Veszélyes lehet az edzés előtti nyújtás

Ön is úgy tudta, hogy a sérülések elkerülése céljából az edzéseket mindig alapos nyújtással kezdeni? Felejtse el, de legalábbis gondolja át. Zágrábi (tehát nem brit) tudósok most azzal álltak elő, hogy ez a fajta bemelegítés többet árt, mint használ, mert vannak olyan gyakorlatok, melyek akár sérülésekhez is vezethetnek - számolt be róla a Daily Mail.

A tudósok különösen az alap nyújtásokkal nem elégedettek, ezek azok a gyakorlatok, amikor a végtagokat egy bizonyos pozícióban kell tartani egy ideig, hogy az ízületek és az izmok rugalmasabbá váljanak. Hogy ez mégis miért rossz? Röviden azért, mert a nyújtással nem csupán rugalmasabbá, hanem lazábbá, ezáltal pedig gyengébbé is válnak az izmok és az inak, ami által kevésbé képesek támasztani és megtartani egymást, így pedig lényegesen megnő a sérülések veszélye.

Hogy elkerülje a sérüléseket, ahhoz sport közben az inaknak igazán rugalmasnak kell lenniük, ám a nyújtással pont az ellenkezőjét, a lazulásukat érjük el, így nem lesznek képesek az edzés közbeni nagyobb megerőltetéseket kezelni - állítja a tudóscsoport.

A Zágrábi Egyetem kutatói a kísérletben profi atlétákat vizsgáltak meg, és kiderült, hogy 5,5 százalékkal gyengébbek lettek az izmaik azoknak, akik nyújtottak az edzés előtt. Sőt, ha több mint 90 másodpercig tartották ki a mozdulatokat, az eredmény még rosszabb volt, míg ha csupán 45 másodpercig, akkor bár jobb, ám még így is gyengébbnek bizonyultak annál, mintha teljesen kimaradt volna a nyújtás.

Az is kiderült, hogy nem csupán az erőnléti, súlyzós edzéseknél volt hátrány ez a fajta bemelegítés, ugyanis a magasugrásnál, illetve a futásnál sem tudták magukból kihozni a maximumot azok, akik nyújtottak előtte. A kutatók szerint ráadásul azok az (egyébként egészséges, fitt) férfiak, akik nyújtanak súlyemelés előtt, 8,3 százalékkal kevesebb súlyt képesek megemelni.

Hogy mégis mi a megoldás? Persze nem az, hogy egyből vágjon mindennek a közepébe, hanem hogy a nyújtás helyett végezzen hasonló, csak egyszerűbb gyakorlatokat, mint amilyeneket az edzés közben fog csinálni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra