A futástól sokkal okosabb lesz

A futás nemcsak az izmokat dolgoztatja meg, hanem az agyat is. Az eredetileg a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent, de a New York Timesban is feldolgozott kutatás azt vizsgálta, hogy az aerob testmozgás hogyan hat az agyra. Jó hír azoknak, akik rendszeresen futnak, hogy a hobbijuk kifejezetten jó hatással van az egyik legfontosabb szervünkre, legalábbis az amerikai National Institutes of Health (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) legújabb tanulmánya szerint. 

Az egérkísérletekben az állatok izomsejtjeibe olyan különleges peptidet juttattak, ami úgy befolyásolta az anyagcseréjüket mintha valamilyen aerob mozgást végeznének. Aztán megnézték milyen anyagokat termeltek az izomsejtek a nem létező edzés alatt és ezek közül is a cathepsin B nevű proteint vizsgálták meg tüzetesebben. Ez a fehérje segít az izmoknak regenerálódni, de eddig nem sikerült rájönni, hogy kapcsolat lenne az agyi aktivitás és a cathepsin B között. A proteinből ezért idegsejteket tartalmazó petricsészékbe tettek, a neuronok pedig ennek hatására még több olyan fehérjét termeltek, amelyek a neurogenezisben, vagyis az új idegsejtek létrejöttében fontos szerepet játszanak.

shutterstock 83598049
Shutterstock

A kísérlet következő fázisában már embereket és majmokat vizsgáltak, ugyanis mindkét egyed vérében megfigyelhető a cathepsin B termelődés testmozgás során. A pozitív hatásait viszont akkor vették észre, mikor a tesztalanyok futottak és jobb mentális teljesítményük lett mint edzés előtt. A legjobb eredményeket azok produkátlák, akik 4 hónapon át heti háromszor egy vagy több órát futottak gépen, és természetesen az ő vérük tartalmazott a legmagasabb mértékben cathepsin B-t. 

Tehát a kutatások szerint az agy valóban jobban működik edzés hatására, mert a több mozgás magasabb cathepsin B szintet jelent. A rossz hír, hogy ez valóban észrevehető legyen, ahhoz tényleg igazán sokat és rendszeresen kell edzeni és rendszeresen. A kutatás nem tér ki arra, hogy mi van azokkal, akik nem edzenek heti háromszor keményen, de a Times írója szerint azt azért feltételezhetni lehet, hogy bármennyi edzés jobbat tesz az agynak (és egyébként a szervezetnek) mintha egyáltalán nem mozogna. Sőt, a cikk kitér a futás többi agyra gyakorolt pozitív hatására, mint például arra a tanulmányra, ami szerint egy szabadtéri edzés 7,7 százalékkal növeli az ember önbizalmát és 14,2 százalékkal az általános közérzetét. 

Runway Run 4.0: fusson és jótékonykodjon a Dívány színeiben! 

A Budapest Airport idén is megrendezi egyedülálló rendezvényét, a Runway Run 4.0 repülőtéri jótékonysági futóversenyt. A budapesti repülőtér a verseny nevezési díjaiból idén is a sérült és fogyatékkal élő gyermekek és családjuk sportolási lehetőségeit segítő SUHANJ! Alapítványt, valamint a brit Anthony Nolan Alapítványt támogatja, amely elsősorban a leukémiás betegek számára csontvelődonorok felkutatásával foglalkozik. A cél a tavalyi 25 ezer eurós gyűjtés túlszárnyalása.

De miért írunk most erről? Az egész Európában egyedülálló rendezvényen a légiközlekedés és a kereskedelem világából mintegy ezren állhatnak rajthoz. Az eseményen mi is ott leszünk saját csapattal, ehhez viszont szükségünk van lelkes olvasókra, akik szívesen futnának a Dívány színeiben. Szóval, ha szeret másokon segíteni és imád futni, főleg különleges helyeken, akkor olvassa el, mi is kell a regisztrációhoz:

A versenyről:

  • Időpont: 2016. szeptember 3., 11 óra
  • Helyszín: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, 1-es futópálya
  • Távok: 5 km egyéni, 10 km egyéni és páros (2X5 km)

A jelentkezésről:

  • Cím: runwayrun@bud.hu, a tárgyba pedig mindenképpen írja bele, hogy Dívány.
  • Határidő: 2016. augusztus 15.
  • Nevezési díj: 30 euró/9000 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra