Így védheted meg születendő gyermeked a járvány hatásaitól

Nincs mit szépíteni, a stressz az életünk szerves része. Amikor olyan helyzetben találjuk magunkat, amit első ránézésre képtelenek vagyunk megoldani, ráadásul a veszteség lehetősége is benne van a pakliban – mint például a koronavírus-járvány idején –, akkor ez fokozottan igaz.

A világjárvány hatására kialakult stressz annyira általánossá vált, hogy a tudósok vitákat folytatnak arról, hogy a pandémia idején született csecsemőkre egész életükben gyengébb egészségi állapot lesz-e jellemző.

Honnan indult ez az egész?

1998, Észak-Amerika. A tomboló jégvihar hosszabb ideig tartó áramszünetet okozott Észak-Amerika északkeleti részén, különösen Quebecben, ahol sok átviteli tornyot megsemmisített a jég. Sok helyen a vihar után akár hat hétbe is telt, amíg visszaállt az áram, ez idő alatt pedig a lakások fűtés nélkül maradtak. „A várandós nőknek is meg kellett küzdeniük az áramkimaradás következtében létrejött alacsony hőmérséklettel, ez pedig biológiai nyomot hagyott a csecsemőkön” – mondja Catherine Lebel radiológusprofesszor.

A Project Ice Storm nevű tanulmány során 35 fiú és 33 lány agyát vizsgálták. Ők mind az anyaméhben élték át a jégvihar következményeit, a kutatás során pedig arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással voltak az események a csecsemők agyának arra a részére, ami az érzelmek szabályozásáért felelős.

Ostobaság lenne nem foglalkozni a születést megelőző időszakkal

A kutatás eredményei egyértelműen megmutatják, hogy a katasztrófa idején született csecsemők amigdalája tíz évvel az események után is nagyobb volt. Ez az elváltozás, különösen a lányok esetében, gyakran társul agresszív viselkedéssel. A kutatás eredményei alapján a tudósok úgy gondolják, hogy a prenatális stressz befolyásolja az amigdala korai növekedését, ennek mérete pedig hatással van a későbbi depresszió, szorongás vagy agresszió kialakulására.

Lebel jelenleg egy olyan longitudinális (nyomon követéses) kutatást vezet Kanadában, amelynek során havonta vizsgálják a terhes nőket, majd figyelemmel kíséri a gyerekek fejlődését a szülés után is, hogy kiderüljön, milyen hatása van a karanténnak és a koronavírus-járványnak. Sok kutató szerint az anyák által tapasztalt túlzott elszigeteltség és stressz hatással lehet a magzat kognitív, mentális, érzelmi és fizikai állapotára is.

Májusban Sam Schoenmakers szülész-nőgyógyász, valamint négy másik szülész és neonatológus szakorvos fogalmazta meg, hogy milyen hátrányok érik azokat a csecsemőket, akikkel édesanyjuk a járvány idején volt várandós. A dokumentumban kiemelik, hogy az 1940-es évekbeli náci megszállás következtében kialakuló éhínség alatt született gyerekekre különböző antiszociális személyiségzavarok és rövidebb élettartam volt jellemző, a 2012-es Sandy hurrikán ideje alatt született gyerekeknek pedig később nagyobb valószínűséggel alakult ki szorongásos problémája.

Senki sem tudja előre megmondani, hogy mi lesz
Senki sem tudja előre megmondani, hogy mi leszVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Lebel koronavírusos projektje már most aggasztó eredményekkel szolgál. Áprilisban a csapat kétezer terhes nőt vizsgált, és a megkérdezettek 37 százalékánál jelentkeztek a depresszió tünetei, míg 57 százalékuk szorongásról számolt be. A korábbi tapasztalatok alapján a szakértők arra számítanak, hogy az anyák jelenlegi állapota hatással lesz a csecsemőkre is. Sérült generációról nem érdemes beszélni, de 20 év múlva több lesz a szorongó és depressziós ember, mint most.

A negatív hatások csökkentése

Időbe telik megbizonyosodni arról, hogy hogyan hat a járvány a csecsemőkre, a szülők viszont tehetnek azért, hogy minél kisebb hatást gyakoroljon rájuk a pandémia. Lebel vizsgálatának korai eredményei például azt mutatták, hogy a megfelelő szociális támogatás és a rendszeres testmozgás csökkenti a várandós nők szorongásos és depressziós tüneteit.

Legyen szó virtuális vagy offline kapcsolattartásról, elengedhetetlen, hogy legyen valaki (vagy valakik), akiben a kismama megbízik, akivel meg tudja beszélni a nehézségeit, akihez tud fordulni, ha tanácsra van szüksége. Abban, hogy újdonsült szülőként biztosak legyünk magunkban, nagy szerepe van a gyerekorvosnak és a védőnőnek is. Van azonban, amikor mindez kevésnek bizonyul, éppen ezért érdemes már a szülés előtt felkészülni az elkövetkező hónapokra. Keress olyan hobbit, amivel otthon is tudsz foglalkozni, figyelj a rendszeres és megfelelő táplálkozásra és alvásra. Nehézségek az életben mindig vannak, de nagy eséllyel nem érik komoly traumák a gyereket, ha vigyázol magadra és megpróbálsz a pozitív dolgokra koncentrálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra