Ártalmas a fürdőbomba a hüvely számára? Elmondjuk, mire kell figyelned

GettyImages-1197735900

Nehéz elképzelni relaxálóbb otthoni élményt a fürdőzésnél, főleg, ha kényeztető szertartás övezi. A fürdőbombák szín- és illatkavalkádja már több mint harminc éve emeli magasabb szintre a kádban töltött perceket. De vajon milyen hatással van a női intim higiéniára, ártalmas-e a fürdőbomba a hüvely számára?

Ámulatba ejtő néha a fürdőbomba tervezőinek munkája, vannak olyan kreálmányok, amelyektől az embernek még a nyál is összefut a szájában. Bűnös élvezetként emeljük le a drogériák polcairól ezeket a színes-szagos termékeket, pedig jobban tennénk, ha döntésünket teljesen tudatos alapokra helyeznénk. Amennyire odafigyelünk arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, pontosan olyan figyelmesen kellene a fürdőzéshez használt termékek összetevőit is elemeznünk. Alapszabály lehet például az, hogy az erős illatanyagoktól tartsuk távol magunkat. Márpedig ha fürdőbombáról van szó, akkor ott az illatokkal egészen biztosan nem spórolnak.

Milyen hatással van a fürdőbomba a hüvelyre?

Nem árt pár dolgot észben tartani az intim egészség érdekében. A hüvely esetében mindig szem előtt kell tartanunk a szuperérzékeny nyálkahártyát és a könnyen kibillenthető pH-szintet. Ez utóbbi szűk határok között mozog: 3,8–4,2 egészséges formájában. A 7-es pH-érték számít semlegesnek, az ennél alacsonyabb pedig savasnak. A hüvely állandó savas kémhatásáról a tejsav gondoskodik, mely védőpajzsként óvja a sérülékeny női intim testrészeket. 

Kevés kényeztetőbb élmény van egy jó fürdőnél egy hosszú nap után
Kevés kényeztetőbb élmény van egy jó fürdőnél egy hosszú nap után

A fürdőbombák kinézetéhez és illatához használt anyagok és csillámok kikezdhetik ezt a természetes védelmi rendszert, és gyengíthetik a hatékonyságát a fertőzések elleni védekezésben.

Az összetevőként szerepeltetett „illatanyag" kifejezés számtalan vegyi anyagot tartalmazhat, mivel a gyártók nem kötelesek feltüntetni a termékeken az egyedi parfümkeverékük receptjét. Így ez az összetevő hordozhat akár petefészekrák kockázatát is növelő vegyületet. 

Szakértők gyakran felhívják a figyelmet arra is, hogy a hüvely egy öntisztuló szerv, amelynek nincs szüksége extra segítségre, így amikor örökösen kemikáliákkal érintkezünk, azok megbonthatják a hüvely természetes egyensúlyát. Az ártalmatlannak gondolt fürdőbomba-alapanyag, a szódabikarbóna is befolyásolhatja a hüvely természetes pH-értékét. Tudniillik a fürdőbombában lévő anyagok alapvetően lúgosabbak, a hüvely pH-ja pedig, ahogy a fentiekben is írtuk, savasabb.

Dr. Shree Datta, a MyHealthCare Clinic nőgyógyász tanácsadója szerint: „A hosszabb ideig tartó fürdőbombával, fürdősóval kiegészített fürdés potenciálisan befolyásolhatja a hüvelyflóránkat, és hajlamossá teheti a hüvely körüli bőrt arra, hogy sokkal érzékenyebben reagáljon, különösen, ha egyéb bőrgyulladás, ekcéma vagy pikkelysömör betegségekkel is küzdünk".

Datta azt mondja, hogy a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében vegyünk ritkábban fürdőbombás fürdőt, és korlátozzuk a kádban töltött időt, valamint folyamatosan figyeljük bőrünk reakcióit. Ha bármilyen irritációt észlelünk, forduljunk mielőbb szakértőhöz.

Létezik természetes alternatíva a fürdőbombára?

Ha nem tudunk lemondani a fürdőbombák kényeztető élményéről, akkor sincs veszve minden, hiszen óriási piaca van a natúrkozmetikumok területén is. Keressük a gyengédebb, csillám- és illatmentes fürdőbombákat. Vagy kérdezzük meg akár bőrgyógyászunkat, és útmutatásával készítsük el magunk a garantáltan hüvelybarát fürdőbombánkat.

Az illatosításhoz használjunk inkább illatgyertyákat vagy füstölőt. Így anélkül relaxálhatunk a nyugtató illatfelhőben, hogy ismeretlen vegyi anyagokban áztatnánk magunkat  a lágy fény pedig megadja a pihenéshez szükséges hangulatot.

Ha pedig tényleg nem tudjuk nélkülözni a mennyei illatú, vibrálóan színes, csillámos, pezsgő fürdőbombaélményt, arra mindenképp figyeljünk, hogy ne használjuk túl gyakran a fürdőzések során, és a házi wellness végeztével feltétlenül öblítsük le tiszta vízzel az intim testrészeket!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek