15 perces edzés - kánikulában a Speedfitness a nyerő

A Speedfitness azok számára jelenthet megoldást, akiknek elsősorban nincs idejük konditerembe járni, vagy egyszerűen csak lusták hetente több alkalommal egy-másfél órát edzeni. Vagy melegben utálnak mozogni. Ezzel a módszerrel 15 perc alatt kiválthatsz egy másfél- két órás izomerősítést, utána pedig a napokig tartó izomláz garantált.

Itthon még viszonylag kevés helyen hozzáférhető a Speedfitness, ráadásul érdemes egy-két héttel előre időpontot kérni, mert eléggé tele vannak. Nekem a Step4life stúdióba sikerült helyet szereznem. Időben érkezem, Barcza Zsuzsa, az edzőm - és egyben a stúdió tulajdonosa - elém jött, nagyon kedves volt, és bemutatta a gépet, illetve vázolta az edzés technikai hátterét.

A Speedfitness evoluciója

Az EMS technológia (electro-myo-stimulation = elektromos izomstimuláció) módszere az orosz űrkutatásból indult. Gravitáció nélkül leépülnek az izmok, és jelentős csontveszteség is kialakul. A technológiát űrhajósok rehabilitációjában használták először, majd az orosz élsport vette át saját céljaira. Az EMS készülékek legújabb generációja, így a Speedfitness is, kis erősségű váltóárammal feszíti meg az izmokat, mely nemcsak biztonságos, de rendkívül hatékony módszer, mivel a testizomzat 90%-át vonja be munkába, így a látható és a mélyen fekvő izmokat is. A rövid ideig tartó tréning alatt csupán a színtiszta izommunka érezhető, anélkül, hogy az inakat és ízületeket megterhelnénk.

Az edzés megkezdése előtt ki kell töltenem egy nyilatkozatot, hogy a felelősség az enyém, az esetleges ellenjavaslatok (pl. terhesség) közül egyik sem áll fenn. Kaptam egy tiszta pamut nadrágot és pólót (ez külön pozitívum, nem kell cipelni az edzőfelszerelést), majd az edző rám erősített egy mellényt, valamint két-két pántot a karjaimra és a lábaimra. A mellényre, valamint a pántokra csatlakoztatta a kábeleket, amelyekkel a géphez kötött. (Itt már kicsit mátrixos hangulata volt a dolognak.)

Az edzés maga 4-4 másodperces szakaszokból áll

Maga a gép egy laptop méretű vezérlőegységből áll, ehhez tartozik még egy állvány, amibe a gyakorlatok alatt kapaszkodni lehet. Az edző beállítja testtájanként (izomcsoportonként) a feszültséget (ez még az edzés alatt korrigálható), majd felvesszük az alapállást. Ez egy közepes mélyguggolás, karok a mellkas előtt behajlítva, fenekünket kicsit hátratoljuk, mintha le akarnánk ülni egy székre.

Az edzés maga 4-4 másodperces szakaszokban történik, 4 másodpercig végzed a gyakorlatokat, majd utána 4 másodperc pihenés következik. Maguk a gyakorlatok rendkívül egyszerűek, guggolások, lábemelések, karoknál bicepsz, tricepsz gyakorlatok, bottal és anélkül, majd a talajon következik a hasizom. A pihenés alatt Zsuzsa előre mutatta a gyakorlatokat, és előre számolt, így tudtam, mikor indul a következő 4 másodperces edző szakasz. Kicsit furcsa, de egyáltalán nem kellemetlen érzés, ahogy a váltóáram dolgoztatja az izmokat, bizsergető, de nem szúr, nem fáj, csak furcsa, hogy az akaratodtól független a folyamat. Amúgy az edzés lehet teljesen passzív is, ebben az esetben fekvő helyzetben történnek az izomösszehúzódások.

Az edzés végeztével kaptam - az izomregeneráció miatt - egy fehérjeturmixot, és el is mehettem infraszaunázni. A stúdióban kapható bérletek tartalmaznak még dietetikai állapotfelmérést és tanácsadást, infraszauna használatot és cellulitkezelést is.

Miközben az edzés után beszélgetni kezdtünk, jött a következő lány, aki említette, hogy szeretne heti több alkalommal is jönni, de Barcza Zsuzsa nagyon határozottan lebeszélte róla, a heti 2 alkalom a maximum, tekintettel az edzés intenzitására, azonban tetszés szerint kiegészíthető egyéb, pl. cardio típusú edzésekkel is, ezeknek ugyanis nincs akadálya.

Az öltözőben megkérdeztem egy másik lányt, aki régóta jár ide, hogy neki mi a véleménye erről az edzésfajtáról - szerettem volna a dolog negatív oldalait is látni. A válasza ennyi volt: ha valakinek nem jó, az valamit nagyon rosszul csinál. Én ezek szerint jól csináltam, az izomlázam még napokig tartott az edzés után. Egy edzés ára 6000 Ft.

Szerző: Moharos Melinda

Oszd meg másokkal is!
Mustra