A kemoterápiánál kedvezőbb alternatíva jelent meg a leukémia gyógyításában

GettyImages-1336788477
Vermes Nikolett

A hirtelen kialakuló, rosszindulatú daganatos vérképzőszervi betegség teljesen legyengíti a szervezetet. A leukémia ma is a legkockázatosabb betegségek között szerepel. Éppen ezért olyan értékes a nemrégiben kifejlesztett gyógyszer, ami segíthet csökkenteni a daganatot, méghozzá a kemoterápiánál jobb gyógyulási lehetőséggel.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy a leukémia esetén háttérbe szorul az egészséges vérképzés, a szervezet immunrendszere pedig kórosan legyengül. Ennek ellenére ma is bevett gyógymód az immunrendszert még tovább gyengítő kemoterápiás kezelés. De még laikus szemmel is látjuk, hogy nem ez a legjobb megoldás, az utóbbi időben azonban egyre jobb eredményt garantálnak az új gyógymódok. A legújabb kezelési lehetőségekről Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika munkatársát, dr. Farkas Péter belgyógyász-hematológust kérdeztük.

Eddig három módon kezelték a leukémiát 

„Magyarországon évente 5-600 új pácienst diagnosztizálnak ezzel a kórral. Inkább időskorban alakul ki, és a betegek nagy része 60 év feletti” – mondja a szakorvos, majd azonnal hozzáteszi, hogy a vizsgálatok alapján az is megállapítható, hogy a betegség kedvező, közepes vagy kedvezőtlen prognosztikai besorolás alá esik, rávilágítva, hogy milyen életkilátásai vannak a betegnek. Az orvoslási módot is ez alapján választják ki. „Napjainkban az akut myeloid leukémiás betegek kezelésekor több lehetőség áll fenn. Első és legfontosabb a gyógyító célzatú, nagy dózisú kemoterápia.

A kezelés célja a leukémiás sejtek elpusztítása a vérben és a csontvelőben, valamint az egészséges vérképzés helyreállítása.

A közepes vagy kedvezőtlen rizikójú betegeknél idegen donoros őssejtátültetéssel egészítjük ki az eljárást. Második lehetőség a különböző gyógyszerek kombinálása. Ezeket leggyakrabban bőr alatti injekcióban alkalmazzuk, így pusztítjuk el a beteg sejteket. Ez a kezelés kevésbé agresszív, mint a nagy dózisú kemoterápia, de az eredménye is kevésbé tartós. Nagy előny, hogy nem igényel hosszas kórházi kezelést.” Végül, folytatja szakértőnk, az eddig ismert harmadik módszer a palliatív kezelés. Itt a gyógyítás helyett az elfogadható életminőség biztosítása a cél, ami döntően szájon át szedhető kemoterápiás szerekkel érhető el, és akkor alkalmazzák, amikor a betegek várható túlélése nem több néhány hónapnál. Ezeken felül megjelent egy új módszer, ami, nagyobb a gyógyulási lehetőség eredményez.

A kezelés alatt nem hagyható el az intravénás adagolás
A kezelés alatt nem hagyható el az intravénás adagolás

Helyettesíti az intenzív kemoterápiát 

Két éve kapta meg az Év Gyógyszere díjat az a leukémia ellen gyártott készítmény, amelyet kifejezetten olyan betegek számára gyártottak, akik nem kaphatnak intenzív kemoterápiás kezelést. Prof. dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára a medicina kapcsán azt nyilatkozta, hogy valóban forradalmi előrelépést jelent a leukémiás betegeknél.

"Ez egy betegbarát megoldás, ami kedvező alternatívát jelent a kemoterápiás kezelésekkel szemben."

A gyógyszer szájon át alkalmazandó, és a célja, hogy a normál vérképzést támogassa. Bár az minden szakember szerint biztos, hogy egzakt, a rák ellen 100%-os gyógyulási eredményt nyújtó orvosság még nem áll rendelkezésre, ugyanakkor ez - az átlagos tablettáknál nagyobb - pirula képes kiváltani a mérgező anyagokkal kevert kemoterápiát. "A készítmény segíthet abban is, hogy a beteg szervezetét felkészítse az esetleges csontvelő-transzplantációra."

A kutatások tovább folynak

Mindezek mellett a sejtterápia is egy lehetséges módszer a leukémia gyógyítása érdekében, bár ezt a megoldást csak kevesen választják. „Ma már ritkán alkalmaznak klasszikus csontvelő-átültetést, helyette inkább a vérben előforduló vérképző őssejtek átültetését végzik.

Szerencsére a transzplantációs lehetőségek is kibővültek: nemcsak a szövetileg egyező testvérek alkalmasak donornak, hanem az úgynevezett félazonos vagy haploidentikus családi donorok is, vagyis testvérek, gyerekek és szülők.

Ez óriási lépés!” – mondja dr. Farkas Péter, végül megjegyzi, hogy a gyógyszerkutatások jelenleg is folynak, ma közel tíz medicinát vizsgálnak, amelyek alkalmazásával növelhető a daganatos megbetegedések sikeres gyógyítása. Magyarországon az akut myeloid leukémia diagnosztikája, kezelése és az őssejt átültetése nemzetközi standardok szerint történik, míg valamennyi ismert és új gyógyszer a társadalombiztosító által finanszírozott, így mindenki számára elérhető.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra