Ismerje meg a valódi fitneszt!

Mi egyáltalán a fitnesz? Mikor érdemes elkezdeni? Merre induljunk, ha olyan alakot szeretnénk, amilyen a fitneszes csajoké? Ha időnként álmélkodva nézi a versenyzők testét, akkor itt az ideje, hogy megismerje az egyik edzőt, akinek ezt köszönhetik. A többszörös világbajnok és Arnold Classic győztes Szabó Melinda egyik edzőjével beszélgettünk a versenysportról, ami véletlenül se keverendő a glossy csajmagazinok lúgosító tanácsok és szextippek közé ékelt életmód-okoskodásával. A fitnesz mellett más sportokkal is foglalkoztunk már: ha szívesen olvasna például a futásról, akkor kattintson ide vagy ide, ha gyaloglás érdekelné, akkor ide.

542143 387319484639867 267628049942345 1031450 133654557 n

Focistából fitneszedző

Jávor István, 1972-ben született Budapesten. A Testnevelési Főiskolán végzett nappali testnevelő szakon, emellett labdarúgó szakedzői diplomája van. Nagypályás NB I-es focista volt, futsalban pedig 115-szörös válogatott. A feleségének köszönhetően került kapcsolatba a fitnesszel, aki együtt RG-zett Béres Alexandrával. Amikor Béres megnyitotta a termét, akkor együtt mentek oda, és ott is ragadtak. A feleségével, Jávor Annamáriával ők a többszörös világbajnok, Arnold Classic győztes Szabó Melinda edzői.

Mit értünk fitneszen?

Sokan teljesen mást mondanak és gondolnak a fitneszről, mint ami valójában. Úgy szokták megfogalmazni, hogy ez életmód, de mi egy versenysporttal foglalkozunk: egy összetett, sokoldalú képzést biztosító sportággal. Úgynevezett Fit Kid-rendszerhez tartozunk, ahol kilenc korcsoport van, hat-hét éves kortól egészen a felnőtt korosztályig. Az első nyolc korosztályban csak gyakorlati forduló van, és az utolsó korcsoportban jön be például a testforduló (ahol bemutatják a versenyzők, hogy mennyire kidolgozott az alakjuk).

Csak profikkal foglalkoztok?

2006-ban gondok voltak az egyesületen belül a Fit Kiddel. Egy elhamarkodott döntés miatt a gyerekeket nem tudtuk hol versenyeztetni, ezért találnunk kellett valami megoldást, ami végül az lett, hogy showtánc versenyekre is neveztünk. Azt vettük észre, hogy majdnem minden tanítványunk nyert. Azóta indulunk a showtánc versenyeken is, és így a Fit-Kid-hez kevésbé tehetséges lányoknak is szereplési lehetőségeket tudunk biztosítani.

Miért érdemes valakinek a fitneszt választani?

edz

Hogy mi ragad meg egy kislányt? Táncolni szeretnek, ez alapvetően fontos, illetve az akrobatika része még az, amit szeretnek. A fitnesz eléggé összetett dolog, van benne kicsi a tornából, kicsi az aerobikból, kicsi a ritmikus gimnasztikából és a táncból. Bár van egy-két fiú növendék is az ovis csoportunkban, mi mindenkinek azt mondjuk, hogy ez inkább női sportág. Vannak fiú indulók is, ők leginkább a tornászoktól vagy hip-hopos világból érkeztek látványos gyakorlatokkal.

Akkor egészen kicsi korban el lehet kezdeni?

Igen, szerencsére most is van egy ovis csoportunk. Olyan gyorsan és dinamikusan fejlődik a sport, hogy mindenki csak bámul, hogy egészen kicsi emberek milyen dolgokat tudnak megcsinálni. Nagyon szeretjük és tiszteljük Béres Szandit, személyesen is jóban vagyunk vele, gondolom Melinda is elmondta, hogy ő a példaképe, de azokat az akrobatikai elemeket, amiket ő egykor úttörőként mutatott be, ma egy hétéves gyerek is megcsinálja, ha nem többet. Ez nem Szandira nézve lekicsinylő, hiszen ő más sportból érkezett, ám a fitnesz az ő ideje óta elképesztő fejlődésen ment keresztül.

MIt tegyen az, aki idősebb korban kezdené?

Nem mindegy, hogy fitneszről mint sportról, vagy mint életmódról beszél az ember. Amit Melinda csinál fitnesz címszó alatt, azt gyerekkorban kell elkezdeni. Ahogy a kislányok nőnek, elválik, hogy ki az, akiből lehet felnőtt fitnesz versenyző. Amikor már nem csak gyakorlatok vannak, onnantól kezdve testépítés jellege is van a fitnesznek. Van, aki gyerekként nagyon jó eredményeket ér el, de ahogy a testforduló bekapcsolódik, eltűnnek, mert ennek már nem tudnak megfelelni.

Ha idősebb korban például 20-30 évesen akarja elkezdeni a fitneszt valaki, annak vagy valamilyen közelálló sportágból kell jönnie (leginkább a tornából vagy verseny aerobikból), vagy újra kell születnie, mivel ezekben a gyakorlatokban lévő elemeket a nulláról képtelenség megtanulni. Ha valaki idősebb korban úgy érzi, hogy van kellő testi adottsága, az IFBB (Testépítők Nemzetközi Szövetsége) belül kipróbálhatja magát a többi szépszámú kategória valamelyikében. Bizonyosan talál magának valót, néha még én sem tudom, mi a különbség az egyes kategóriák között.

Hogy néz ki egy edzés?

A versenyzői csoportban a legfiatalabb tagjaink hét évesek, a legidősebb pedig Melinda. Együtt edzenek, mert Melinda is tud tanulni a kisebbektől, vannak itt olyanok, akik akrobatikából már többet tudnak, mint ő. Általában két órát edzünk naponta, hogy mit, az attól is függ, hogy mire készülünk. Egy héten két akrobatika edzés van, a másik három hétköznapon vagy általános képzés van, vagy a versenyekre készülünk.

Nem zavaró, hogy mindenre rásütik a fitnesz jelzőt?

Manapság minden csak így adható el, fontos a reklám. Ha Melinda például nem találja ki, hogy az IFBB-nél, a legtöbb tagországgal rendelkező, legismertebb szövetségnél szeretne indulni, akkor mi most nem beszélgetnénk valószínűleg, pedig ő ugyanilyen elképesztő lenne. Ez egyébként oda-vissza hat, az IFBB magyar szövetsége építhet Melindára, ő a zászlóshajója, a reklámalakja, cserébe viszont ő is rengeteget köszönhet nekik. A legfontosabb, hogy az emberek hallanak erről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra