Mitől olyan átkozottul jó érzés futni?

Valószínűleg az endogén kannabinoid rendszerhez van inkább köze a „futók gyönyörének”.

A magyarul általában futók gyönyörének nevezett jelenségre persze talán túlzás a gyönyör és az eufória kifejezések használata, de azt számos kutatás bizonyítja, hogy egy hosszabb futás után valóban változik egy s más a szervezetben. Az edzés után érzett nyugalmat és jó közérzetet sokáig a megemelkedett endorfinszintnek volt szokás tulajdonítani. A Science Alert szerint ugyanakkor más magyarázat is van a jelenségre.

Endorfin

Az endorfines magyarázat már a 80-as években felbukkant, az akkori kutatások kimutatták ugyanis, hogy egy-egy hosszan tartó fizikai erőfeszítéssel járó edzés után megemelkedik a szervezet endorfinszintje. Nem csoda, hogy sokan ezzel a jelenséggel kapcsolták össze az edzés utáni boldogságérzetet. Ezzel a magyarázattal csak az a baj, hogy az endorfinmolekulák egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy átjussanak a vér-agy gátnak nevezett akadálypályán, amelynek célja az agy védelme a véráramba került, az agyra nézvést azonban potenciális veszélyforrást jelentő anyagok kiszűrése. Más kutatások azonban azonosítottak egy olyan anyagot is, ami szintén nagyobb arányban van jelen a szervezetben egy kiadós futás után, és a vér-agy gát sem jelent számára akadályt.

shutterstock 339826445

Anandamid

Ez az anyag az anandamid nevű, az endogén kannabinoidok családjába tartozó neurotranszmitter, ami a marihuána pszichoaktív, hangulatjavító hatásmechanizmusában is szerepet játszik. Egy 2015-ös, a kísérlet egéralanyait alaposan megfuttató kutatás kimutatta, hogy a megfáradt egerek nemcsak nagyobb fájdalomtűrő képességgel rendelkeztek és nyugodtabbak voltak, de az endorfinszintjük mellett az endogén kannabinoidok is nagyobb arányban voltak jelen a szervezetükben.

A méretükhöz képest meglehetősen sokat, majdnem 5 kilométert rohanó egerek az edzés után olyan gyógyszereket kaptak, amik blokkolták a két anyag hatásait. Amikor az endorfin hatásait gátló anyagot kaptak, nem történt változás a viselkedésükben, ugyanolyan nyugodtak maradtak, és a fájdalomküszöbük sem csökkent. Amikor azonban az anandamid hatásait blokkoló anyag hatását is megvizsgálták a kutatók, a futó egerek gyönyörének jelei rögtön eltűntek.

Egyébkén egy másik anyag, a leptin, az étvágyat és a jóllakottságérzést is szabályzó hormon is közrejátszik abban, hogy valaki – ebben az esetben egy egér – eleget fut-e majd, és részesül-e a futók gyönyöre jelentette jóságból. Mindenesetre most úgy tűnik, hogy az endorfinnak nincs közvetlen szerepe a sokszor eufóriaként leírt kellemes futás utáni közérzet kialakításában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek