Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.
A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.

Hozzávalók:

  • 2 darab padlizsán (kb. 600 gramm)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 szál menta
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • só, bors, cukor
  • 2 késhegynyi csilipor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 (légkeverésnél 200) fokra, majd béleljünk ki egy tepsit alufóliával. Mossuk meg a padlizsánt, vágjuk le a csumás végét, és vágjuk félbe. A vágott felületet szurkáljuk meg egy hegyes késsel jó alaposan, majd kenjük meg 1 evőkanál olajjal. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vágjuk félbe a gerezdeket. A négy fél gerezd fokhagymából az egyiket tegyük félre, a többit vágjuk hosszában vékony szeletekre, majd dugdossuk bele a késsel szúrt vágásokba úgy, hogy ne látszódjanak ki. 
Helyezzük a padlizsánokat a tepsibe vágott felülettel lefelé, majd tegyük be a forró sütőbe 35-45 percre, hogy jól megpuhuljon a húsa. Időközben mossuk meg és aprítsuk fel a zöldeket durvára. Valamennyi aprított petrezselymet tegyünk félre. Az előző lépésben félretett fél gerezd fokhagymát vágjuk apró kockákra. 
Vegyük ki a padlizsánt a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Kaparjuk ki egy kanállal a fokhagymás húsát a héjából, majd keverjük el 1 evőkanál citromlével. Ha már langyosra hűlt, keverjük hozzá a maradék fokhagymát, a zöldfűszereket, a tahinit, a maradék olívaolajat, és egy botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet cukrot, csiliport és végül a maradék citromlevet. Tegyük egy szép tálkába, majd szórjuk meg a félretett petrezselyemmel. 

Forrás: Smörgas – Finomságok a deszkán (Tanja Dusy)

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)
Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

Tovább »

Még több recept

A kókuszos céklaleves – egyszerűen elkészíthető, finom és nagyon különleges

A kókusz és a cékla nem megszokott páros, mégis érdemes néha találkozniuk, mert abból lesznek az ilyen klassz levesek. Kókusz- és céklacsipsszel tálalva és egy kis olívaolajjal meglocsolva a legfinomabb.

október17., 06:08

Ez a csirkesaláta most kínai hangulatban készült, nem is bántuk meg

Ez a mézes csirkesaláta egy kis gyömbértől lett igazán keleti hangulatú. Nem is kell mellé más, csak egy kevés párolt rizs és persze a szezámmag a tetejére.

október16., 06:04

Ez a gyors tésztaétel a krémes avokádótól lett még egészségesebb

Az avokádóból semleges íze miatt remek tésztaszószok készülhetnek: ízesítheted fokhagymásra, lehet borsos és céklás, mindenképpen finom lesz majd a tésztán, a kedvenc sajtoddal a tetején.

október16., 06:04

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

július13., 06:04

Próbáld ki a céklahummuszt zöldségekkel, rösztivel és pirítós tetején!

Céklás hummusz sok van, bármelyik változat lehet finom, ám az összes között a legelegánsabb ez a szarvasgombaolajjal készült változat. Vendégvárásra is alkalmas, csak néhány keksz, zellerszár és friss zöldalma kell hozzá.

október16., 06:04

A vegán pizza nem rosszabb, mint a hagyományos, ha tudod, mivel érdemes feldobni

Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgombaolaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely… ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolnod.

október16., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.