Pocakkal az uszodában: nem veszélyes?

Olvasóink egy része felháborodott arra a javaslatra, hogy terhesen járjon úszni az ember, pedig az úszás az egyik legideálisabb mozgásforma a kismamák számára. De vajon biztonságos-e?


Többen attól tartanak, hogy az uszodában valamiféle fertőzést kaphatnak el, ami árt majd a gyereknek, sőt volt olyan is, aki védekezési céllal gombaölő szerrel átitatitt tampon használatát javasolta. Nos, a tampon többet árt, mint használ: pont a fertőzésveszély miatt (a tampon felületén elszaporodhatnak a kórokozók) nem szabad a terhes nőknek tampont használniuk. Egy egészséges nő hüvelyébe egyébként nem jut be a víz sem úszás, sem fürdés közben.

Az uszodai víztisztasággal kapcsolatos aggályok alaptalanok: az általunk megkérdezett nőgyógyászok egybehangzó véleménye az volt, hogy nyugodtan járhatnak úszni a kismamák. Hanna azt javasolja a víz tisztasága miatt aggódó olvasóinknak, hogy olyan uszodát válasszanak, ahol van csecsemőúsztatás, mint például a III. Szérűskert uszodában. Általában az ilyen helyeken vízitorna is van, kismamákkal, és különösen figyelnek a vízminőségre.

A Velvet nőgyógyász tanácsadója, Dr. Laufer Gábor szerint az egészséges kismamák a 32. hétig nyugodtan úszhatnak, sőt utána is, ha orvosuk meggyőződött róla, hogy a méhszáj zárt. Laufer doktor semmilyen esetben nem javasolja az úszást a 36. hét után.

Míg az úszás és a vízi kismamatorna kifejezetten jót tesz a terheseknek, a meleg víz ártalmas lehet, mivel vérbőséget okoz. Emiatt sem szaunázni, sem pezsgőfürdőben ülni, sem forró fürdőt venni nem javasolt a terhesség alatt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra