Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.
A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.

Hozzávalók

  • 2 darab padlizsán (kb. 600 gramm)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 szál menta
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • só, bors, cukor
  • 2 késhegynyi csilipor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 (légkeverésnél 200) fokra, majd béleljünk ki egy tepsit alufóliával. Mossuk meg a padlizsánt, vágjuk le a csumás végét, és vágjuk félbe. A vágott felületet szurkáljuk meg egy hegyes késsel jó alaposan, majd kenjük meg 1 evőkanál olajjal. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vágjuk félbe a gerezdeket. A négy fél gerezd fokhagymából az egyiket tegyük félre, a többit vágjuk hosszában vékony szeletekre, majd dugdossuk bele a késsel szúrt vágásokba úgy, hogy ne látszódjanak ki. 
Helyezzük a padlizsánokat a tepsibe vágott felülettel lefelé, majd tegyük be a forró sütőbe 35-45 percre, hogy jól megpuhuljon a húsa. Időközben mossuk meg és aprítsuk fel a zöldeket durvára. Valamennyi aprított petrezselymet tegyünk félre. Az előző lépésben félretett fél gerezd fokhagymát vágjuk apró kockákra. 
Vegyük ki a padlizsánt a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Kaparjuk ki egy kanállal a fokhagymás húsát a héjából, majd keverjük el 1 evőkanál citromlével. Ha már langyosra hűlt, keverjük hozzá a maradék fokhagymát, a zöldfűszereket, a tahinit, a maradék olívaolajat, és egy botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet cukrot, csiliport és végül a maradék citromlevet. Tegyük egy szép tálkába, majd szórjuk meg a félretett petrezselyemmel. 

Forrás: Smörgas – Finomságok a deszkán (Tanja Dusy)

kapcsolódó Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)
Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

február24., 11:12

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

február22., 10:08

Vegán változatban is készítheted ezt a paradicsomos-gombás olasz tésztát

Egy jó tésztaétel bármikor jöhet, főleg egy nagy adag házi tagliatellével készítve, amihez elég egy bögre liszt, két tojás, egy kanál olaj és egy nagy adag kifejezetten sós víz, amiben percek alatt megfő a frissen készült változat.

2021. január7., 06:04

Kipróbálnál néhány igazán finom vegán fogást? Töltsd meg füstös csicseriborsó-raguval az édesburgonyákat!

Az édesburgonya mellett a csicseriborsó is nagy kedvencünk, ha akad otthon egy adag füstös csili- vagy kápiakrém, mindig elkészítjük ezt a gyors, vegán ragut. Ha nem ragaszkodsz az állati eredetű alapanyagoktól mentes változathoz, olvassz a tetejére néhány szelet bivalymozzarellát is.

2021. február10., 06:04

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

február17., 10:36

Mustra