Szereted a toronyugrást? A sziklaugrást imádni fogod!

Épp megy az óriás toronyugrás Budapesten: ez a sport a sziklaugrás szelidített változata, úgyhogy mutatjuk, hogy néz ez ki, ha nem a Parlament áll a háttérben.

Július 28-án 12:30-kor kezdődik az általunk legjobban várt versenyszám, az óriás toronyugrás, melyen a versenyzők egy pici körmedencébe ugrálnak a Batthyányi téren: pénteken a nők és férfiak elődöntőjét láthatja a közönség, szombaton a nők döntője, vasárnap a férfiaké zajlik.

A nők 20, míg a férfiak 27 méter magasból vetik bele magukat a 6 méter mély vízbe, a verseny igazán látványos. A férfiaknál a 27 méteres indulás után 3 másodperces szabadesés jön, lábbal kell a vízbe érniük a nagyon komoly sérülésveszély miatt, a zuhanás során ugyanis közel 90 km/h-s sebességgel érik el a vízfelszínt. A bírók nem a bátorságot, hanem a helyesen végrehajtott koreográfiát pontozzák, pont, mint a műugrásnál (pedig szerintem már azt is lehetne díjazni, hogy valaki le mer ugrani ilyen magasról). Mutatós a Parlament a háttérben és vérfagyasztó a látvány, de van egy ennél is izgalmasabb megmérettetés, az óriás toronyugrás őse: a sziklaugrás.

Az óriás toronyugrás egyébként a sziklaugrásból fejlődött ki, pontosabban a FINA integrálta a programjába a világ egyik legnépszerűbb extrém sportját. A sziklákat felváltották az ugráshoz szükséges, a nőknél 20, a férfiaknál 27 méter magas épített tornyok. A sziklaugrók a világ legszebb tengerpartjain, hasonló, 20-27 méteres magasságból ugranak a tengerbe – egyszer jó lenne élőben megnézni egy ilyen versenyt, addig is, a galériában találsz pár korábbi fordulón készült képet.

A sziklaugrók világkörüli turnéját ugyanúgy a Red Bull szervezi (2009 óta), mint az Air Race-t, a következő álllomás szeptemberben Texas lesz, aztán a nem is olyan távoli Mostar. Nem meglepő módon nagy az átfedés a sziklaugrók és a toronyugrók közt: nézd meg a FINÁ-s, aztán a Red Bullos mezőnyt, elég sok lesz az ismétlődő név. Jegy már sajnos rég nincs a FINA óriás toronyugrására, de ha kizarándokolsz a Dunapartra egy távcsővel, valószínűleg még a Margit hídtól is láthatod a nagy bevetődéseket, ezt a programot csak ajánlani tudjuk! Vagy kezdd el szervezni a szeptemberi mostari túrát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra