyre inkább vonzónak tűnik a fiatalok körében.

shutterstock 277382081

A különböző testalkatok elfogadását sürgető posztok mellett összességében egészségesebb persze az izmokat és az egészséges, kisportolt testalkatot előtérbe helyező új trend, mintha a csontsoványra fogyott nőket dicsőítenénk. A szerző szerint ugyanakkor ennek is megvannak a maga veszélyei. Főleg a karcsú és izmos testeket összegyűjtő közösségi médiás oldalakkal van baja Bozsiknak. A mindent elborító kockás hasak ugyanis sok nő számára továbbra is elérhetetlenek. Ezek a „fitspiration” oldalak pedig hozzájárulhatnak a testükkel elégedetlen nők és a táplálkozási zavarok számának megugrásához is – figyelmeztetett a kutató.

Mustra