Ezért érdemes előbb gyúrni, és csak aztán kardiózni

Ha valaki egy héten csak 1-2 napot tud edzésre szánni, gyakori, hogy egy napra esik a súlyzózás és a kardioedzés. Ez nem éppen ideális, de ha már így alakul, jobb, ha a kardióval zárjuk az edzést.

A PictureFit videója szerint főként a glikogén felhasználásának jellegzetességei miatt érdemes ezt a sorrendet választani. A glikogén a glükóz fő raktározási formája, amit a szervezet gyorsan energiává képes alakítani. Az emeléshez és a kardiózáshoz is szükség van glikogénre, de az intenzívebb, súlyokkal való edzést rövidebb, viszont robbanékonyabb energiafelhasználás jellemzi, míg például a kocogáshoz lassú és egyenletes energiaellátásra van szükség. Az utóbbi mozgásfajta lehetséges alacsonyabb glikogénszinttel is, sőt idővel ennek akár kedvező hatásai is lehetnek a teljesítményünkre nézve.

Egy másik, a már említett sorrend mellett szóló tényező, hogy súlyokkal való edzéskor a szervezet egy mTOR nevű enzimet kezd termelni, ami elengedhetetlen az izomnöveléshez. A kardiogyakorlatok során viszont egy másik enzim, az AMPK játssza a főszerepet, ami gátolja az mTOR-termelést, így pedig hiába a nagy súlyok, kevésbé lesz hatékony az edzés.

De további tényezők is szólnak amellett, hogy a súlyokkal dolgozzunk először. A kardiózás sokszor jelent némi hátramaradt izomfáradtságot, ráadásul a szívet is megterheli, ezért lassabb lehet a szervezet energiaellátása. Egyszerűen arról van szó, hogy a súlyzózás, ha rövidebb időre is, intenzívebb erőfeszítést követel meg a testtől, ezért érdemes frissen és feltöltött állapotban nekiállni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek