Interneten adják-veszik az anyatejet, de akár kórház is lehet a vége

GettyImages-1389340940

Miután az anyatejgyűjtésnél az egyik legfontosabb tényező a biztonság, nem véletlen, hogy sokan meglepődnek azon, hogy azok az édesanyák, akik nem tudják szoptatni a gyermeküket, nem az anyatejgyűjtő-állomásokról, hanem egy közösségi oldalon működő csoportban szerzik be az anyatejet, hogy a lehető legtermészetesebb módon táplálják újszülöttjüket.

Való igaz, hogy az eddig vényre rendelt anyatejhez már nemcsak az anyatejgyűjtő-állomásról, hanem az úgynevezett „háztól házig” elnevezésű program keretében is hozzá lehet jutni. Az anyatej adásvételének ezt a módját, amikor az édesanyák az adományozó személytől közvetlenül szerzik be az anyatejet, jogi szabályozás is engedélyezi. Ám továbbra is kérdéses annak az anyatejnek a biztonsága, amit az interneten adnak-vesznek egymás között az édesanyák.

Tejtestvérek az internetről

„Tejtesót keresek három hónapos kislányomnak.” „Eladó közeli lejáratú anyatej. Októberben fejt. Ha nem is fogyasztásra, esetleg kreatív célra vagy fürdővízbe.” „Június 26-án született a kisfiam. Nagyon sok tej van már lefagyasztva, és sajnos már nem tudok többet tárolni. Ha esetleg szükséged lenne kisbabádnak anyatejre, akkor pelusért cserébe szívesen adom.”
Ilyen és ehhez hasonló kérések, felhívások olvashatók abban a csoportban, ami az egyik közösségi oldalon szerveződött azzal a céllal, hogy a többletanyatejjel rendelkező anyukáktól minél gyorsabban és könnyebben hozzájussanak az anyatejhez azok, akiknek nem volt, vagy elapadt a teje. 

Csak az ellenőrzött forrásból származó anyatejjel javasolt a csecsemők táplálása
Csak az ellenőrzött forrásból származó anyatejjel javasolt a csecsemők táplálásaEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Az anyatej-kereskedelem néhány éve ütötte fel a fejét az interneten, és ma már bevett szokás, hogy az édesanyák a közösségi oldalakon hirdetik fölöslegessé vált anyatejüket, vagy keresik azokat a nőket, akiktől beszerezhetnék a természetes táplálékot, hogy ne kizárólag csak tápszerrel etessék csecsemőjüket. 

Nincs gond a „háztól házig” adott anyatejjel

Sokakban jogosan merülhet fel a kérdés, vajon valóban jó ötlet-e közvetlenül a tejadó édesanyától beszerezni az anyatejet, ahelyett, hogy az anyatejgyűjtő állomáson bevizsgált, pasztörizált tejet részesítenék előnyben azok, akiknek arra szükségük van.

Az anyatej biztonságát csak az ellenőrzött forrás garantálja
Az anyatej biztonságát csak az ellenőrzött forrás garantáljaDiana Bagnoli / Getty Images Hungary

Kérdésünkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Kommunikációs Főosztályától azt a választ kaptuk, hogy az anyatejes táplálás biztosítása nem csupán az anyatejgyűjtőből biztosított női tej által történhet, hanem más tejadó anya tejével is, az úgynevezett „háztól házig” női tejadás keretében. Az NNK válaszlevelében kiemelte: 2022 decemberében hazánkban 11 vármegyében és a fővárosban összesen 19 anyatejgyűjtő működött.

Ott, ahol egyáltalán nincs, vagy nincs elérhető távolságban anyatejgyűjtő, a területileg illetékes védőnő és a gyermeket ellátó háziorvos együttműködésével és közreműködésével szervezik meg, hogy az anyatejre rászoruló újszülöttek és csecsemők anyukái a többletanyatejjel rendelkező anyáktól női tejet kapjanak.

Ezt nevezzük a háztól házig női tejadásnak.

Fizetség is jár az anyatejért

Az anyatejet adományozók támogatásra jogosultak, melyet rendelet is szabályoz. Elszámolása a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a területi védőnő igazolása alapján történik. Fontos továbbá, hogy az igazolás csak abban az esetben adható ki, ha az anyatej adományozója a külön jogszabály szerint rá vonatkozó közegészségügyi feltételeknek való megfelelését hitelt érdemlően igazolja. A jogszabályokban kötelezően előírt szűrővizsgálatok jellemzően a várandósság alatt megtörténnek.

A tejadó édesanyáknak kötelező szűrővizsgálatokon kell átesniük
A tejadó édesanyáknak kötelező szűrővizsgálatokon kell átesniüksvetikd / Getty Images Hungary

Anyatejet az anyák csecsemőjük 8 hónapos koráig adhatnak le, legfeljebb 800 millilitert naponta. Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára jelenleg 2700 forint.

Csak biztos forrásból származó tejjel érdemes táplálni

Az anyatejgyűjtésnél az egyik legfontosabb tényező a biztonság. Kiemelten fontos, hogy anyatejet az az édesanya adjon, aki egészséges, nem szed olyan gyógyszert, amely átjut az anyatejbe, továbbá nem él káros szenvedélyekkel, például nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt vagy kábítószert.
Az NNK arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben az anyatej adása közben betegség lép fel, illetve gyógyszer szedése válik szükségessé, annak idejére az anyatejadást indokolt felfüggeszteni.

A háztól házig rendszer nagy előnye, hogy kölcsönös bizalomra épülve elősegíti a női tej késedelem nélküli eljuttatását a fogyasztóhoz.

A kölcsönös bizalom elvéből kiindulva az anyatej bevizsgálása és rendszeres hatósági ellenőrzése nem indokolt.

Az ellenőrizetlen anyatej betegséget okozhat

Míg a háztól házig történő tejadás során az anyatejet adó anyának igazolnia kell a közegészségügyi feltételeknek való megfelelést, részt kell vennie több, fertőző betegségekkel kapcsolatban elvégzett térítésmentes vizsgálaton, addig az interneten zajló kereskedelem során beszerzett anyatej és a tejet adó édesanya semmilyen olyan ellenőrzésen nem esik át, ami biztosítaná, hogy az anyatej minősége valóban megfelelő. 

Az orvosi igazolások mellett szintén nagyon fontos az anyatej fejésénél és tárolásánál szükséges higiéniai előírások maradéktalan betartása. Miután az online árult anyatej biztonságosságát senki nem ellenőrzi, nem zárható ki, hogy kórokozókkal fertőzött az anyatej. A megbetegedések elkerülése érdekében semmilyen körülmények között nem javasolt interneten vásárolt, ellenőrizetlen forrásból származó és körülmények között tárolt anyatejjel táplálni a csecsemőket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra